Dům knih

Dům knih https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514318/bmid_dum-knih-n5y-514318.png 4 48 13

Berlín, zlatá 20. léta minulého století. Do nakladatelského domu Ullstein přichází rozvedená novinářka Rosalie, která je zároveň nejlepší přítelkyní redaktorky a úspěšné spisovatelky Vicki Baumové. Když se krásná a zároveň chytrá Rosalie na jednom banketu náhodou setká s generálním ředitelem nakladatelského impéria Franzem Ullsteinem, okamžitě mu učaruje. Z pohádkového setkání se však postupně vyvíjí skandál. Milostné aféry, kariéra, špionáž – témata, která se tak často objevují na titulních stranách novin a časopisů z produkce nakladatelského domu Ullstein, se nyní stávají ústředním tématem jejich rodiny. Jak moc se tři sebevědomé ženy dokáží postavit společenskému tlaku a zaběhnutým pravidlům? Poutavý příběh inspirovaný skutečnými událostmi a zároveň fundovaný náhled do zákulisí známého nakladatelského domu.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Die Ullsteinfrauen und das Haus der Bücher , 2021


více info...

Přidat komentář

Kanimůra2
23.03.2024 4 z 5

Ubírám jednu * za pomalejší rozjezd a strašnou sílu postav, ve které jsem se zpočátku těžko orientovala. Teď už vím, že jsou reálná, tak autorka měla potřebu je uvést, ale mě se to hrozně pletlo. A kdyby tam bylo o pár neteří méně, o co bychom přišli...
Po rozjezdu se mi kniha hodně líbila. Líbily se mi všechny tři hlavní ženské postavy a fandila jsem jim. Když jsem si uvědomila, jak kniha skončí, přestala jsem ji číst. Ne proto, že by se mi přestala líbit, ale proto, že mi to bylo tak líto, jak se to vyvinulo.
Určitě se pustím do další knížky.

Luciluc
10.11.2023 5 z 5

(SPOILER) „'Nikdy' je velké slovo. My lidé ho rádi používáme. Zdá se však, že osud ho nezná.“
Na knihu jsem narazila zde na Databázi knih, kdy mě prvotně zaujal název s obálkou, a poté i anotace, takže jsem si ji šla vypůjčit do knihovny. Líbilo se mi, že příběh má reálný základ. Chvíli mi trvalo než jsem se zorientovala v postavách, obzvlášť v rodině Ullsteinových. O berlínském nakladatelském impériu té doby (20. léta) jsem neměla moc ponětí, takže jsem se i dovzdělala. Moje dvě nejoblíbenější postavy byly Rosalie (Goldschmidt/Gräfenberg/Ullstein/von Waldeck) a Lili Blumová. Krásná třicátnice Rosalie mi byla sympatická od první chvíle pro její vzdělanost, šarm, módní vkus, takt, morálku a světovost. Na tu dobu to byla zcestovalá a pokroková žena znalá politiky, která bohužel dávala lásku nesprávným mužům. Po přečtení knihy jsem si dohledávala další informace o některých postavách a potěšilo mě, že se Rosalie dožila vysokého věku. Vztah s Franzem Ullsteinem mi ze začátku přišel zvláštní (a ne jen pro ten třicetiletý věkový rozdíl), pak jsem mu přeci jen uvěřila, že je pro něj Rosalie vším, a nakonec jsem byla jeho chováním zklamaná. Ale paradoxně to bylo kvůli budoucím historickým událostem pro Rosalii dobře, že dal přednost nakladatelství. Lili, fiktivní postava, byla obětavá, morální, pracovitá, měla srdce na pravém místě a fandila jsem ji, aby se prosadila jako spisovatelka Lola Monti. Vicki Baumová na mě v příběhu působila neutrálním dojmem, ale opět jsem se dozvěděla něco nového, do této doby jsem ji jako autorku neznala (např. Lidé v hotelu, zfilmováno v Hollywoodu jako Grand Hotel). Franz Ullstein byl typický workoholik, který bez nakladatelství a jeho řízení nemohl žít. Kniha se dobře čte, nejsou tam žádná hluchá místa, z počátku to na mě působilo jako „vyprávění, kde se nic moc neděje“, ale pak to dostalo větší spád a bylo to i napínavé. Jen popis soudního procesu mi přišel zbytečně zkrácený. Ocenila jsem i fotografickou linku Emila Friesicka. Doporučuji k přečtení a hodnotím 5 *.
Poznámka na konec: Nový dům Rosalie a Franze se nacházel v Jilmové aleji, já se (snad brzy) budu stěhovat do domu v Jilmové ulici :)


tracey9
03.11.2023 5 z 5

Dům knih Beate Rygiert je knihou, která nás zavede do nakladatelského a vydavatelského domu rodiny Ullsteinů v Berlíně. Je to jeden z nejprestižnějších domů knih, který se v meziválečném období v Německu nachází. A právě tento dům soustřeďuje naše tři hlavní hrdinky, Vicki Baumovou, spisovatelku ženských románů a také redaktorku módního časopisu, její písařku Lili Blumovou, která sní o tom, že vydá svůj vlastní román a také Rosalii Gräfenbergovou, ženu, která je zcestovalá, sečtělá a svým šarmem okouzlí i šéfa nakladatelství Franze Ullsteina. To zapříčiní velké pozdvižení v rodině Ullsteinových a také dá vzniknout novému, krásnému přátelství.

Dům knih byl pro mě naprosto jasnou volbou. Obálka, nakladatelství a děj knihy zasazený do 20.let minulého století byl pro mě jasná volba. V konceptu knihy vidím jisté podobnosti s mým milovaným Panským domem, ale příběh knihy je jiný. Už jen proto, že většina postav i událostí je napsána podle skutečnosti. To se mi moc líbilo. Líbilo se mi sledovat tři hlavní hrdinky, každou jinou, pocházející z jiného prostředí a přece spojené přátelstvím každá z nich má svůj osud a každá i jiné naplnění, tak, jak už to v životě chodí. Všechny tři jsou velice inspirativní a odhodlané bojovat za sebe i své nejbližší :) upřímně bych se vůbec nezlobila, kdyby kniha měla další díly a my mohli Vicki, Lili i Rosalii sledovat dál :)

Knihu jsem si moc užila a pokud vás jako mě baví historické romány, určitě ji moc doporučuji :) já knihu hodnotím 4,5 z 5 :)

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz @nakladatelstvimetafora a @bunburistka

Vevericka.eva
22.10.2023 5 z 5

Velmi milé překvapení. Kniha se četla rychle, byla napínavá a velmi zajímavá. Největším překvapením byl doslov, kde jsem zjistila, že je podle skutečných událostí a i postavy jsou reálné. Doporučuji.

Ivanule
19.09.2023 4 z 5

Této knize musím dát 4 hvězdičky a to proto,že jsem z názvu knihy asi čekala něco trochu více právě o knihách,například něco s výrobou,více a jak propagovat knihy atd.,ale na druhou stranu to nebylo nakonec vůbec špatné.

uzivatel1190
07.09.2023 5 z 5

Čtení jsem si užila, příjemná oddychovka na léto, psáno svižným tempem, ráda si půjčím i další díla této autorky.

zuzana2599
08.07.2023 5 z 5

V románě s názvem Dům knih jsem se vydala do Berlína 20. let a poznala život ve slavném nakladatelství Ullstein, ale přitom i tři úžasné ženy, novinářku Rosalii, spisovatelku Vickie a písařku Lili. Poté co se generální ředitel Domu knih, vdovec Franz Ullstein zamiluje do o mnoho let mladší Rosalie, příběh začíná být víc a víc zajímavý, dynamický i fascinující. Proti tomuto sňatku se vzbouří jeho děti a celá početná rodina. Obstojí tato láska ?
Jedná se o moc dobré, kvalitní čtení, nečekejte tedy žádnou romantiku, ale příběh skutečného života !

bookcase
06.07.2023 5 z 5

I moje původní představa byla trochu jiná, ale výsledek ji předčil, tohle jsem si užila. Jak vám může něčí fanatismus zničit život, zároveň velká houževnatost ho změnit. Výborné, dynamické, zajímavé čtení.

Janamed
26.06.2023 4 z 5

Je pravda, že jsem od tohoto románu očekávala úplně něco jiného (zase to me odmítání číst anotace). Vsadila jsem na určitou skutečnost, slavné knižní impérium a poutavou obálku knihy. No, a ačkoliv se mne představy o příběhu ukázaly jako mylné, nic na tom nezměnil fakt, že mne kniha velmi bavila a já si ji užila. Autorka své ženské hrdinky mezi sebou báječně prolíná, v podstatě nabízí zajímavý náhled do života dvou společenských vrstev. Neopomíjí do příběhu zakomponovat tehdejší počáteční postoje říšské společnosti k Židům a komunistům. Ullsteinovi, a nejen ti, jsou židovského vyznání.

Co tedy můžete očekávat? Které hlavní faktory zde hrají prim?

Peníze, moc a rodina.

A co láska?

V určitém věku bych mluvila spíše o úctě.

ydnac
24.06.2023 4 z 5

TŘI ŽENY.
JEDNO NAKLADATELSTVÍ.

Rosalie je novinářka. Vicki spisovatelka a Lili asistentka.
Všechny je spojuje Dům knih.
Kniha ukazuje průbojnost, samostatnost, urputnost a odvahu žen.
Rosalie má milence, který je jedno velké tajemství a k tomu se seznámí se šarmantním Franzem (generálním ředitelem Domu knih), který se do Rosalie zamiluje.
Jeho rodina jí však odmítá...
Bohatství a moc bohužel mají často navrch...
Vicki se ukázala jako skvělá kamarádka i zaměstnavatelka :-).
Lili zase jako nadaná a pracovitá dívka.
Moc se mi líbilo, že pomáhala svému snoubenci dosáhnout jeho snu a že to fungovalo i naopak :-).
Jedná se o lehčí historický román.
Kniha se mi dobře četla a moc se mi líbí její obálka :-).

SPOILER:
Chování Franze mi připadalo zbabělé a pohodlné. O Rosalie usiloval on a nakonec se jí sám vzdal. Na začátku jsem mu fandila a bylo mi líto, že přišel o ženu, ale on si samozřejmě musel zvolit svou práci a ustoupit své rodině. Peněz by měl do konce života tolik, že by si mohl založit jiné nakladatelství, ale proč by to dělal, když stačilo zbavit se Rosalie.
Moc a peníze.... noo a ta práce mu chyběla.
Navíc byl udiven množstvím žebráků na ulicích, kde se jich tolik vzalo.
Ředitel novin a tak slepý k dění okolo sebe...
Ovšem Kobra, ten se taky pěkně vybarvil, ale to jsem se ani nedivila.
V doslovu se dozvíte, jak ve skutečnosti dopadl jejich život.
KONEC SPOILERU.

Zatoulana
19.06.2023 4 z 5

DŮM KNIH - Beate Rygiert

Kniha vypráví o novinářce Rosalie, která přišla do nakladatelství Ullstein v Berlíně. Na jednom bankéřů se seznámí s okouzlujivim generálním ředitelem Franzem Ullsteinem do kterého se zamiluje. Bohužel se z toho stane skandál. Spustí se vír pomluv a intrik.
V celém románu je krásně popsaný bujarý a bohatý společenský život konce 20. let v Berlíně. Krásně se tu snoubí euforie z konce 1. Světové Války a zároveň narůstající strach z nástupu Hitlera. Líbí de mi že je příběh v pozadí podložený skutečnými událostmi a postavy které zde autorka použila a vystavěla na nich příběh skutečně existovali.
Autorka za mě dobře vystihla celou tu atmosféru a podala to čtivě a oddechově možná až trochu naivně. Možná tu na mě bylo až moc postav takže někteří nedostali takový prostor jaký by si zasloužili.
Za knihu děkuji v rámci #spolupráce Grada nakladatelství

4/5

eva3992
11.06.2023 3 z 5

Román na pozadí skutečných událostí. Známý nakladatelský dům Ullstein, zlatá dvacátá léta minulého stolení a tři silné ženy. Rosalie se zamiluje do generálního ředitele impéria Franze Ullsteina a tím se rozjede vlak pomluv, intrik a nenávisti.

Silné ženy, knihy, móda, láska, intriky, skutečné události ano, tato kniha mě okamžitě zaujala. Kromě krásných a chytrých žen se podíváme, jak v minulém století fungovalo nakladatelství od psaní článků a textů, přes tisk knih, až po jejich propagaci. To se mi nikdy neomrzí.

Je tu skvěle vylíčeno období mezi válkami. Na jedné straně nadšení po konci první světové války, spousta energie, nápadů a elánu. Ale na straně druhé už Hitler pomalu nastupuje k moci a lidé se začínají bát, co s nimi bude dál.

V příběhu potkáte hned několik slavných osobností, namátkou třeba Alberta Einsteina. Podíváme se tak do vyšších kruhů společnosti, ale zároveň nás některé postavy zavedou i do chudých čtvrtí, kde autorka popsala bídu a nouzi.

Celý příběh by se mi líbil, ale měla jsem problém s tím, jak je napsaný. Nesedlo mi to. Na můj vkus to bylo psáno moc jednoduše, naivně, povrchně a předvídatelně. K žádné z postav jsem si nedokázala vytvořit vztah, možná jich tam bylo až zbytečně moc, a tak nedostaly prostor, který si zasloužily.

Každopádně, když budete přistupovat ke knize jako k milé oddechovce, bez velkých očekávání, věřím, že nebudete zklamáni. Já bohužel čekala něco víc.

alekis
08.06.2023 5 z 5

Až tak úplně mi nenapadá, jak tuto knihu charakterizovat. Zkusím to.
Především se velmi dobře čte. Je zajímavá, ale až na pár vypjatých okamžiků nepříliš dramatická. Jistě, je tu skryté drama pod povrchem, navíc se děj odehrává v období nastupujícího nacismu, nečekejme však přemíru násilí a krvavých scén, a rovněž - žádnou erotiku! Autorka je už holt starší ročník... tak že by proto postelové scény zařadila jen řídce a velmi decentně?

V anotaci se dozvídáme, že příběh je inspirován skutečností. Ovšem, daleko víc se v závěru dozvíme z epilogu a doslovu! Za sebe mohu říci, že jsem po dočtení knihy s překvapením zjistila, že téměř všechny hlavní postavy, které jsem považovala za fiktivní, skutečně existovaly!
Autorka, jak nám sděluje, vychází z faktů, které se jí podařilo shromáždit. Přitom stvořila zajímavý, bohatý společenský román z Berlína konce 20. a začátku 30. let, s detailními popisy města a života lidí a s propracovanými profily postav, jak charakterů, tak padouchů...
Skvělé! Kniha se mi velmi líbila a přestože tentokrát soudím, že si ji nejspíš užijí hlavně čtenářky, mohla by zaujmout i muže, kteří mají rádi příběhy ze života s neobvyklým námětem.
:-)