Drogy lidského těla

Drogy lidského těla https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142018/mid_drogy-lidskeho-tela-aiB-142018.png 4 18 4

Drogy lidského těla bez vedlejších účinků. Mnozí lidé si navykli používat k ovlivnění své výkonnosti či svého prožívání psychofarmaka. Málokdo si je však vědom toho, že lidské tělo produkuje vlastní substance, které působí jako antidepresiva, anxiolytika, stimulanty, tišicí prostředky apod. Autor popisuje názorně biochemické pochody v lidském těle a účinek "drog", které naše tělo produkuje. Nabízí zároveň čtenáři řadu podnětů, jak tyto látky vlastní našemu tělu zdravým způsobem aktivovat a využít - bez jakýchkoli vedlejších účinků. Knihu využijí lékaři, psychologové, psychoterapeuti, čtenáři se zájmem o sebepoznání a práci na sobě.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Zdraví
Vydáno: , Portál
Originální název:

Körpereigene Drogen , 2005


více info...

Přidat komentář

LenkaVes
20.01.2024 4 z 5

Docela zajímavá kniha, kterou jsem náhodou objevila v městské knihovně. Jsou v ní uvedeny konkrétní metody ke stimulaci tělu vlastních drog. Dnes je taková doba "léková", proto je fajn, že existují knihy s těmito informacemi a návody. Proč by lidi měli (někdy až zbytečně) zobat léky, když jsou i jiné cesty...

petaSk
02.12.2017 4 z 5

Podobnou populárně naučnou knihu jsem na našem trhu nenašla. A je to škoda. Drogy lidského těla dopřává spoustu témat, jak v našem těle pracují neurotransmitery, hormony a další látky. Bohužel knížka dojela na svůj rozsah. Autor zřejmě chtěl obsáhnout co nejširší oblast, ale spousta témat se proletí jen letem světem, například Inzulín, který toho má spoustu co říct, ale zde je zachycen příliš stručně. Výklad, jak pracují neurotransmitery je velmi zajímavý, ale pro mě zase příliš rozsáhlý na úkor popisu různých technik, které jsou zde často vyjmenovány jen výčtově. Kniha pro mě dobře splňuje funkci rejstříku různých nástrojů a témat, jejichž komplexnost si ale budu muset dohledat jinde, viz Asketická bdělost. Člověk v depresi by se mohl do ní bezhlavě vrhnout a rozházet si tak biorytmus. Nespavost je pak ale jmenována jako jedna z příčin deprese. Za mě knížka poskytuje dobrá vodítka, ale je třeba dohledat si informace i jinde.


LordSnape
09.05.2017 4 z 5

Kniha o tom, proč jsou někteří lidé závislí na sportu (a jiných adrenalinových zážitcích) a proč se při brutální autonehodě pacient více zajímá o svůj majetek, než o své zdraví. Věděl jsem, že si naše tělo umí vyrobit látky, které přijímáme ve formě tablet, ale už jsem netušil, že lidské tělo je schopno pokrýt tak širokou paletu různých umělých roztoků s tolika různými účinky. Tahle kniha je doufám jen první vlaštovka, protože se něco musí změnit. Musíme se naučit poznat své tělo a jeho potřeby, a dopomoci mu, aby nám jednotlivé hormony a neurotransmitery pomáhaly, když to zrovna člověk potřebuje. Je to o balanci mezi psychikou a tělem. Kniha samotná se čte dobře i když je z počátku docela náročná a občas se opakuje. Ale jakmile se autor začne zaobírat jednotlivýma "drogama", s čím vším souvisí a jak je můžeme samovolně vyvolat, nejde se od čtení odtrhnout.

Jelitovna
26.10.2015

Zajímavé a srozumitelně podané. Například jednou z metod stimulace tělu vlastních drog je příjemným způsobem "zajištěný" nedostatek spánku, který může trvale zlepšit depresivní náladu mobilizací noradrenalinu, tělu vlastních psychedelik a serotoninu. Autor - lékař - mimo jiné cituje objevitele LSD A. Hofmanna: "LSD má význam, pouze pokud je přijímáno jako sakrální droga. Nemá smysl, pokud je užíváno pouze pro požitek samotný nebo jako prostředek dostat se nějakým způsobem dále. Užití LSD musí předcházet psychická příprava podobná té u mysterijních kultů, kde až do posledního sezení, kdy člověk požije svatý nápoj, probíhají přípravná opatření..." A protože totéž by se dalo říci o všech "šamanských" drogách, je téma knihy v dnešní době jednoznačně přínosem.

Štítky knihy

zdraví zdraví a léky mozek péče o zdraví

Autorovy knížky

Joseph Zehentbauer
německá, 1945
2012  74%Drogy lidského těla

Kniha Drogy lidského těla je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst39x
Chci si koupit24x
dalších seznamech1x