Edenie

Edenie https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28581/bmid_edenie-6jM-28581.jpg 4 50 11

Edenie - absolutní ráj svobodných a šťastných lidí, gigantická kosmická stanice, zázrak nejmodernější techniky... Bohužel jen do chvíle, kdy do Edenie dorazí novinář Rinah. Krůček za krůčkem odhaluje hrůznou pravdu a ráj se před jeho očima mění v peklo... Poslední román jednoho z klasiků polské science fiction, autora u nás dobře známých knih Vynález profesora van Troffa a Limes inferior.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Paradyzja , 1984


více info...

Přidat komentář

cziss
02.08.2023 5 z 5

Vynikající konspirační sci-fi! Svižný děj, skvělá myšlenka.

ludek.n
12.07.2023 3 z 5

Edenie - největší umělý výtvor v obydleném vesmíru a nejlepší ze světů, které existují. Polský autor ve svém posledním románě odhaluje krutou pravdu o autokraticky řízených společnostech, které se zevnitř jeví jako ráj svobodných a šťastných lidí, ale ve skutečnosti jsou jeho pravým opakem. Peklo komunismu v jeho nejčistší podobě, zbavené veškerého materiálního a psychologického pozlátka. Vymývaní mozků, teror, kastovní systém, sledování na každém kroku, potřeby jedince bez výjimky podřízené zájmům celé společnosti, stupně lidství, rovnost, bratrství... všechny ty falešné modly, soustředěné na jednom místě. Tohle rozhodně není nic pro optimisty. Když k tomu ještě připočtete fakt, že Zajdelovo finále ani nepřinese žádné smíření a rozhřešení, je to skoro na uvázání oprátky. Deprese jako hrom a polská podoba Orwella, která si zaslouží pozornost.


hanak_v_exilu
11.04.2023 4 z 5

Vzhledem k národnosti autora a roku napsání je myšlenková inspirace Edenie jasná, ale bylo by chybou odbýt ji jako jednorozměrnou kritiku komunistické totality, případně výtku Válečnému stavu, kterým dostal Wojciech Jaruzelski Polsko do klinče. Zobrazovaný režim je totiž na první pohled překvapivě benevolentní a nějakou dobu se dokonce zdá, že je ospravedlnitelný a pochopitelný. Moment v němž čtenář tuto myšlenku odvrhne, záleží na jeho osobním nastavení. Závěrečná nadějná pasáž působí vzhledem k realitě poněkud hořce. Sám autor se totiž dlouho očekávaného zlomu nedožil. Zemřel o rok později na rakovinu plic, v době kdy měl komunismus ještě dost sil, aby vypadal že je opravdu na věčné časy.

Han-nah
06.06.2020 5 z 5

Ač sci-fi není až tak můj žánr, tato kniha mě pohltila. Uměle vytvořená kosmická stanice, kde žijí lidé, kteří jsou ale ovládáni systémem. Jsou ale šťastni?. Na zvláštní povolení se tam dostane novinář ze Země, který zkoumáním života na této umělé planetě ukazuje taje tohoto kolosu. Na str,161 je Otšenáš 1981, který ,když jsem pomalu četla a vnímala jeho obsah, musela jsem se hluboce zamyslet.
Každý by si měl přečíst i doslov knihy, kde je popis o spisovateli a jeho životě. V tomto doslovu jsem pochopila, proč mě tato kniha tak chytla a zamyslela jsem se, jak je zneužitelná "moc nadvlády", Ničíme naši planetu Zemi a proto se už dlouho hledá, kde ve vesmíru by mohly další generace žít.

Ziriath
13.02.2019

Lehké čtení na odpoledne na orwellovské a huxleyovské téma (tím se autor netajil, zjevná narážka na Huxleyho tam skutečně je).
Na orbitální stanici vzdálené nehostinné planety přijíždí novinář, aby podal zprávu o způsobu života místní společnosti, omezené fyzikálními možnostmi tohoto uzavřeného prostoru - a začíná zjišťovat, že tam něco nehraje.
Kniha se zabývá tématem sociálního kreditu, nejzajímavějším prvkem je učící se (řekli bychom neurální!) bezpečnostní automatický systém, který na každém kroku analyzuje konverzace obyvatel i návštěvníků a vyhodnocuje nebezpečí rozvratných myšlenek a terorismu - není však schopen rozumět básnickým obratům a metaforám - a tak místní lidé nedostávají newspeak shora, ale sami si jej vytvářejí a neustále mění a zdokonalují (něco jako Darmok & Jalad na Tanagře - pamatujete si ten díl Star treku TNG?) .
Nedostatečně jazykově kreativní lidé s pochybnostmi pak žijí v nebezpečí ztráty kreditu a přeřazení do 'gulagu' na povrch.
Na knihu jsem narazila díky něčímu článku o tzv. 'doktorech a inženýrech', tedy právě rozvoji newspeaku internetových diskuzí.

Hobo
20.12.2018 5 z 5

Vždy jsem měl rád sci-fi a v tomto žánru zejména utopie/dystopie. Edenie patří v tomto žánru k tomu nejlepšímu - a číst ji zejména dnes u mne vedlo až k mrazení v zádech. Vždyť snahy o totalitní ovládnutí lidstva a využít k tomu dnešní technologie jsou tak zřejmé...

Disease
17.12.2018 5 z 5

Trochu moc to stojí na té technické pointě, takže při druhém čtení už mi to nepřišlo lepší než Limes Inferior, ale celkově pořád výborně napsaná dystopie.

Niraj
16.09.2017 4 z 5

Pěkné počtení, takový jednodušší Orwell, ale rozhodně velmi zajímavé. Nicméně mě trošku zklamal ten závěr, čekal jsem dramatičtější zakončení. Proto o jednu * méně.

julliette
04.05.2015 3 z 5

Je to pěkný příběh. Jak spisovatel poznává život v Edenii, ale nebyla to žádná pecka. Nebylo to moc akční. Mohlo to být lepší.

Kapis
03.02.2014 5 z 5

Výborná záležitost, mám takovéhle "orwelliny" moc rád, navíc, když člověk celou dobu tak trochu ví co se děje z předešlého čtení. Brutální vyvrcholení těsně před koncem, kdy se vše provalí naplno je prostě šílené - a ta bezmoc, co člověk u toho cítí. Opravdu geniální. Zajdel rozhodně patří k jedněm z nejlepších evropských SF spisovatelů.

steppen-wolf
23.03.2013 5 z 5

Odkazuji na svůj komentář ke knize Kallokain od Karin Boye. S rozdílem, že tato kniha je přímo inspirovaná životem v "reálném" komunismu, především v jeho stalinistické variantě. Autor brilantně využil prostředky vesmírné SF (vesmírná stanice na oběžné dráze), aby na jejich základě vytvořil geniální metaforu totalitního režimu jako jedné velké Lži. Příznivci "Velké literatury" a odpůrci "laciné sci-fi," by se v žádném případě neměli nechat odradit vnějšími atributy. Tohle je literatura hodná Orwela.

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie utopie

Autorovy další knížky

Janusz Andrzej Zajdel
polská, 1938 - 1985
2012  80%Limes inferior
1983  85%Vynález profesora Van Troffa
2000  82%Edenie

Kniha Edenie je v

Přečtených67x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce45x
Chystám se číst20x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x