Enigma

Enigma https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528085/bmid_enigma-6576d9fde5182.jpg 4 9 3

Michael Smith hledá pravdu o tom, po čem touží a kým ve skutečnosti je. Když jednoho dne náhle ožije Enigma, hrdina jeho oblíbeného komiksu z dětství, Michael se rozhodne jej najít a setkat se s ním. Čeká ho nebezpečná výprava, během níž bude muset čelit celé řadě sice netradičních, avšak tradičně nebezpečných padouchů. Až do této chvíle Michael jen utíkal. Teď konečně pátrá po pravdě, která ho osvobodí, pokud bude mít dost odvahy postavit se jí tváří v tvář. Speciální souborné vydání oceněného, průlomového příběhu o sebeobjevování a sexuální identitě obsahuje též novou předmluvu od scenáristy Petera Milligana, doslov od výtvarníka Duncana Fegreda, přes padesát stránek skicáře, dosud nepublikované ilustrace a střípky ze zákulisí tvorby komiksu.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Enigma: The Definitive Edition


více info...

Přidat komentář

RaptoR
23.01.2024 5 z 5

Když tak držím Enigmu v ruce, nemůžu se ubránit úžasu. Tento komiks že vycházel v roce 1993? Enigma je důkaz toho, jakým neuvěřitelným způsobem se změnilo vydávání komiksů v USA. Od nudných dvourozměrných postaviček v pláštěnkách k Michaelu Smithovi během čtyř let? Fantastické! Enigma je jeden z těch komiksů, které nesou věčné poselství. Bylo aktuální před třiceti lety, bude aktuální i v roce 2053.
Více v recenzích.

assa
21.01.2024 4 z 5

Michael Smith žije stereotypní život plný rutiny a nudy. Když však Enigma, jeho oblíbený komiksový hrdina z dětství, záhadně ožije, Smith se ocitne na obsedantní křížové výpravě, aby odhalil tajemství jeho nepravděpodobné existence.
Enigma je oceňovaný, průlomový, postmoderní příběh o sebeobjevování a sexuální identitě, který nutí k zamyšlení, vyprávěný v prostředí velice zvláštních superhrdinů a padouchů.
A padouši jsou tu opravdu geniálně vymyšlení. Posuďte sami. Hlava vysává svým obětem mozek speciálním brčkem, aby si plnými doušky vychutnával jejich životy.

„Mnoho primitivních národů se domnívá, že sníte-li mozek svého protivníka, přisvojíte si jeho znalosti... a Hlava tuto schopnost ještě zdokonalil. Když vysaje něčí mozek, ve vteřině prožije celý jeho život. Jeho vzpomínky, lásky, touhy, chvíle sebeprznění...“

Pravda se zas na svou oběť dokáže zadívat s tak neúprosnou upřímností, až veškeré spletité vrstvy lží a iluzí, na nichž stojí celý život dotyčného, jedna po druhé mizí a na jejich místě zůstává to, co po lžích zbývá vždycky: prázdno.

„Lži, polopravdy a klam. To na nich stojí naše společnost. Jsou jich plné církve, školy, i ústa politiků...a jsou jich plné i vaše životy. Kdo z vás si troufne tvrdit, že je upřímný? Kdo z vás nelže?“

Další v řadě je Svůdná obálka. Pokud se poddáte jejímu obětí, váš život je ztracený. Jste odesláni na neurčité místo a svůj zbytek života prožijete jen neukojitelnou touhou po znovushledání.

„Prahne po ní. Stejně jako mnoho dalších, kteří opustili svá zaměstnání, rodiny i závazky a hodili všechno za hlavu. Opustili svůj dosavadní život i vše, co do té doby považovali za důležité, jen aby našli Svůdnou obálku. Všichni byli okouzleni jejími silnými kraftovými pažemi, její nádhernou lepivostí a opojnou přitažlivostí jejího poštovního směrovacího čísla. To všichni tak zoufale touží být znovu zasunuti, zabaleni a odesláni bůhvíkam?“

A co teprve Liga designerů, která se vám v noci vloupe do domu, aby přestavěla nábytek takovým způsobem, že se vám při pohledu na jejich dílo v mozku aktivuje spouštěč a vy následně vyvraždíte celou svou rodinu včetně sebe?

Jak vidíte, Enigma je velký bizár, který originalitou opravdu jen hýří. Za zmínku stojí grafické provedení Duncana Fegreda. Na to si musíte zpočátku zvykat, ale skvěle vystihuje atmosféru příběhu. Jak stránky ubíhají, můžete spatřit určitou změnu ve stylu kresby, jejíž důvod se dozvíte v předmluvě.
Komiks poprvé vyšel v roce 1993 v osmi sešitech. Díky Comics Centru ho máte nyní k dispozici hezky v kompletu včetně předmluvy od scénáristy Petera Milligana, doslovu od výtvarníka Duncana Fegreda a více jak padesáti stránek skicáře, dosud nepublikovaných ilustrací a střípků ze zákulisí tvorby komiksu.


Terva
10.01.2024 3 z 5

„Já tě znám,
řekne si v duchu.
Jsi můj starý kamarád
ENIGMA,
pomyslí si a pak zemře.“

Při čtení úvodního slova tvůrce Petera Milligana – vejde heterosexuál do gay baru - jsem si vzpomněl na slova Jacka Sparrowa: „Měl by sis najít holku, hochu“. Protože, když jste ve svém světě bezradní, mám pocit, že chodit do gay klubu není řešení. Tento příběh však s touto myšlenkou pracuje. Vlastně je na ní postavený. A navíc, hned u čtvrté stránky jsem přestal číst a šel si přepočítat ručníky. Sakra 19.

Citát: . . . a také přepočítal ručníky. Má jich pětadvacet. S menším množstvím se snad ani nedá vyžít, ne?

Michael má zástrčkový den v úterý. Někde je to středa (středa, je ho tam třeba), Michael má úterý. Těší se na to, dokonce dost nehorázně vyhodí i návštěvu, jen aby mohl /smočit/ být se svou milou sám v posteli . . . a najednou řekne, že nemá náladu? Kde se to v něm tak narychlo vzalo? Mám si myslet, že to je ten první pochybný oslí můstek, aby se příběh mohl vyvíjet tak, jak chtějí tvůrci? Je to nelogické, jak říká Spock. Ale oni začali v Pacific City řádit jeho komiksový hrdinové z dětství. Tak možná tady ta nechuť k sexu.

Citát: Pravda je, že ho nikdy neměla tolik ráda jako v tuto chvíli – kdy je zmrzačený a na prahu smrti.

Ta nelogičnost však působí strašně mile, je vřele chaotická a mírně směšná. Jinak to snad ani nemůžu popsat. Děj je trhaný, přeskakuje z osoby na osobu, z děje do děje a z času do jiného času. Čtenář musí vyvinout jistý smysl pro chaos, aby v tom nezabloudil. Jako kdy vám někdo vysál mozek, pak ho vrátil, ale neseskládal tak, jak byl před tím. Všechno se to promíchá. Mám pocit, jakoby tvůrci při tvoření tohoto komiksu byli zhulení. Zkrátka výplod totálně vysmaženýho mozku. Obsahově chaoticky zmatené, kresba chaoticky šílená. 70%

Citát: Lži, polopravdy a klam, to na nich stojí naše společnost. Jsou jich plné církve, školy i ústa politiků A jsou jich plné i vaše životy. Kdo z vás si troufne tvrdit, že je upřímný? Kdo z vás nelže?