Přestupní stanice

Přestupní stanice https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75554/prestupni-stanice-75554.jpg 4 43 6

PŘESTUPNÍ STANICE od Ellery Queena je detektivní román dvou amerických autorů, bratranců píšících pod pseudonymem. Jde o příběh, kde se vyšetřuje vražda muže. Muž Joseph Kent a Joseph Kent Gimball je jedna a tatáž osoba, jež žila dvojí život. Dvě ženy, dvě manželství, dva životy. V okamžiku, kdy se chtěl ke svému životnímu stylu přiznat, byl zavražděn. Při vyšetřování se klade důraz na dedukci z maličkostí, na jejich správnou interpretaci, která umožňuje orientaci ke správnému řešení. Mistrnou práci jako detektiv odvede Ellery Queen a celý případ objasní.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

The Halfway House , 1936


více info...

Přidat komentář

TomTomis
24.10.2021 3 z 5

Knížku jsem si přečetl z nostalgie, vzpomínal jsem na dobu, kdy jsem tohohle autora četl, kdy jsem louskal detektivky jednu za druhou. Tahle nebyla špatná, ale zdlouhavá a místy nepřekvapivá. Prostě takový průměr. Opět se mi tu potvrzuje, že je blbost číst anotace. Někdy prozrazují zbytečně mnoho a kus knihy ztratí na tajemnosti...

Han-nah
19.06.2020 3 z 5

Detektivní příběh s trochu komplikovaným, ale zajímavým dějem. Uvězní toho pravého?


Mahuleno
01.05.2020 4 z 5

Využiji pro svůj komentář částečně zkrácený a upravený citát kapitoly PAST z knihy, kterým ovšem nic neprozradím, to by nebylo fair, vždyť je to detektivka. Je to jakási promluva či výzva autora ke čtenáři.
---
Řadu let jsem jsem prosil čtenáře, aby potlačovali sklony k hádání a hráli hru vědecky. Je to těžší, ale nepoměrně zábavnější.
Proč nezačít s problémem vraždy Josepha Kenta Gimballa?
Na tomto místě příběhu máte všechna fakta, potřebná k vypracování úplného a logického řešení zločinu. Vaším úkolem je najít klíčové momenty, uspořádat je v účelném pořadí a vyvodit z nich jediného a jedině možného zločince. Můžete to dokázat; už se to povedlo, jak uvidíte.
---
Když jsem říkal, že tím nic neprozradím, nebyla to tak úplně pravda. Prozradil jsem na sebe, že detektivem bych být nemohl :-). Já jsem tu autorovu výzvu nedokázal naplnit, i když, abych k sobě nebyl tak přísný, jisté podezření jsem měl. Ale bylo to přece jenom spíš trochu z té oblasti hádání, připomínkou jedné indicie spíše z počátku příběhu…
Ale ještě ke knize samotné – po citované kapitole následuje PRAVDA, kde je zločin perfektně objasněn či vysvětlen. Skutečně vše do sebe perfetně zapadá a vede k jedinému řešení, jak autor tvrdí.
Přestupní stanice se dobře čte, přestože je děj dost komplikovaný a řešení je založeno na důsledné dedukci odkrývaných faktů. Nicméně to není nudné a vliv americké „drsné školy“ je u Queena trochu cítit.

kapr
11.01.2019 3 z 5

Na to, že šlo o knížku od mnou poměrně oblíbené dvojice autorů, mne příběh poněkud zklamal. Přiznávám, že i co do vystupujících postav jsem měl poněkud zmatek.
-
Hodnocení 2,6 - tedy tři hvězdy.

Enxinka
29.10.2017 4 z 5

Narazila jsem na Prestupni stanici zcela nahodne a musim uznat, ze me knizka prekvapila. Ctiva se spoustou zvratu. I kdyz musim dat za pravdu ostatnim - nektere pasaze by mohy byt kratsi co se popisu tyce.

lenyleny
22.06.2017 3 z 5

Musím říci, že jsem od pana Queena četla již lepší detektivky. Něco moc popisné, nějaké pasáže tak trochu nepravděpodobné. No ale stejně na jeho detektivky nedám dopustit.

Kniha Přestupní stanice je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce87x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x