Pozdvižení v klášteře

Pozdvižení v klášteře https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/287963/bmid_pozdvizeni-v-klastere-Lz4-287963.jpg 4 45 15

Dortmunder série

< 6. díl

Dortmunder utíká z místa činu, když se pod ním propadne střecha kláštera. Jeptišky to považuji za znamení nebes a přesvědčí Dortmundera, že ho nevydají, pokud pomůže sestře Marii vrátit se do kláštera.

Literatura světová Detektivky, krimi Humor
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

Good behaviour , 1985


více info...

Přidat komentář

pepa4081
24.03.2024 5 z 5

Kam na ty nápady autor chodí? Skvěle jsem se bavil, co víc bych chtěl.
Nanejvýš uspokojivé.

trudoš
19.10.2022 5 z 5

„Dortmunder měl mnoho důvodů propadnout depresi a každý z nich byl dobrý.“
Tohle je zkrátka dokonalost. Tentokrát sice Donald E. Westlake vystavěl zápletku jinak, nic však nezmizelo z jeho příznačného smyslu pro humor. Za vším opět stojí Dortmunder, který se ve slabé chvilce upíše jeptiškám, že pomůže jedné z jejích sester utéci z domova, což v tomto případě znamená zbohatlickou pevnost v útrobách mrakodrapu. Aby toho nebylo málo, ve stejný čas na stejném místě operuje polovojenská skupina, najatá pro vyvolání převratu v jakési nepříliš důležité zemi. Karty jsou rozdány, zábava může začít…
A taky že začala, především úvod, ve kterém se hrdina seznamuje s nemluvnými jeptiškami, je naprosto dokonalý. Ačkoliv jsem měl v určitý moment pocit, že příběh stagnuje, autor mě velice rychle vyvedl z omylu, přičemž Dortmunder v myčce na nádobí, to je něco, na co se nezapomíná. Ostatně, složení jeho zločineckého týmu z Drobka, Howeyho a slečny Taylorové dalo mojí bránici zabrat víc, než je zdrávo.


Bubo19
10.01.2022 4 z 5

Potřebovala jsem nějakou pohodovou knihu, tak jsem sáhla po této a nelituji. Sérii s Johnem Dortmunderem beru jako parodii na detektivky, takže neočekávám nějaké velké napětí, ani hluboké myšlenky. Nemůžu říct, že bych se u knihy nasmála, spíš mě baví, jak má autor promyšlené charaktery hlavních postav a zapeklité situace, do kterých se partička z knihy vlastní vinou dostává. Příjemná oddechovka.

felia
27.11.2021 5 z 5

Mám prostě rád knihy, jejichž autor je schopen do děje vložit i humor. Při podobných knihách si skutečně odpočinu

Blue
23.09.2020 4 z 5

Většinou, když jsem sáhl po humoristické knize, byl jsem zklamaný. U Dortmunderových příběhů je tomu jinak. Ne, že bych se u nich hlasitě smál a plácal do stehen, ale při jejich četbě jsem se cítil velmi pohodově a občasným pousmáním oceňoval jejich jemný a inteligentní humor. Doporučuji Smaragd i Klášter.

Peršanka
13.07.2019 4 z 5

Pobavilo, potěšilo. Jestli bude i další od Donalda tak dobrá, posadím ho s Johnem Dortmunderem do lavice hned vedle Janet Evanovich a Stephanie Plumové :))

Lmslaver
27.07.2018 4 z 5

Dortmunder a jeho vypečená partička jdou opět do akce a tentokrát mají požehnáno od toho nejvyššího, jo úplně toho nejvyššího. Jdou zachránit jeptišku a samozřejmě přitom zmáknou další menší prácičku, aby se to rentovalo. Plán není nijak moc sofistikovaný, ale to by nebyl Dortmunder, aby se vše nezkomplikovalo. Příběh se zpočátku sice trochu vleče, než nabere potřebné obrátky, ale jak jsme zvyklý je protkán jemným Westakeho humorem, který potěší a vyvolá úsměv. Vysoko nastavené laťky ze smaragdu, nebo ukradené banky nebyly překonány, i tak jsem se bavil královsky.

Malá ukázka z náboru specialisty do akce:
„Jo. Takže Wallyho problém je, že je v týhle branži prostě moc dobrej,“ Kelp zavrtěl hlavou. „Ukažte Wallymu zámek, on se s ním pomazlí, píchne do něj a zjistí, jak funguje. No a pak se dostal přes první dveře, a pak přes pár dalších a když se chtěl vrátit, tak zjistil, že loď odplula.“
„Loď,“ zopakoval Dortmunder. Nezdálo se mu, že by předtím byla o lodi v celém příběhu nějaká zmínka.
„Ta, co na ní byl,“ řekl Kelp, „a nevěděl o tom. Chystala se odplout a Wally prošel dveřmi, který vedly ze skladiště na loď. A stalo se to, že z nějakýho důvodu, který znali jen oni, potřebovali odplout uprostřed noci. Takže ho nenechali vystoupit. Tak je s nima a teď je v Brazílii bez možnosti extradice.“

Aymira
04.04.2018 4 z 5

Taková střelená komedie. I když na konci jsem si přiznala, že to na mě vlastně fungovalo. Příběh se však neodehrává v klášteře, ale v nejvyšších patrech jednoho newyorského mrakodrapu. A vystupuje v něm celá škála různorodých postav - od našich starých známých zlodějíčků, přes nebezpečné a po zuby ozbrojené nájemné žoldáky až po jeptišky. Dokonce i vyuzlení děje bylo s trochu jiným výsledkem než jsme u Dortmundera zvyklí. Celkově vzato myslím, že na tuto knihu budu dlouho v dobrém vzpomínat.

soukroma
24.01.2018 4 z 5

Úsměvné a roztomilé čtení - o klášteře to není, i když jeptišky Dortmundera a spol. zachraňují hned několikrát. Tentokrát se proti jeho nesourodé partičce - každý vskutku mimořádný originál - nic moc nespikne, až na pár ozbrojenců v celkem komorním prostředí mrakodrapu, jinak technika i selský rozum zúčastněným celkem slouží a žádné náhody a nepříjemnosti jim klacky pod nohy neházejí. Čtenář se tentokrát baví především skvělými popisy, myšlenkami a vším (ne)vyřčeným.

mira.k
19.11.2017 4 z 5

Jako americký krimi komediální film o vyloupení mrakodrapu.

Nelly
02.11.2017 3 z 5

Poklidnější dílko, místy možná roztáhlé, ale překvapilo mne, že jsem se u některých scén smála nahlas - to se mi fakt moc často nestává. Líbilo by se mi filmové zpracování, na takovou komedii bych se těšila...

karel0684
20.04.2017 4 z 5

Příběhy věčného smolaře Dortmundera mám velmi rád. A tento patří k těm lepším. A jak už to bývá zprvu jednoduchý plán se zkomplikuje až neuvěřitelně. Vtipné až absurdní případ o tom jak jednoduché vysvobození jeptišky není až tak jednoduché.

happy-smile
27.12.2016 4 z 5

Prostě klasická Westlakeova knížka. Další díl o Dortmunderovi a jeho kamarádíčcích, řekla bych, že si drží stejnou úroveň jako předchozí jeho příběhy. Sice je to docela ulítlé, ale jestli jste s touto partou zažili už předchozí dobrodružství, tak vás nic nepřekvapí.

aruba
09.05.2016 5 z 5

Skvělá knížka, vtipná, napínavá a navíc s opravdu zábavnými hlavními postavami, kterým člověk fandí, i když to nejsou žádní svatouškové.

reznickova77
07.05.2016 5 z 5

Donald Westlake byl opravdu autorem s velmi bujnou fantazií. Zatím jsem četla první tři díly z jeho nejslavnější série a musím říct, že se neopakuje a stále dokáže pobavit. Zápletka od zápletky je jiná, a přece každá dokonalá. Vtip, který je laskavý, inteligentní, nikterak přízemní či vulgární totiž pobaví každého, kdo jej dokáže ocenit.
Hezké odpočinkové čtení.