Přestupní stanice

Přestupní stanice
https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75554/prestupni-stanice-75554.jpg 4 43 43

PŘESTUPNÍ STANICE od Ellery Queena je detektivní román dvou amerických autorů, bratranců píšících pod pseudonymem. Jde o příběh, kde se vyšetřuje vražda muže. Muž Joseph Kent a Joseph Kent Gimball je jedna a tatáž osoba, jež žila dvojí život. Dvě ženy, dvě manželství, dva životy. V okamžiku, kdy se chtěl ke svému životnímu stylu přiznat, byl zavražděn. Při vyšetřování se klade důraz na dedukci z maličkostí, na jejich správnou interpretaci, která umožňuje orientaci ke správnému řešení. Mistrnou práci jako detektiv odvede Ellery Queen a celý případ objasní.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

The Halfway House , 1936


více info...

Přidat komentář

kolacky
12.05.2024 5 z 5

Starý dobrý Ellery a jeho dedukce... Dobře se mi to četlo, vyhrabané z knihobudky na nádraží, a ještě bylo znát, že listy knížky byly původně zelené, ze staré dobré edice Smaragd. A ze staré dobré známosti dávám pět hvězd.

TomTomis
24.10.2021 3 z 5

Knížku jsem si přečetl z nostalgie, vzpomínal jsem na dobu, kdy jsem tohohle autora četl, kdy jsem louskal detektivky jednu za druhou. Tahle nebyla špatná, ale zdlouhavá a místy nepřekvapivá. Prostě takový průměr. Opět se mi tu potvrzuje, že je blbost číst anotace. Někdy prozrazují zbytečně mnoho a kus knihy ztratí na tajemnosti...


Han-nah
19.06.2020 3 z 5

Detektivní příběh s trochu komplikovaným, ale zajímavým dějem. Uvězní toho pravého?

Mahuleno
01.05.2020 4 z 5

Využiji pro svůj komentář částečně zkrácený a upravený citát kapitoly PAST z knihy, kterým ovšem nic neprozradím, to by nebylo fair, vždyť je to detektivka. Je to jakási promluva či výzva autora ke čtenáři.
---
Řadu let jsem jsem prosil čtenáře, aby potlačovali sklony k hádání a hráli hru vědecky. Je to těžší, ale nepoměrně zábavnější.
Proč nezačít s problémem vraždy Josepha Kenta Gimballa?
Na tomto místě příběhu máte všechna fakta, potřebná k vypracování úplného a logického řešení zločinu. Vaším úkolem je najít klíčové momenty, uspořádat je v účelném pořadí a vyvodit z nich jediného a jedině možného zločince. Můžete to dokázat; už se to povedlo, jak uvidíte.
---
Když jsem říkal, že tím nic neprozradím, nebyla to tak úplně pravda. Prozradil jsem na sebe, že detektivem bych být nemohl :-). Já jsem tu autorovu výzvu nedokázal naplnit, i když, abych k sobě nebyl tak přísný, jisté podezření jsem měl. Ale bylo to přece jenom spíš trochu z té oblasti hádání, připomínkou jedné indicie spíše z počátku příběhu…
Ale ještě ke knize samotné – po citované kapitole následuje PRAVDA, kde je zločin perfektně objasněn či vysvětlen. Skutečně vše do sebe perfetně zapadá a vede k jedinému řešení, jak autor tvrdí.
Přestupní stanice se dobře čte, přestože je děj dost komplikovaný a řešení je založeno na důsledné dedukci odkrývaných faktů. Nicméně to není nudné a vliv americké „drsné školy“ je u Queena trochu cítit.

kapr
11.01.2019 3 z 5

Na to, že šlo o knížku od mnou poměrně oblíbené dvojice autorů, mne příběh poněkud zklamal. Přiznávám, že i co do vystupujících postav jsem měl poněkud zmatek.
-
Hodnocení 2,6 - tedy tři hvězdy.

Enxinka
29.10.2017 4 z 5

Narazila jsem na Prestupni stanici zcela nahodne a musim uznat, ze me knizka prekvapila. Ctiva se spoustou zvratu. I kdyz musim dat za pravdu ostatnim - nektere pasaze by mohy byt kratsi co se popisu tyce.

lenyleny
22.06.2017 3 z 5

Musím říci, že jsem od pana Queena četla již lepší detektivky. Něco moc popisné, nějaké pasáže tak trochu nepravděpodobné. No ale stejně na jeho detektivky nedám dopustit.