Volání

Volání https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42376/bmid_volani-9An-42376.jpg 4 91 12

Dragon Age série

< 2. díl >

Vypovězení řádu Šedých strážců z Fereldenu trvalo dvě stě let. Král Marik chce po letech nařízení zrušit, netuší však, že návrat tohoto řádu pro něj bude znamenat opět jen další komplikace. Jeden z jeho členů byl v Hlubokých cestách zajat zplozenci, nepřítelem z nejnebezpeč­nějších. A právě tento muž ví, kde se ukrývají Staří bohové. Pokud místo prozradí zplozencům, mohl by tak na svět přivolat zničující Nákazu. Marik tak musí opustit své království a vydat se po čtrnácti letech opět do Hlubokých cest, protože on jediný ví, kde se nachází zajatý Šedý strážce. Volání je volným pokračováním románu Ukradený trůn z cyklu knih podle RPG hry Dragon Age.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

The Calling , 2008


více info...

Přidat komentář

Radesan
12.08.2021 3 z 5

První díl mne opravdu bavil, druhý díl byl o něco vleklejší a táhlejší, ale pořád je v tom ta příjemná brutalita Dragon age, kde se s tím ohledně krve a vraždění "více nežli v Mass Effectu neserou" a to se mi líbí. Bylo těžké knihu získat a považuji za malé vítězství, že jsem ji ještě sehnal (první kniha přes bazar v životě), ale rozhodně toho nelituji. Dobrá kniha, která má v knihovně své místo, ale že bych jí někdy v budoucnu znovu četl.... to nejspíše nikoliv.

Alvari
12.06.2020 4 z 5

Další velice zajímavé pohlédnutí do koutů, kam hra se tak úplně nedívala. Kvalitní zápletka a dostatek uvěřitelných (a znovu i známých) postav vytváří společně s tíživou a slizkou atmosférou Hlubokých cest velice svižný a čtivý příběh. Navíc se nám naskytne příležitost zjistit, jak byl počat jeden nejmenovaný templář/šedý strážce.


Legrandix
13.02.2019 5 z 5

Vynikající volné pokračování Ukradeného trůnu. Atmosféra je hutná, místy až tíživá, tak jak je to v tomto univerzu zvykem. Nachází se zde sympatické a hlavně zapamatovatelné postavy, některé z nich velmi dobře známé ze samotné hry. Jako fanouška série Dragon Age to pro mne bylo velmi příjemné čtení, které opět přidalo několik dílku do skládačky tohoto promyšleného světa. Doporučuji! :)

AuroN
31.12.2018 4 z 5

Po přečtení předchozího dílu jsem tak nějak dopředu věděl, co mě čeká. A nemýlil jsem se. Druhý díl knižní série Dragon Age kráčí věrně ve stopách svého předchůdce a to až tak, že si s sebou vlastně nese i jeho veškeré klady a zápory. Z první knihy se vrací hlavní hrdina (nyní již král) Marik, který se připojuje ke skupině Šedých strážců na cestě za záchranou jejich kolegy z labyrintu Hlubokých cest. Z nových postav bych vyzdvihnul hlavně Duncana, který mi po celou dobu čtení byl příjemně sympatický, nicméně svému hernímu já se moc nepodobá (příznivci Loghaina se teď jistě mračí). Stejně jako předtím, i tento díl si spíše užijí fanoušci a v první řadě ti, kteří již mají za sebou Dragon Age: Origins a hlavně datadisk Awakening, který je s románem spřízněn několika pojítky. A právě díky těmto pojítkům a vůbec lóru jako takovému, je román čtivý a dokáže zaujmout, protože jako fanoušek prostě chcete vědět víc a víc. Děj je celkem svižný, dojde i na několik zvratů, při čemž žádný z nich není nijak kulervoucí, ale pro příběh je to příjemné okořenění. Chytl-li vás Ukradený Trůn, s Voláním pak určitě neprohloupíte, takže šup do obchodu a rychle pořídit. Dokonce je to ještě o chlup lepší než předtím, řekl bych.

+ prohlubuje svět Dragon Age
+ větší návaznost na hry
+ čtivé, jednoduché, zábavné

- několik hlavních postav by zasloužilo větší charakterové prohloubení
- jisté odchylky od reálií ze hry, ačkoliv se jedná o detaily
- možná pomalejší začátek

celkové hodnocení: 75%

Svářeč
02.01.2018 4 z 5

Moc příjemná akční fantasy. David Gaider má prostě talent a tuhle knihu je prostě radost číst. Akce je v ní dost, ale autor vás s ní nezahlcuje na každé stránce, postavy jsou do jedné sympatické, atd. mohl bych pokračovat do večera. Akční fantasy v té nejlepší možné formě. Nejlepší je, že kdybych to nevěděl, tak ani nepoznám, že se jedná o knihu z herního světa, což zase určitě potěší běžné čtenáře.

RiaKon
26.10.2017 3 z 5

Klady:
- dějová zápletka
- charaktery postav (i známí z her)
- propracované universum
- řeší důležité záležitosti odehrávající před Origins
- rozšiřuje lore DA

Zápory:
- děj se místy táhne
- pro někoho otevřenější konec, který ale skvěle funguje ve spojení s hrou
- pokud nebudete hrát hry, klidně přeskočte celou sérii

Volání nás opět vrací před první hru a opět nám díky tomu podává nový náhled. Jen škoda, že se většina knihy odehrává v tak "nudném" prostředí (ti, co milují Hluboké cesty by jistě nesouhlasili). Každopádně všechny fanoušky na konci čeká jedno velké překvapení, které bude předmětem živých debat a teorií.

jesuswlasac
04.05.2017 4 z 5

Rovnako ako ostatné knihy - kto nehral hru asi no priliš nenadchne. Za mňa 4 hviezdy.
Príbeh pútavý, zápletka kvalitná. Duncan skvelo prevyšoval ostatných . Zaujali ma aj osudy Grey Warden-erov ktorý boli opisovaní. Jeden je nadalej zlodejom, ďaľši je rád že zomrel a z posledného sa stala beštia !! Skvelé. No a "happyendový" záver to zaklincoval !

MinaHawke
06.09.2015 4 z 5

Druhý díl série mě také bavil, četl se mi dobře.

Jakell42
12.06.2014

Víte, nesrovnalosti mezi knihou a hrou jsou pravděpodobně v tom, že když něco uděláte ve hře, má to dopad na zbytek příběhu, např.: při rozhovoru urazíte postavu a už je to jinak, než kdybyste ji nenaštval/a. V knize si průběh děje nevybíráte, ale naopak v Dragon Age si můžete vybrat cokoliv (prakticky cokoliv).

Ale je to jen můj názor, může to být jinak.

SnowCat_5
04.12.2013 4 z 5

I když jsem hrála hru, knížku jsem brala spíše jako volné rozšíření, takže mi nějaké nesrovnalosti vůbec nevadily. :)

tsal
10.07.2012 2 z 5

Po dočtení první knihy jsem byla nadšená a říkala jsem si, jak je skvělé, že k mé oblíbené herní sérii vycházejí i knihy, které doplňují prázdná místa v historii míst a postav, s nimiž jsem strávila tolik hodin. Volání ve mně však vyvolalo spíše pocit zklamání. Jeho děj je již o něco blíže ke hře a tak mi velmi vadila celá řada nesrovnalostí mezi knihou a hrou. Je to smutné, protože druhá výprava krále Marika do Hlubokých cest si zasloužila něco lepšího.

Denaille
16.06.2011 4 z 5

Knihy mě opravdu navnadili k tomu, aby si zahrála Dragon age... Zajímalo by mě, jak to dopadne, ale kromě Wowka a Age of Empires zatím nemám zkušenosti s žádnou jinou hrou... A ta doba, než bych ji na mém počítači vůbec rozjela, mě od toho vždy odradí... Spíš byla klidně pro další díly... :)

Štítky knihy

herní adaptace kanadské romány

Autorovy další knížky

David Gaider
kanadská, 1971
2009  76%Ukradený trůn
2010  78%Volání
2012  79%Rozštěpení

Kniha Volání je v

Právě čtených1x
Přečtených144x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce125x
Chystám se číst34x
Chci si koupit23x
dalších seznamech2x