Duna, kniha 1

Duna, kniha 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517877/bmid_duna-kniha-1-Rz0-517877.jpg 4 31 13

Grafický román Duna série

1. díl >

Duna, kultovní bestseller Franka Herberta, se odehrává v rozlehlé mezihvězdné feudální společnosti v daleké budoucnosti. Toto proslulé dílo světové science-fiction vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina získává do držení pouštní planetu Arrakis – jediný zdroj nejvzácnější a zároveň nejdůležitější suroviny ve vesmíru. Duna poprvé vyšla v roce 1965 a její věrné adaptace v podobě grafického románu se teď zhostili Brian Herbert, syn Franka Herberta, a Kevin J. Anderson, které deník New York Times ocenil jako jedny z nejlépe prodávaných autorů. Román rozplétá komplikované vztahy mezi politikou, vírou, ekologií, technologiemi a lidskými emocemi a vrcholí střetem imperiálních mocností usilujících o ovládnutí Arrakisu. Fantastický a poutavý příběh Duny plný dobrodružství, mystiky, ekologie a politiky vizuálně ztvárnili Raúl Allén a Patricia Martín, kteří tuto úžasnou klasiku představují nové generaci čtenářů.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Gate
Originální název:

Dune: The Graphic Novel, Book 1 , 2020


více info...

Přidat komentář

potoo
09.03.2024 4 z 5

Snaží se být co nejvěrnější knize, což může být jak pozitivum, tak i negativum. U Villeneuveho filmu jsme viděli, jak dobře adaptace může dopadnout, když se autor nebojí zasáhnout do předlohy a plně se připůsobí médiu, ve kterém je odvyprávěna. Místy jsem si říkal, že je škoda, že zde autoři nezvolili podobný přístup. Mohl z toho být úžasný komiks. Takhle je jen dobrý. Zůstal věrný a přesto jaksi postrádá duši knížky, přičemž nepřidal nic moc svého.

Metuje
25.02.2024 4 z 5

Jsem rád, že vznikla i tahle duní adaptace, protože kniha se mi četla dost těžko, ale zároveň mě její příběh dost lákal, kvůli ohlasům okolí. Film jsem viděl, ale z něj jsem taky nebyl úplně moudrý, jelikož vyžaduje značnou znalost předlohy. Komiksové zpracování bylo tady mojí již třetí zkušeností s příběhem duny a užil jsem si ji asi nejvíc. Už aby vyšly další dva díly.


cestina_s_linus
14.02.2024 4 z 5

Nebudu lhát. Docela jsem se tohoto zpracování obávala. Po zkušenosti s filmovou adaptací si nejsem jistá, jestli lze Dunu prožít a pochopit “správně, než přečtením knihy.

I přesto budu chválit:
- Grafika je úžasná
- Text - Byla jsem opravdu mile překvapena! Nečekala jsem, že bude v knize tolik textu! Dialogy mezi jednotlivými postavami mě bavily a nedokázala jsem se od příběhu odtrhnout.
- Srozumitelnost - Text a ilustrace dovedou dostatečně uvést čtenáře do příběhu Duny (stále doporučuji sáhnout po knize).
- Provedení - Líbí se mi, že má kniha pevnou vazbu, přebal a zabudovanou záložku, i když jde “jen o komiks, tak máte opravdu pocit, že držíte knihu...

SedllY
11.02.2024 3 z 5

Za mě zbytečný komiks. Pro čtenáře, co mají Dunu načtenou, nepřinese nic nového a pro ty, kteří ne, přinese jen x nezodpovězených otázek. Kresba průměrná. Celkově nic, z čeho bych si sedl na zadek. Přečtěte si radši knihu a pak si pusťte výborné filmové zpracování od D. Villeneuvea.

trudoš
28.01.2024 4 z 5

Řemeslná adaptace, která se věrně drží předlohy a zároveň není omezena nízkým počtem stran. Kevin J. Anderson a Brian Herbert dokázali převést dílo Franka Herberta do plnohodnotného komiksu, aniž by přitom cokoliv na zápletce měnili. Výsledkem je kniha, která jistě potěší všechny fanoušky a těm, kdo knihu četli před nějakým časem, sympatickou formou připomene základní dějovou osu. Tady opět musím vyzdvihnout autorovu schopnost vplétat intriky do intrik, což má za následek, že při každém zvratu naprosto netušíte, kdo je do něj skutečně zapojen a co přesně tím sleduje. A vzhledem k tomu, že pád rodu Atreidů je čtenáři prorokován už od prvních stran, moment, kdy se spustí lavina událostí, je naplánován s přesností chirurgického mistra. Kresba tomu však ubírá na emocích a podobně pochybná je Paulova závěrečná proměna (myslím závěr první třetiny původního románu). Přesto jsem ve finále spokojen a jen se modlím, aby slovenské nakladatelství PreMedia dotáhlo komiksovou trilogii do konce.

mirec88
07.01.2024 5 z 5

Duna, grafický román, kniha 1 bola perfektným príbehom, ktorého pokračovanie ma už čaká v knižnici a skôr, či neskôr si prečítam aj knihu. Komiks bol perfektne spracovaný, s výborným a dravým dejom, ktorý bol dostatočne vysvetlený. Predsa len sa nejedná o práve najjednoduchšie dielo. Ale pochopil som ho a pred plánovaným filmovým druhým pokračovaním Duny si dám ešte druhý diel toho komiksového spracovania a veľmi sa naň teším.

Rosse
02.01.2024 5 z 5

Filmová adaptace Duny vyvolala velký boom a díky tomu u nás začali vycházet různé adaptace ať už jsou to grafické romány či knihy s filmovými obálkami.

Cílem tohoto zpracování je namotivovat nové čtenáře k přečtení této, dá se říct, klasiky mezi science fiction. :-) U mě to zafungovalo a ráda bych si někdy přečetla i knižní předlohu. Tak snad někdy. :))

Spokojenost s grafickým zpracováním je diskutabilní, nicméně mě tam vyloženě nic nevadilo a zpracování se mi líbilo. Je pravda, že Paul je zde vykreslen trochu starší, než by měl být, ale každý má jinou představivost.

Když bych měla grafický román hodnotit jako celek - jsem spokojená, takže za mě 5/5. :-)

fvalek
26.12.2023 4 z 5

Knižní Duna mě nějak minula, viděl jsem pouze filmovou, a ta mě absolutně nezaujala, nedostal jsem se do toho světa, nepohcopil jsme to, nezamiloval si to, neudělal si přehled o tom světě. No a kdo to jako vždy dokázal - grafická verze!

Kresba je velice líbivá a originální, za mě rozhodně lepší než Albatrosácká "fotorománová kresba" jedna ku jedné. Paul mi v téhle podobě přijde hrozně sympatický, na rozdíl od filmového vzhledu, a celkově se mi vyobrazení toho světa či světů líbí. V tomhle za mě vždy lépe působí originalita, která pak sice může kolísat pohledem konkrétních autorů, ale tady se mi zkrátka trefili do noty. Celkově pak komiks uchopil i podstatnou část, která končí někde kolem útěku do pouště, což je pěkný startovní díl první knihy a dává předzvěst dalším super dílům, z nichž druhý se už chystá.

Co se týče děje, tak konečně došlo k nějakému průlomu a díky této grafické verzi jsem se naučil všechny ty rody, planety, postavy a specifika tohohle universa, takže za mě opravdu paráda. Můžu tak říct, že se mi Duna jako dílo začala vážně líbit a někdy se dostanu i k psané verzi a samozřejmě i dalším dílům. Děj grafické verze pak nepůsobí zkratkovitě, i když tam jsou znát určité skoky a zkrácení některých událostí, ale celkově to moc hezky funguje i pro prvočtenáře, který nečetl předlohu. takže pokud máte s Dunou tak trošku problém jako já, tak třeba tahle verze zaboduje. :)

ArkAngel
24.12.2023 4 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: Herberova původní Duna se dočkala již několika adaptací a nečekaně došlo i na podobu komiksovou. Tu se tvůrci rozhodli rozdělit po vzoru knihy na tři části, takže svazek končí útěkem do pouště a na zbytek si musíme počkat. Co se týče stylizace, tak ta je více fantastická, ale sedí mi o trošku méně než onen brutalismus a sci-fi moderna, se kterou přišel Villeneuve ve svém filmu. Líbí se mi, že se tvůrci pokusili zakomponovat i banket a nebojí se prezentovat Yueha jako zrádce již od začátku, což film tak úplně neudělal. Zpracování tedy hodnotím kladně a už se těším na další části.

Kurt_Teplice
21.12.2023 5 z 5

Sci-fi klasika (a moje absolutní srdcovka) v parádním grafickém provedení. Těším se na další dvě části...!

PrincaListicka
27.11.2023 5 z 5

V první řadě je nutné podotknout, že se na grafickém zpracování legendární Duny podílel Brian Herbert, který, jak jistě víte, pokračuje v otcových spisovatelských šlépějích a také Kevin J. Anderson, rovněž zkušený autor světa Duny. Tyto dvě jména jsou dostatečnou zárukou, že se nebude jednat jen o využití popularity dědictví, kterým Duna bezesporu je.
 
Návrat na planetu Arrakis byl velmi příjemný. Kresba je nádherná, plná rozličných detailů skvěle podtrhujících atmosféru příběhu. Nezáleží, zda se jedná o budovy, stroje, panoramata či červa pohlcujícího těžební stroj. Kniha na vás skrz na skrz dýchá emocemi a od určité chvíle i vůní skořice. Postavy mají svou nepopiratelnou hloubku, přičemž na vás jako čtenáře – pozorovatele přenáší veškeré své pocity. Příjemný bonus představují také barevně rozlišené myšlenky jednotlivých postav. Například Paulovy myšlenky jsou zobrazeny v zelených polích, Jessice byla přiřknuta oranžová a Vladimirovi červená. 
 
Příběh grafického románu, koneckonců stejně jako román, začíná na planetě Caladan – domově Atreidů, kde probíhají přípravy k odletu na Arrakis. Sledujeme Paulův trénink a studium planety. Stejně tak s ním prožijeme těžkou zkoušku, kterou musí na příkaz ctihodné matky Bene Gesseritu podstoupit. A právě tato scéna je jednou z prvních emočně silných. Krátce nato Atreidi odlétají. V průběhu zabydlování v novém sídle se setkávají s novým prostředím, obyvateli a hrozbami, které na ně čekají jakožto milá pozornost Vladimira Harkonnena. V první části se navazují první spojenectví, čelí se výzvám a bojuje se o holý život.
 
Duna není jen obyčejné sci-fi, ale snad vůbec první sci-fi román, který je kritikou doby, společnosti i jednotlivců a klade důraz na životní prostředí. Pokud se do příběhu ponoříte, jistě si budete klást otázku, kdo jsou oni Fremeni, Atreidové či Harkonneni známého světa. Grafické zpracování poskytuje velký prostor pro budování atmosféry. Pokud očekáváte od Duny přemíru akce, pak vám doporučuji poohlédnou se po něčem jiném. Akčních pasáží je zde poskrovnu, ale každá z nich je vyvedena k dokonalosti. Rozhodně pak budete okouzleni atmosférou panující na Arrakisu a zcela určitě Vás pohltí hloubka příběhu, stejně jako jednotlivých postav.

@pribehyodjany
21.11.2023 5 z 5

Skvela zalezitost! Dunu jsem kdysi davno cetla a pamatuju si, ze to bylo celkem narocne cteni. Tady je pribeh skvele a srozumitelne podan a i kdyz jsem vedela, co se stane, nemohla jsem se od cteni odtrhnout.

Jako skvely napad hodnotim bubliny s myslenkami hrdinu, ctenar se jeste vic ponori do pribehu.

Ilustrace mi přišly z vetsiny krasne, zejmena krajiny, mesta a cervy byly proste wow. Bohuzel, obcas mi nesedlo zobrazeni nektere postavy a prisla mi v nektere poze zbytecne oskliva, ale to je hodne subjektivni.

Ke knize se urcite rada vratim, ten příběh je proste super, k tomu neni co dodat. V predmluve se mluvi o trech knihach, ja uz se nemuzu dockat pokracovani.

Kniha je podle me krasny darek jak pro skalni fanousky, tak treba pro zacinajici ctenare scifi zanru.

BrooksWasHere
16.06.2022 4 z 5

Komiksové spracovanie "Duny" bolo veľmi dobré, kresba bola vydarená, príbeh tiež sedel, ale najviac sa mi aj tak páčili myšlienkové bubliny, ktoré boli pre každú postavu spravené inou farbou, takže som mohol jednoduchšie rozlíšiť, ktorá postava práve v tej chvíli premýšľa :)

No to, prečo som sa rozhodol dať komiksu 4* hviezdy je forma, ktorou je písaný. Príde mi, že je určený pre ľudí, ktorí sa s Dunou ešte v živote nestretli, či už v knižnej podobe alebo na filmovom plátne. A myslím si, že práve preto sa tu nachádzalo toľko veľa vysvetľovačiek, ktoré mne ako čitateľovi pôvodnej Duny boli už vopred známe a v konečnom dôsledku pre mňa nič nevysvetlili a prišli mi zbytočné.

Ale pre tých, ktorí sa ešte s Herbertovou Dunou nestretli je toto veľmi dobrý začiatok.
Za mňa 80 %

Autoři knihy

Kevin J. Anderson
americká, 1962
Brian Herbert
americká, 1947

Kniha Duna, kniha 1 je v

Právě čtených2x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst19x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x