F. L. Věk I.-II.

F. L. Věk I.-II. https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88333/f-l-vek-i-ii-88333.jpg 4 68 9

F. L. Věk série

První a druhý díl z pěti. Následuje díl III., IV. a V. Věk, syn kupce z Dobrušky, dostává se do kláštera, kde poznává knihovníka Matyáše. Pomáhá mu. Po odchodu z kláštera se stává učitelem hudny v rodině Butteauových. Zde se zamiluje do němé Pavly, Kterou však miluje V.Thám. Láska a hudba neprospívají Věkovu studiu. Zanechává studia a vrací se domů, když mu onemocněla matka a Pavla ho zamítla. Stává se kupcem. Po otcově smrti vede krám sám. Neustále má zájem oknihy a hudbu. Sznamuje se s Márinkou Snížkovou, jedou společně na korunovaci Leopolda II. Po návratu slaví sňatek. V roce 1972 vyšlo nákladem Odeonu současně všech 5 dílů ve formě 4 knih... celý text

Přidat komentář

Pavelpi
18.04.2024 5 z 5

Tak jsem se po letech znovu dostal k přečtení knihy F. l. Věk díky Čtenářské výzvě. Zjistil jsem, že čas jí na kvalitě nijak neubral. A tak jsem rád, že se mi kniha líbila i po letech. A také jsem si hned pustil i celý seriál, který jsem také už hodně roků neviděl. Spojil jsem příjemné s užitečným a celé jsem si to osvěžil.

Nermal
18.07.2022 5 z 5

Doma jsme měli v knihovně poměrně hodně Jiráska, a když jsem se o obsah domácí knihovny začal zajímat, doporučila mi máma, ať zkusím F. L. Věka. A tak jsem někdy v deseti letech všech pět dílů přečetl - a ono mě to bavilo! Dokonce i televizní seriál jsem viděl až o hodně později. Pravda, nerozuměl jsem určitě všemu a některé popisné pasáže mě tolik nebavily. Dnes bych si určitě toto dílo užil zase jinak než tehdy. Ale určitě patří F. L. Věk k tomu nejčtivějšímu z pera Jiráskova.


666Jitka
09.06.2021 5 z 5

Vrcholné historické dílo Aloise Jiráska z doby českého národního obrození, které čtenáře provede děním nejen v Českých zemích na pozadí josefínských reforem, francouzské revoluce, napoleonských válek a pobytem ruských vojsk v Čechách. Román je autentickou kronikou českého osvícenství a také jazykového, literárního a divadelního vlastenectví. Spolu s příběhem hlavního hrdiny F.L.Věka líčí autor velmi barvitě činnost např. Václava Tháma a dalších pražských i venkovských buditelů. Vynikajícího filmového zpracování se tento román dočkal ve stejnojmenném seriálu režiséra Františka Filipa v hlavní roli s Radoslavem Brzobohatým z roku 1970.

Jadla
05.02.2020 5 z 5

Mám ráda obsáhlé příběhy. Pořádně tlusté knížky a vícedílné romány jsou prostě mou krevní skupinou. Výhoda je, že obvykle i dobře vypadají v knihovně:)
F.L.Věk je úžasný. Nejprve jsem viděla asi dva díly toho černobílého seriálu, ale nechtěla jsem čekat zase týden na další díl, tak jsem otevřela knihu a už ji neodložila. Doba probouzejícího se národního vědomí, obnovy češtiny, doba odvážných moudrých mužů, ale i velkých celospolečenských reforem, jako by se v život obracelo rčení o tiché vodě.
Četla jsem a četla, o Thámovi, fandila Krameriovi, úplně vidím starouška Dobrovského, hrozivého pana otce Věka, tiché a velebné prostory zrušených klášterů, plné ulice Pražanů, když přijížděl císař ke korunovaci, požár Věkova obchodu, slyším kostelní varhany, pochod vojáků, pleskání deště na venkovských rozbahněných cestách. Pro mě jde o úžasné zobrazení jedné epochy.
A abych nebyla zase tak nadšením rozohněná, v posledním díle mi moc a moc chybělo zachycení nálezu Rukopisů. To si Jirásek mohl odpustit o nich takhle takticky pomlčet.

SSTknihy
14.08.2018 3 z 5

Překousala jsem první dva díly hlavně kvůli povinné četbě a asi i díky tomu mě v té době kniha nijak zvlášť neoslovila. Vrátila jsem se k ní ještě později, kdy už mě dějepis začal nejen víc zajímat, ale i bavit a už to nebylo tak hrozné. I když, panu Jiráskovi už na chuť asi nikdy nepřijdu. V tomhle případě děkuji za seriálové zpracování.

Janule164
16.06.2018 4 z 5

Do knihy jsem se pustila kvůli výzvě a taky proto, že jsem měla pocit, že bych si ji jednou přečíst měla - protože učím češtinu a zatím jsem se k tomu nedonutila :) Hodnotila bych na 3,5, další půlku hvězdičky přidávám, protože mě F. L. Věk příjemně překvapil. Hlavní hrdina je sice až příliš nereálný, v podstatě bez záporných vlastností, ale čte se to docela dobře. Nikdy jsem si nemyslela, že by mě zrovna tenhle román bavil tak, abych četla do půlnoci ;)

Marekh
07.04.2018 5 z 5

Pentalogii F. L. Věk jsem přečetl celou. Knihy se mi moc líbily.

V oblibě mám také televizní seriál F. L. Věk.

Citáty z knih, které mne oslovily:

Mnohému ovšem nerozuměl, ale byl z těch čtenářů, kteří vydrží u knihy, i když jí málo rozumějí. Však bez užitku to zcela přece nebylo.

Každý národ má své umění pro sebe - Je-li nám naše mateřština dosti zvučnou a našemu sluchu líbeznou, na tom je dosti. To je pravda, rozmilí. A naučení z toho: I Němci musili pěkně od počítků a od skrovných, a neměli všecko najednou a nevyrovnali se také všem. A tak je to i s námi My jsme se opozdili, ale ne svou vinou.

O víru se nepřeme. Ať má každý své mínění a přesvědčení. Jen když je hodný a pořádný člověk.

Hovořili, ale dvojí byla řeč: jedna v slovích, druhá tlumená v tajeném vzrušení, v tiché radosti ze shledání i v úzkostlivé snaze. aby ji nezjevili, aby se nedotkli minulosti, jejich stínův i světlejších vzpomínek. Ale vzruch, s jakým mluvili obyčejný hovor, zjasněné zraky i nádech ruměnce na tváři paní Hanoldové prozrazovaly tiché, ale vroucí srozumění.

jadran
12.02.2017 odpad!

V mládí jsem zhlédl monstrózní tv seriál v hlavní roli s R. Brzobohatým a jak už to tak bývá, napadlo mně, jestli nic neříkající zdlouhavý příběh o kupeckém synkovi v Dobrušce a jeho působení v Praze na sklonku 18. století nebude v literární podobě zajímavější. Nebyl, bylo to mnohem horší, tlustá kniha o ničem, jejíž smysl i třeba historická hodnota mně zcela ušla. Jiráskovy knihy jsou koncentrovaná nuda a porovnávat ho třeba se Sienkiewiczem je hloupost sama, protože romány polského spisovatele mají spád a příběhy i postavy jsou někde úplně jinde. Jako neumí naši filmaři natočit historický velkofilm (nepočítám válečně), tak naši spisovatelé neumí napsat historický opus - tedy s jednou velkou výjimkou a tou je Kaplický. Ten ale asi neučil na gymnáziu dějepis.....

medvedice3
08.01.2017 5 z 5

V páté šesté třídě jsem nejdřív viděla v roce 1970 stejnojmenný černobílý třináctidílný televizní seriál natočený režisérem Františkem Filipem. Ten mi otevřel cestu k četbě téměř celého "Jiráska".