Panství krve a kovu

Panství krve a kovu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415658/bmid_everless-panstvi-krve-a-kovu-JVT-415658.jpg 4 330 80

Everless série

1. díl >

Čas je vězení. Jen ona má klíč. V království Sempera se platí časem. Hodiny, dny i roky jsou extrahovány z krve a pomocí magie přetavovány v kovové mince. Ty však bohatí aristokraté, jako jsou Gerlingové, neúprosně daní. Na úkor obyčejných lidí si tak zajišťují bohatství a dlouhověkost. Jules Emberová Gerlingy nenávidí. Před lety jim spolu se svým otcem sloužili na jejich panství Everless, pak však museli kvůli tragické nehodě utéct. Teď ale otec umírá a Jules nezbývá nic jiného, než se tam vrátit a vzácný čas pro něj získat. Návrat na Everless ji vystaví mnoha nebezpečím, a taky pokušením. Brzy se ocitne ve víru intrik, smrticích tajemství a lásky ke dvěma lidem, o nichž si myslela, že je už nikdy nespatří. To, jak se rozhodne, může změnit osud nejen jí, ale i samotnému času.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Everless , 2018


více info...

Přidat komentář

Karolin77
06.04.2024 3 z 5

Do dalších dílů se nepustím, nebylo to špatné, ale nepřesvědčilo mě to si přečíst další díl.
Nemastné neslané.

deedulka
11.01.2024 3 z 5

Téma kovokrve zajímavé, ale zpracování bylo docela průměrné. Hlavní postava Jules je sympatická hrdinka, která se snaží zjistit něco o svém životě, ale jedná rozporuplně a nelogicky. Stejně tak i ostatní postavy.
Kniha se četla svižně, nebyly tam vyloženě hluchá místa, ale na zadek jsem si z toho teda nesedla. Hodnotím jako průměr.


CiaKawlone
19.12.2023 4 z 5

Z počátku jsem byla poněkud kritická, ale nakonec příběh splnil účel a přečetla jsem to za jeden večer. Příběh dobře plynul a nápad je originální. Postavy pěkně popsané. Na konci moc hezký zvrat, který otočil příběh o 180 stupňů. A na konci nechyběla ani nějaká ta láska.
Rozhodovala jsem se mezi 4 a 5 hvězdami. Nakonec jsem se rozhodla pro 4, protože 5 si schovám pro něco, co mě více uchvátilo. Už se těším na druhý díl.

Iva095
13.05.2023 4 z 5

Tato kniha mě mile překvapila. Pěkně se četla a děj plynul celkem rychle. Zajímaví a originální svět. Hlavní hrdinka byla sympatická i některé vedlejší postavy. Jsem zvědavá na druhý díl.

M.C.SMITH
04.01.2023 4 z 5

Bylo to rozhodně hodně zajímavé.
Kniha byla napsaná dobře a byla originální. Kovokrev a placení svým časem mne upoutalo. Celý příběh byl pro mne hodně velkým překvapením. Od knihy jsem toho moc neočekávala, takže jsem byla opravdu mile šokována.
Určitě knihu doporučuji mladším čtenářům, ale pokud máte rádi fantasy stejně jako já, bude se vám líbil i v pozdějším věku.
S chutí se pouštím do dalšího dílu.

barbb8k
12.11.2022 4 z 5

Před touto knížkou jsem četla samé horší, takže jsem se bála, že dostávám čtecí krizi, ale tato mě z ní rozhodně dostala.
Svět byl autorkou popsán a vymyšlen naprosto dokonale. Tak stejně magie, historie a hierarchie.
Postavy jsem si také moc oblíbila. Většina z nich mi byla velmi sympatická. Některé už zas tak ne, ale těch bylo vážně minimálně.

Hlavní věcí, kterou jsem si úplně zamilovala, byla romantická linka. Ti dva byli spolu od začátku úžasní. Ta chemie mezi nimi... Miluju


A ten konec... Bylo mi jasné, že se něco musí stát, ale toto... wow...

Anastazie0810
03.11.2022 4 z 5

V první řadě bych chtěla vyzdvihnout nádhernou obálku. Jak u prvního tak i druhého dílu. Knížka je čtivá, stránky Vám ubývají sami. Příběh na těchto stránkách však není úplně veselý. Líbí se mi originální pojetí času a toho světa jako celku. Líbí se mi tam důležitost lidské krve. Navíc odkrýváme staré tajemství minulosti.
Měla jsem však místy problém s hlavní hrdinkou. Nevím, ale někdy jsem její chování malinko nechápala. Ale může to být moje vina (mého 29letého já).
To však nemění nic na tom že to bylo velice čtivé a odpočinula jsem si u toho :)

Marsí5
31.10.2022

(SPOILER) Knížka mě na začátku docela zaujala. Postupem času a stránek mé nadšení trochu opadlo. Fantasy prvky - kovokrev, Alchymista, Čarodějka - jsou velmi zajímavý nápad. Lidská stránka knihy je oproti tomu o dost slabší.
Rozhovory nebyly propracované, občas jsem měla pocit, že není vůbec jasné, o čem spolu postavy mluví, ale jejich emoce byly vykreslené jako ta největší hádka. Charaktery jsou dost předvídatelné a hlavní hrdinka mě vytáčí svou natvrdlostí :-D
Další díl si přečtu, ale moje hodnocení je spíš průměr, protože celkově kniha nenadchne tolik, jak by se dalo čekat ze slibného námětu.

Julinka679
11.06.2022 3 z 5

Zajímavé fantasy, které ve mě zanechalo rozporuplné pocity.
Líbí se mi autorčina myšlenka světa ve kterém se čas získává z krve a proměňuje v mince, hlavní hrdinka také není úplně špatná ale některé scény a dialogy mi přišly až stupidní a mohli být o dost lepší.
Nejedná se o špatné fantasy, to vůbec ne, autorčin styl a zde vytvořený svět si mě vcelku získali a knížka se také nečetla nijak špatně ale... není to úplně ono, bohužel :-/
Za mě prozatím 3,5* a pravděpodobně si dám ještě re-reading.

janka2000
06.01.2022 5 z 5

Po dlouhé době fakt skvělá fantazy kniha, která mě úplně nadchla.
Příběh se motá kolem magie s časem, přičemž proti sobě stojí Čarodějka a Alchymista. Jenže je tu spousta dalších věcí, který ten příběh utvářejí. Autorka si krásně hraje s postavami, jež nejsou černobílé, ale dosti komplexní. Moc hezký příběh.

Niu
02.01.2022 2 z 5

(SPOILER) Celkem jsem se těšila, o co půjde v tomto příběhu a jak bude vystavěn svět. Nicméně, dočteno spíše ze setrvačnosti. Nikdo mi k srdci nepřirostl, hlavní postavy se chovaly podivně a hlavní hrdinka mi nebyla sympatická a jednala divně. Když už jsem se těšila, že se od jiné postavy doví pravdu, neustále skákala do řeči. Část s odebíráním krve byla spíš dost nechutná a to já toho zvládnu hodně - možná jen tady jsem to nečekala. Nevím, jestli teď nebudu spoilovat - příběh Alchymisty a Čarodějky jsem nemohla uchopit. Za mne to mohlo být lépe rozpracované, jít více do hloubky, ale příběh se tak nějak zasekl vlastně nevím na čem. Co se mi líbilo hodně, byl Briarsmoor a ten by si zasloužil taky rozklíčovat. A liška a had? Celá kniha šla po povrchu a jen v náznacích.

knihomolkaMist
06.11.2021 5 z 5

Můj první rereading.
A užila jsem si to snad ještě víc, než napoprvé.
Já nevím, ale tahle knížka mi prostě přijde naprosto boží a nechápu, jak může mít tak málo pozornosti a negativní hodnocení.
Já za sebe mohu knihu jednoznačně doporučit a už se těším na druhý díl :)

Nemám.jméno
12.09.2021 3 z 5

Od Everless jsem neměla téměř žádná očekávání, nicméně i tak kniha ve mně vyvolala mírné zklamání. Nejspíš za několik dní zapomenu, že jsem něco takového vůbec četla.
Příběh mě ze začátku zaujal originalitou, přece jenom krev, která se mění na peníze, není obvyklý námět. Bohužel pěkný nápad je asi nejlepší část díla. Postupem času mě každá stránka nudila víc a víc a za polovinou knihy jsem se dokonce musela nutit v pokračování. Vedlejší postavy na mě působily černobíle, buď byly všechny až moc hodné nebo naopak až moc zlé (i když se nakonec ukázalo, že tomu tak úplně nemusí být) a ani nevýrazná protagonistka ději nepomohla. Sice jsem se Jules rozuměla a chápala ji, ale oproti jiným YA hrdinkám mi nepřišla moc zajímavá. Nejvíc mi k srdci přirostl asi Roan, ten by si zasloužil klidně víc prostoru.
Co ale oceňuji, je zajímavý závěr, který obsahoval nečekané okamžiky s mnoha zvraty a vytáhl Everless na tři hvězdičky. Jen mě mrzí osudy bratrů Gerlingových, v obou případech jsem si přála, aby jejich cesty vedly jiným směrem.

Kikulka97
27.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Zajímavý námět ve krásném čtivém provedení. Největší plus je za mě originální pojetí vnímání času. Hlavní hrdinka mi byla sympatická jen příležitostně, její pravidelné vzdychání na Roanem....tak trošku jsem doufala, že by mohl být zrádcem, ale to bych od něj chtěla asi moc. Liam byl jasný už od záčátku a jsem docela zvědavá, co s tímto vztahem udělá autorka v dalším díle.

sArKa236
01.03.2021 1 z 5

Pro mě to byla spíš taková oddechovka. Knížka je čtivá a námět zajímavý, nicméně bych řekla, že starším čtenářům by mohla sem tam připadat nezáživná či nudná. Pro stanovený věk (13 let minimum) si myslím, že shledá úspěch.

Pedruska01
18.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Anotace knihy zněla hodně zajímavě, originálně a neotřepaně, tudíž nebylo nad čím přemýšlet, a tak jsem ji popadla do rukou. Četlo se to rychle a dobře, text pracoval - dokázal mě strhnout.
Hlavní hrdinka Jules byla fajn, měla jsem jí celkem ráda a bavila mě. Jistě, občas nastaly situace, kdy se zachovala přehnaně/unáhleně nebo nepochopitelně, hodně riskovala, ale tak chápu - to byl účel autorky, aby příběh náhodou nestál. Nemám jí to za zlé. Její život, "obyčejný" svět, ve kterém strádala, krev byl čas i platidlo a člověk jen taktak přežíval, zjištění o jejím otci, strach z Gerlingů a "nucená" služba u nich, střety s bratry - to mě všechno hrozně bavilo. Ten okamžik, a jsem docela ráda, že to přišlo až ke konci knihy, kdy se dozvídáme, kým vlastně je, a to okolo... musím se přiznat trochu se to ve mě pere - náhlá, velká a možná i složitá věc, jen tak vypuštěná na čtenáře. Ale jo, beru to.
V téhle knize něco jako druhý hlavní hrdina není. Postav tam bylo dost, ať už ty, co se tam jen mihly a nesehrály podstatnou roli, anebo pravý opak. Ti, co zahýbali dějem pořádně.
Roan se mi pozdával, byl to milý kluk, kterého zákonitě musíte mít rádi, i vzhledem k citům Jules. A jeho osud byl dost drsný a nečekaný. Bylo mi ho líto. Jenže jeho bratra Liama - nepředvídatelného tyrana, ze kterého Jules měla pomalu hmatatelný strach - jsem si zamilovala a to hned, jak se tam objevil. Prostě pod tou slupkou parchanta se vždycky skrývá někdo, kdo za to stojí. A nebylo tomu jinak ani tady. Liam se mi dostal pod kůži a hrozně moc mě mrzí, že tam neměl víc prostoru. To mě přivádí k otázce - proč sakra? Jedna z důležitějších postav, a tak málo stránek. Neodpustitelné. Mým nešvarem bylo listovat dopředu a hledat jeho jméno v textu, respektive, kdy na něj konečně narazím. Jeho chvíle jsem si vážně užívala. Zmínila bych i Caro a královnu. Ta první mě překvapila - pěkné tahání za nos a znechucení, znepřátelení z mé strany. Ta druhá mě překvapila svými vodícími provázky. Dobrý tah od autorky.
První díl končí smutně i šťastně zároveň, ačkoliv se mi trochu láme srdce kvůli Liamovi - jo, moje romantická duše to viděla už dááávno a přála si to jako nikdy nic. Měla své verze a tak... :D Však těším se na pokračování, protože mě tohle opravdu zajímá. Příběh, dění, vztahy.
Kdybych to měla shrnout. Ten příběh je vážně hodně originální, autorka si s tím pohrála a mě to moc bavilo. Líbilo se mi to. Nevadilo by mi nic, až možná na malinké překombinování s tím, kdo Jules je. Nemohlo to být jinak? Není to výrazná výtka, respektive asi žádná, jen taková vedlejší teorie. Jsem zvědavá a zároveň se těším na pokračování, které beru ihned do rukou. Za mě má první kniha velmi dobře našlápnuto, takže hodnotím plným počtem a nemám problém doporučit. :)

marta14
18.01.2021 3 z 5

Nějak tomu chyběl zvrat, ale konec tu knihu celkem napravil, takže za mě 3,5 hvězdičky. Bylo to dost čtivé a ten nápad se mi líbil, ale provedení už nic moc no...

angelsmichele4
11.01.2021 2 z 5

Další z vychvalovaných knih, které mě jaksi nenadchla. Nápad jako takový je skvělý a originální, ale to zpracování. Začátek je tedy super, hodně se mi líbil a navnadil ke čtení dál, ale pak... Nějak to celé ztrácelo dech. Skvělá zápletka se začala stáčet do úplně nepochopitelných a nudných věcí. Ani ta romantická linka mě nenadchla, kdyby autorka vztah dvou hrdinů nechala jak byl na začátku, bylo by to mnohem zajímavější. Tak je to zase jenom čtivé klišé, které se bude líbit nenáročných čtenářům, ale ty náročnější už neohromí. Škoda, těšila jsem se vážně na něco originálního, ale zase jen další tuctová YA, na kterou si za pár měsíců už ani nevzpomenu. Jinak chválím obálku, ta je parádní.

viola5163
01.01.2021 3 z 5

Zajímavý námět a magický systém. Dobře se čte, ale za mě to byl spíše lehký nadprůměr. Pár věcí jsem si představovala trochu jinak a toto je jen můj osobní názor, ale hodně věcí mi tam přišlo hodně odhadnutelných a člověk si hned dokázal domyslet kdo je na jaké straně barikády, ale na závěr musím uznat, že má potenciál.

teer.h
08.11.2020 4 z 5

Příjemné čtení. Kniha se hezky četla, ale zase to nebylo nic extra, proto nemůžu dát plný počet hvězdiček. autorka to mohla udělat více napínavější, vyždímat z toho více. Téma bylo určitě velmi zajímavé, jsem zvědavá na další díl. :)

Štítky knihy

pro dívky pro děti od 10 let pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Sara Holland
americká
2019  78%Panství krve a kovu
2020  64%Panství zášti a lásky

Kniha Panství krve a kovu je v

Právě čtených6x
Přečtených441x
Čtenářské výzvě38x
Doporučených27x
Knihotéce252x
Chystám se číst345x
Chci si koupit91x
dalších seznamech6x