Dvojí ortel

Dvojí ortel https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473981/bmid_dvoji-ortel-rjf-473981.jpg 5 41 16

Čechy, 50. léta 17. století. Život Vojtěcha Kamarýta, kdysi zámožného měšťana a úspěšného obchodníka, skončil před čtyřmi lety, když ztratil celou svou rodinu, majetek i čest. Nebo si to alespoň myslel. Náhodné setkání se ženou až neuvěřitelně podobnou jeho zemřelé manželce a s jejím dítětem v něm však vyvolá podezření, že události, jež vedly k jeho zkáze, se možná odehrály docela jinak, než si dosud myslel. Postupně se před ním odhalují střípky, které ho při pátrání po pravdě přivádějí na jediné místo, kam se už nikdy neměl vrátit: do rodného města…... celý text

Přidat komentář

čef
16.07.2023 5 z 5

Zdařilý historický román, vlastně detektivka 17. století. Pojetí práva bylo asi o dost jiné než dnes, nevinný asi neměl mnoho šancí, když si na něm chtěl výše postavený smlsnout. Snad jen když znovu nastaví svůj krk. Zajímavé, čtivé, jak také jinak od studované historičky. Píšu si Jana Pažoutová.

kvetuse3368
26.05.2023 5 z 5

Zajímavá a lehce čtená. Moc se mi líbila. Zápletka a uvedení do časů minulých, člověk se ocitl v období a měl pocit, že tam je. Jen jsem že začátku měla problém s přeskakováním do různé doby.


kolacky
31.12.2022 5 z 5

Normální detektivka!
Ano, zasazená do sedmnáctého století, "chvíli" po třicetileté válce, a je hodně drsná. Ale Vojtěchovy pátrací postupy, jak se pomalu dobíral pravdy, to byla klasika. (Hlavního padoucha jsem odhalila dost brzy, ale to další by mě nenapadlo!)
Moc se mi líbil Tomáš Kulhavec a jeho Magdaléna.

helča5
11.10.2022 5 z 5

i když historický román,je plný napětí,nemohla jsem se od něj odtrhnout a konec mě dostal,nečekala jsem to,napětí a intriky zde vládnou,bezva čtení

Anna69
26.07.2022 1 z 5

Pro mě velké zklamání, a to přečtu více méně všechno.

21olaf
17.07.2022 3 z 5

Zajímavé, jen jsem čekal něco jiného. Žádné super čtení, ale nakonec jsem celkem spokojen.

frantisek0724
16.05.2022 3 z 5

Nakonec hodnotím 4*,byla to celkem příjemná četba, i když za sebe musím dodat, že nikterak strhující. Asi tak v polovině jsem věděl, jak to vše dopadne, nicméně jsem příběh dočetl v poklidu až dokonce.

helenah
17.04.2022 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem se nenechala odradit drsnostmi v prvních kapitolách...(to radím všem stejně citlivým čtenářkám (řům). Knížka vás chytne a nepustí a hlavního hrdinu Vojtěcha si zamilujete. Možná si na konci jeho pátrání po těch, kdo mu způsobili tak neskutečnou bolest a trápení, stejně jako já řeknete.."tak to snad ne....?"
Díky za skvělý historický román paní spisovatelko. A jako někteří z těch kdo knihu hodnotili přede mnou dodávám, že by se mi moc líbilo přečíst si, jak se život Vojtěcha vyvíjel dál.

orinka3
08.02.2022 5 z 5

"Umíííí!" - chce se radostně vykřikovat stejně jako dřív na Portě. Nádherný styl, chytré zápletky, poutavý příběh. Co chtít ještě? Aby Jana Pažoutová psala a psala.

HanaVa98
07.01.2022 5 z 5

Skvělá a nesmírně napínavá kniha, která se čte velice dobře a nejde se od ní odtrhnout. Začátek knihy je tak napínavý a dramatický, že ani nejde přestat číst. Celý příběh je napínavý až do samého závěru. Pokračování životní cesty hlavního hrdiny Vojtěcha bych si určitě přečetla s velkou chutí.

kasavubu
20.12.2021 5 z 5

Jeden z nejlepších historických románů, které jsem v poslední době četla. Skvěle se četl a byla jsem napnutá až do samotného závěru. Takové rozuzlení jsem tedy nečekala. Co vím určitě, rozhodně bych nechtěla být v kůži hlavního hrdiny. Moc by mě zajímaly další Vojtěchovy osudy, ale kdo ví, třeba se dočkáme nějakého pokračování.

astroweb
14.12.2021 5 z 5

Skvělý, i když poněkud v některých scénách drsný, historický román. Poutavý příběh s tajemstvím a závěrečným až detektivním rozuzlením.

denisa7430
19.10.2021 5 z 5

Jsem u vytržení. Nečekala jsem takto kvalitně zpracovaný napínavý historický román. Opravdu se od něj nedalo odtrhnout a hlavně jsem s hlavním hrdinou prožívala vše tak, jako bych mu stála přímo za zady... Brrrr, hrozná představa.

nero 13
08.10.2021 5 z 5

U Dvojího ortelu jsem při koupi dal tak trochu na instinkt, protože jsem autorku vůbec neznal a rozhodně jsem neprohloupil, příběh je čtivý a dobře vymyšlený a i když mi můj odhad, který jsem si udělal na začátku vyšel, tak i tak to bylo až do konce celkem napínavý.
Skoro polovinu knihy zabírají flashbacky, které normálně moc rád nemám, ale zde mi to nevadilo, protože to bylo dobře zakomponováno do příběhu. Autorka mně zaujala a chci zkusit i její další knihu, Ohnivá mise.

Dela111
28.09.2021 4 z 5

Tento příběh odehrávající se v polovině 17. století má tak trochu detektivní zápletku. Hlavní hrdina obchodník Vojtěch přijde v jeden den o všechno - o rodinu, domov, veškerý majetek, čest i dobré jméno. Navíc je odsouzen k trestu na pranýři za čin, který nespáchal. Aby toho nebylo málo, je vyhnán z rodného města se zákazem návratu.
Po čtyřech letech náhodou zjistí, že událost, která mu všechno vzala, se tehdy odehrála jinak, skutečný viník nebyl dosud potrestán a tak se vydává hledat pravdu.

Dvojí ortel není román založený na historických reáliích. Je to příjemná jednoduchá oddechovka z doby, kdy život určitě nebyl lehčí nebo bezpečnější než dnes, ale plynul pomaleji.
Upozornění pro citlivější čtenáře - nenechte se odradit celkem drsnými scénami ze začátku, není taková celá kniha.

Márinka
26.09.2021 5 z 5

Autorka sugestivně popisuje bezmoc člověka, proti němuž se spikne téměř celý svět. Člověka, kterého lidé, nikoli osud, dostanou až na samé dno (napadá mě: šlo by to i dnes tak lehce?). Člověka, který sám zlo oplácí zlem, až dílem náhody, ale také trochy štěstí a velkého odhodlání, svůj neblahý osud začne měnit.

V každém z nás je dobro i zlo. Záleží na tom, kterého „vlka krmíme“. I nad tím, čí misku naplní, musí hlavní hrdina v závěru přemýšlet. Po rozuzlení, které mě velmi překvapilo. Bylo nečekané, překvapivé, originální.