Vynález profesora Van Troffa

Vynález profesora Van Troffa https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26346/vynalez-profesora-van-troffa-26346.jpg 4 74 12

Autor nás uvádí do daleké budoucnosti, do situace, kdy stará zemská civilizace už degenerovala a je odsouzena k zániku. Jde totiž o spotřební společnost, v níž platí zásada: homo homini lupus. A v tomto okamžiku uplatňuje autor svůj motiv optimistický: v žádném případě to neznamená konec života ve vesmíru ani na Zemi. Obnovitelem života musí být nutně jiná společnost – společnost nesoucí pokrok. A jejím představitelem je i hlavní hrdina příběhu, astronaut, který se vrací na Zemi po objevné cestě z dalekých hvězdných světů. Román má zajímavé řešení, vyšel z pera zkušeného autora, o čemž svědčí i to, že byl v Polsku označen za nejlepší sci-fi roku 1980.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Cylinder van Troffa , 1980


více info...

milan3144
milan3144
11.01.2022 5 z 5

Brilantní nadčasová sci-fi, která rozhodně stojí za přečtení. Nutí čtenáře k zamyšlení, ke kladení si otázek a hledání možných odpovědí, jak to s námi bude dál. Závěr pak ještě více rozehraje čtenářovu fantazii, kdy vlastně si může dosadit mnoho do té doby neznámých, ale zároveň nemusí každý dospět ke stejnému výsledku.
Skvělá pětihvězdná sci-fi bez potoků krve a zmutovaných monster.
Velmi dobrý je i doslov Josefa Týče.

zahadum
zahadum
29.08.2021 5 z 5

Môže sci-fi príbeh z roku 1980 byť lepší ako mnohé diela po tomto roku alebo zo súčasnosti ? Nielen môže ale on je rádovo lepší ! Malá nenápadná knižka ( brožúrka ) ktorá sa mi doma roky skrývala odhalila svoje krásne tajomstvá. Príbeh je jednoduchý, ľudstvo je rozdelené a jeho jedna časť žije na Mesiaci, jedna ostala na Zemi kde došlo k drastickým zmenám ktoré mali katastrofálny dopad na ľudskú populáciu a v podstate aj na samotnú planétu. Ešte existuje jedna vetva ľudstva o ktorej však taktne pomlčím...
Dejová linka na Mesiaci je žiaľ trošku krátka a dosť na rýchlo uzatvorená, chcelo by to ešte poznať nejaké detaily a pozadie života človeka na Mesiaci. Lenže ak si spätne spomínam tak kniha by potrebovala ešte stovky strán aby sme boli celkovo v obraze. Zajdel geniálne ale veľmi stručne načrtol toľko pozoruhodných udalostí a spojitostí ktoré siahajú až dvesto milión rokov do budúcnosti ( naozaj nepreháňam ) Kniha je po prvom čítaní len také " predjedlo " lebo v dohľadnej dobe bude človek chcieť znovu a znovu čítať aby analyzoval každé slovíčko v tomto pozoruhodnom románe. Nie je to veľkolepá sci-fi opera ale v podstate hravo do vrecka strčí všetky veľké sci-fi všetkých čias. Dokonca je v príbehu implementovaná dejová línia veľkej love story ! ktorá je ale tak umne našitá na hlavný príbeh, že čitateľ ani nevie , že číta súčasne " dve knihy " ! naprosto geniálne ! Čo je ešte geniálnejšie ale depresívnejšie je opis budúcnosti ľudstva. Človek si ani nemôže povedať, že na to kašle však je to výplod fantázie autora. Nie nie autor s desivou presnosťou vystihol a predvídal skoro všetky súčasné problémy ľudstva a nás to desí keďže kniha ukazuje kam to speje. Toto je úžasná, silná, realistická sci-fi ktorá ma dostala do kolien a z obyčajnej brožúrky sa vykľul klenot mojej knižnice! Odporúčam všetkým znalcom kvalitnej sci-fi kde nemá miesto tupá omáčka, klišé a kde filozofia knihy prekračuje samu seba a kde dokonca vtipne a úchvatne nájdete v knihe aj opis knihy ktorú práve čítate ( geniálne ! )


gersie
gersie
26.02.2020 5 z 5

Tak přesně takhle si představuji vědecko-fantastickou literaturu. Výborně napsaný a zvládnutý příběh. Myslím si , že by se velká většina autorů mohla učit , jak psát tento žánr. Dávám pět hvězd i když bych dal klidně i víc. Vřele doporučuji všem milovníkům sci-fi.

velvin
velvin
10.01.2020 5 z 5

Rád bych knihu zakoupil. Děkuji za případnou nabídku.
Kontakt : velvin@seznam.cz

Ziriath
Ziriath
15.03.2019 5 z 5

Příběh začíná návratem opozdilých astronautů - průzkumníků, kterým se po cestě rozbil nadsvětelný pohon, a proto se vrátili o 150 let později, než měli. Zatímco část výpravy zůstane uvězněna na měsíční základně, hlavní postava se dostane na Zemi pokrytou solárními panely, absurdními městy a obyvateli degenerovanými v důsledku nepodařených genetických experimentů, kterým stále slouží automatizované město. A v podzemí jednoho města ale stále čeká ten určitý vynález.
Knížka má typické Zajdelovy kvality, tj. premisa dotažená ad absurdum s mnohými zamyšleními nad sociologickými a fyzikálními otázkami. Na své si přijdou i příznivci urbexu. Jen mi trochu vadí, že byla trochu nešťastně useknuta dějová linie na Měsíci. Baví mě, že v Zajdelových knihách se objevují reference na jiná klasická díla - no a tady dokonce knížka vtipně odkazuje sama na sebe.

Franc
Franc
06.04.2015 4 z 5

Opět skvělé dílo, které na necelých 200 stránkách nabídne mnoho zajímavého čtení a myšlenek. Někdy je holt méně více.

Jenom je velká škoda, že u nás nevyšel i zbytek díla tohoto mimořádného autora.

p0stm0derna
p0stm0derna
21.03.2015 5 z 5

Podle mého soudu brilantní. Autora jsem neznal, knihu jsem sebral z bedny zdarma v knihovně náhodou.

orson
orson
11.06.2014 4 z 5

Zajdel nadhodil docela zajímavé téma (řešení přelidněnosti) - škoda jen, že to popisované řešení je hodně přitažené za vlasy, ale jinak má autor skvělé nápady, to se musí nechat :) A hlavně to dokáže hodně čtivě napsat.

Kapis
Kapis
22.03.2014 5 z 5

Zajdel byl borec, tohle sociální sci-fi je opět výbornou knihou, ze které navíc jde cítět více než z jeho jiných děl, že byl vědcem. Použil podobný motiv jako v Limes inferior, kdy lidé žijí pouze ve městech a veškerá okolní půda je využívána k zabezpečení jejich životních potřeb. Tím ale podobnost končí, máme tu úplně jiný příběh, jinou fabulaci a spoustu lidskosti a lásku doslova na věky. Je to opět psáno ich-formou přes deníky několika lidí (to mi připomnělo, že si musím sehnat a znovu přečíst Deník ztracený ve vaně od Lema) a hlavní hrdina se hodně zaobírá vlastním nitrem, výčitkami a nadějemi. Autor respektoval fyzikální zákony a perfektně je implementoval do děje. Je to neskutečně čtivé a místy dost napínavé. Mám pocit, že autor šel i více do hloubky, zaujaly mě především dvě takové pasáže, které si dovolím zde ocitovat:

“Další verze byla téměř ideální, jenže neuskutečnitelná, což je imanentní vlastností každého ideálního řešení“ – což dle mého zcela sedí třeba na takový komunismus. (A to nevím co je imanentní;-))

a

“Jak úžasně důslední jsme byli vždy v realizaci našich plánů – my, lidé spjati s technikou, vědou, pokrokem...Nedovedli jsme ovšem stanovit pro své počínání rozumnou mez.“

Zajdel je autor, jehož tři knihy co u nás vyšly doporučuji kudy chodím a jelikož on napsal těch románů ještě kapku více, nezlobil bych se, kdyby toho u nás vyšlo více. Skvělé!!

Pavelpi
Pavelpi
08.03.2014 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih,drží mne dodnes.Minimálně jednou za rok si jí musím znovu přečíst.A kupodivu to chytilo i mého syna,který se k ní občas také vrátí,i když čte normálně úplně jiný žánr.

Jack Bauer
Jack Bauer
24.02.2013 4 z 5

V době vydání naprostá bomba, ale když jsem to četl po letech potřetí už mě to tak nechytlo. To samé jako s kdysi mojí nejoblíbenější sf Soudní řízení na Epsí. Za komančů nic pořádného nebylo a když tak pod pultem, tak člověk vzal za vděk kdejaký malý brožovaný výtisk. Dnes už jsou mnohem lepší sci-fi, např. Ráma.

Yalka
Yalka
03.01.2013 5 z 5

Jedna z nejlepších sci-fi, co jsem četla. Úžasný podmanivý příběh, vize postapokalyptického světa ze které mrazí. Ale zároveň se od ní nemůžete odtrhnout (plus k tomu lovestory napříč časem a prostorem). Hrozně moc mi to utkvělo. Doporučuju. Čistých 100 %.

Autorovy další knížky

Janusz Andrzej Zajdel
polská, 1938 - 1985
2012  80%Limes inferior
1983  85%Vynález profesora Van Troffa
2000  82%Edenie

Kniha Vynález profesora Van Troffa je v

Právě čtených1x
Přečtených90x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených10x
Knihotéce74x
Chystám se číst37x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x