Etika umělé inteligence

Etika umělé inteligence https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516976/bmid_etika-umele-inteligence-s3Y-516976.jpg 4 4 2

Belgický filosof Mark Coeckelbergh nabízí přístupný přehled etických výzev spojených s umělou inteligencí. Doporučuje nahlédnout za katastrofické scénáře, oblíbené v Hollywoodu, k reálným problémům. Umělá inteligence pohání vyhledávač Google, umožňuje cílenou reklamu na Facebooku, práci hlasových asistentů, prediktivní práci policie, autonomní zbraně i auta. Tyto již existující technologie vyvolávají obavy o bezpečnost, soukromí, odpovědnost za rozhodnutí, transparenci a zaujatost, nemluvě o nahrazení lidské práce. Coeckelbergh však neklade jen otázky, ale nabízí konkrétní doporučení, zvláště vtělit etické hodnoty do konstrukce umělé inteligence.... celý text

Přidat komentář

bigbabe
26.01.2024 3 z 5

Tramvajové dilema a čínský pokoj, víc k tomu není co říct.

Adam84
12.01.2024 5 z 5

Knihu bych si dovolil rozdělit na tři části:

První třetina knihy řeší tzv. "velký humbuk" kolem umělé inteligence s hlavním narativem konkurence, který je příznačný spíše pro sci-fi scénáře. Autor sice rozebere podobné scénáře, ale upozorňuje na menší naléhavost jejich řešení.

V druhé třetině se věnuje fungování a popisu umělé inteligence, kterou již používáme teď a nabízí čtenáři celou řadu naléhavých otázek, nad kterými je třeba se zamyslet v nejbližší době.

A v poslední třetině představuje nesčetné příklady toho jaké organizace a jak se s etickými výzvami spojenými s UI snaží vypořádat, sám nabídne svůj vlastní pohled na jejich řešení a neopomene upozornit i na environmentální dopady UI.

Kniha tedy čtivou, přístupnou a vyčerpávající formou předkládá informace o zajímavých oblastech umělé inteligence spojených s etickými problémy současnosti, ale i budoucnosti.
A je z ní patrné, že řešení problémů spojených s UI je víc než nejisté a rozhodující bude jen smysluplná diskuze mezi odborníky, vývojáři, politiky, ale také koncovými uživateli.


Štítky knihy

umělá inteligence etika

Autorovy knížky

2023  85%Etika umělé inteligence

Kniha Etika umělé inteligence je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x