Dvakrát královnou

Dvakrát královnou https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390864/mid_dvakrat-kralovnou-3Fp-390864.jpg 4 21 9

Matyldu Anglickou již ve dvanácti letech provdali za německého císaře. S jejím druhým sňatkem ještě vzroste touha po moci, když se po smrti otce uprázdnil anglický trůn. Získat jej ovšem není vůbec snadné, byť má na něj podle středověkých zvyklostí nárok. Proti uzurpátorům a nelítostné šlechtě Matyldě nezbývá než pozvednout zbraň.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Twice Royal Lady , 2015


více info...

Přidat komentář

Iris30
02.04.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, i když asi trochu víc první část, než druhá, kde se šlo z boje do boje.
Matylda to neměla vůbec jednoduché, nakonec zvítězila spravedlnost prostřednictvím jejího syna.
Vůbec si nedokážu tu dobu představit, a snad ani nebudu muset, většinou totiž nejhůř dopadl obyčejný lid.

orinka3
07.03.2023 3 z 5

Dvakrát stejná knížka z městské knihovny. Zpočátku jsem si to neuvědomovala, ale až když došlo na Matyldu při jejích urputných bojích o trůn v Anglii, pochopila jsem, proč jsem na to hned nepřišla. Já to totiž nebyla schopná dočíst už tehdy! Neustálé přesuny, boje, to bylo tak jednostranné, přehuštěné, že mi to dělalo tenkrát a - jak vidím i po letech - značný problém. Proto se mi to zdálo nové, protože jsem to předtím taky sklapla předčasně. No, a žádná změna, jsem to pořád já a pořád ta samá kniha. :D Lepší to už nebude.


rakakan
27.12.2022 5 z 5

Život se nemazlí s nikým. Ať se narodil na lavici nebo pod lavicí, ve 12. nebo 21. století. Každého zmuchlá, pomačká, občas vyžehlí a vynese do oblak. I když jsi královnou musíš se s ním poprat. Matylda to zvládala úžasně.

VendulaB
01.02.2021 4 z 5

Román o životě Matyldy - německé císařovny a (skoro) anglické královny. Jde o čtivou, lehkou a příjemnou knihu, možná trochu moc romantickou. Není to žádná Weirová, ale příjemný způsob jak se seznámit s dějinami Anglie 12. století.

vera5841
11.01.2021 3 z 5

První polovina knihy mě doslova vtáhla. Popisuje osud mladé královny Matyldy, která se svých povinností musela ujmout již v pouhých osmi letech. Kniha krásně popisuje první manželství, strmý pád a poté krkolomný počátek druhého manželství. Ve druhé polovině se Matylda po smrti svého otce vrací do Anglie, aby převzala trůn, jenomže na ten již usedl její bratranec Štěpán a tak začínají dlouhé boje a dlouhé kapitoly plné hradů a jmen, která postupně trochu splývají. Čím víc se to vleklo tím víc mi Matylda lezla krkem svou arogancí a tím jak zcela vypustila z hlavy svou rodinu a toužila jen a pouze po koruně. (Nutno podotknout, že se jí nelze úplně divit, svou matku sotva poznala a od svých osmi let byla královnou). Trochu mě udivilo, že byla na začátku popisována jako velice chytrá dívka, uvědomělá v politických pletichách a přesto si neuvědomovala, jak důležité je pro ni dát císaři dědice

čef
28.09.2020 5 z 5

Není to přísně historické dílo jako třeba od Alison Weirové Normandské královny, ale má to také svoje kouzlo. Historická fakta a osobnosti jsou přeci jen trochu více probarvena literární fikcí, což může mnoha čtenářům pomoci se v té době lépe orientovat a užít si také více romantiky. Takže si račte vybrat – je už dokonale prostřeno.

Rozmarýna Rozm
08.02.2020 3 z 5

Do smrti prvního manžela Matyldy, která se udála na straně 69, to bylo velmi čtivé. Dobře se to četlo do strany 115, kdy se dozvěděla o smrti otce. Než jsem došla na konec na straně 302, jsem se nutila, abych to dočetla. Bylo to totiž už jen stěhování z hradu na hrad a samé boje. Opravdu už jen nuda.

alnahu
04.03.2019 5 z 5

Tento historický román o římské císařovně Matyldě Anglické ,od pro mě neznáme autorky ,se mi velmi líbil. Její život autorka barvitě vylíčila od mládí, až do její smrti. Matylda Anglická žila v letech 1102 až 1167 ,stala se římskou císařovnou ,hraběnkou z Anjou ,ale neúspěšnou kandidátkou na anglický trůn. Příjemné počtení-doporučuji.

zuzana2599
30.12.2018 5 z 5

Historický román o císařovně Matyldě, císařovně římské a paní anglické. Kniha mě zavedla do 12. století a já s úžasem sledovala životní osud mně dosud neznámé královny Matyldy. Příběh se moc hezky četl a já dostala to, co jsem očekávala. Nápis na hrobce královny praví : Velká rodem, povýšena sňatkem, ze všech však největší ve svých potomcích. Zde leží dcera, manželka a matka Jindřichova.