Etiópčania

Etiópčania https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258987/bmid_etiopcania-258987.jpg 4 2 1

Cestopis z Etiópie. Príbeh kráľovnej zo Sáby pozná v Etiópii každý. Do svojej vlasti priniesla kultúru a náboženstvo Izraela. Z obsahu: Etiopska scenéria, Amharci a tí druhí, Cena človeka, Vosk a zlato, Kráľovná zo Sáby a mesto Aksúm, atd...

Přidat komentář

freejazz
19.05.2022 3 z 5

tak jo. jednu dobu jsem nějak úplnou náhodou sesbíral řadu knížek tzv. populárně-naučných o různých národech a jejich dějinách i současnosti. a teď čas od času některou vezmu do ruky - když už jsem je kopuil, ať je z nich nějaký užitek.
nepopírám, že jsem se o dějinách Etiopie a jejích kmenů něco dozvěděl.
ovšem ten ideologický nános (kniha vyšla tiskem v roce 1989, psána byla proto dřív) a potřeba do každé prdele zakomponovat Sovětský svaz a národněosvobozovací boj inspirovaný soudruhy, kteří ochotně pomáhají s budováním světlých zítřků a současně zostudit všechny výboje nenáviděných kapitalistických zemí, které mají v úmyslu pouze brát a zotročovat... právě pro tento bigotně ideologický nános ztrácí kniha na hodnotě.
další věc, která mě dosti zarazila - ani náznak nějak časově ohraničit jednotlivé vývojové etapy, dosti zmatené vyprávění o vzájemném soužití křesťanů a muslimů a nakonec plky z královských zahrad - ztratit se ve spleti jmen a vzájemných vztahů panovnických rodů a skupin, usilujících o ovládnutí říše není vůbec těžké.
dorazilo mě opakované používání termínu partizánská válka, jakoby (vlastně samozřejmě ne jakoby, ale určitě) bylo zakázáno použít termín guerillová válka, známy dávno před skotačením sovětských soudruhů v našich horách...
a příšerná grafická práce. v knize jsou nějaké kaňky, vydávané za ilustrace, ale co na nich vlastně je bych dovedl zjistit snad jenom skenovaním, čištěním a zvětšováním. prostě produkt socialistického přístupu k práci.
takže ty tři hvězdy jsou vlastně jenom za to, že jsem získal základní vhled do historie kousku afrického kontinentu.

Štítky knihy

Afrika Etiopie, Habeš dějiny Afriky východní Afrika

Autorovy další knížky

Jarmila Drozdíková
slovenská, 1931 - 2010
1989  80%Etiópčania
2005  60%Lexikón islámu
2012  0%Na ceste k Armageddonu - Scenáre o konci sveta
1993  0%Základy judaizmu

Kniha Etiópčania je v

Přečtených3x
Knihotéce2x