Ohnivá mise

Ohnivá mise https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407279/bmid_ohniva-mise-OpZ-407279.jpg 5 12 4

Historický román, který nepostrádá nic, co k takovéto literatuře patří. Děj se odehrává v Praze v době, kdy Prahu zachvátil veliký požár. Jedněmi z podezřelých byli také francouzští agenti, kteří v Praze operovali. Právě tito agenti, převlečení mušketýři, jsou hlavními postavami této knihy. Jeden z nich přitom prožije v Praze milostné dobrodružství a málem tak vše zhatí. Kniha vychází z autorčina několikaletého studia dobových pramenů k tomuto tématu a je historicky věrná tehdejším událostem a době.... celý text

Přidat komentář

petr_
24.12.2022 5 z 5

Uf byla to pro mě dřina knihu dočíst, ale stálo to zato. Tuto knihu jsem musel číst po kouskách, protože některé části popisují věci, s kterými bych se nerad někdy setkal a na mě dosti emočně působily.
Ať už jde o popisy vojenských operací, nebo samotný požár Prahy, nebo o popisy výslechů zajatců a v neposlední řadě i důsledky pro jejich rodiny. Je vidět, že autorka má prostudované historické dokumenty a dovede popsat dobové reálie.

nero 13
18.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Mám od autorky přečtený Dvojí ortel, který byl výborný a tak jsem si sehnal i její první beletristický historický román Ohnivá mise, která pojednává o velkém požáru Prahy v roce 1689, při kterém shořelo téměř 800 domů a církevních staveb, a zahynulo mnoho lidí.
Jsou dvě verze jak požár vznikl, jednak nešťastnou náhodou a za druhé že ho založily francouzští agenti, protože v té době vedla Habsburská monarchie válku s Francií Ludvíka XIV. známém jako Král Slunce, autorka si zvolila variantu s francouzskými agenty která je samozřejmě románově vděčnější.
O velkém požáru Prahy jsem četl už knihu Hořící lilie od Otomara Dvořáka která byla taky dobrá, ale Ohnivá mise je ještě o řád lepší, je mnohem podrobnější, propracovanější a paní Jana Pažoutová si s ní tedy hodně vyhrála, a jelikož umí psát velmi čtivě, tak vznikl výborný historický román, rád si od autorky přečtu i další knihy, které doufám napíše.


Patlalca
25.02.2020 5 z 5

Úžasný napínavý román. Netušila jsem, že o požáru v Praze může vzniknou tak dechberoucí a napínavý příběh. Nechci prozrazovat děj, ale knihu vřele doporučuji, v mnohém překvapí. Již se těším na další dílo z pera autorky.

orinka3
19.08.2019 5 z 5

Román, ve kterém je všechno na sto procent. Výborně napsaný, poutavý, čtivý, postavy jako živé. Zajímavá část naší historie, o které se ve stínu válečných dramat tolik neví. Přečetla jsem s velkou chutí, i když písmo má takové typy, že se moc dobře nečte. Taky bych možná doporučila jinou obálku - na první pohled to vypadá jako četba pro děti - jenže omyl! Je to mimořádně vyzrálá a propracovaná kniha, marně pátrám po nějakých podrobnostech, životopise autorky. Jako když se člověk dívá na krásný obraz, tak to na mě zapůsobilo. Těším se na další knihy, které, doufám, budou následovat......nemůžu a nemůžu na tu četbu zapomenout, ještě jsem se vrátila. Tak výborná knížka, je tu historie, napětí, skvělé postavy, psychologie do hloubky - doufám, že se tu další čtenáři o svůj zážitek podělí taky.