Dopisy astrofyzika

Dopisy astrofyzika https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470529/bmid_dopisy-astrofyzika-be6-470529.jpg 4 19 4

Vlivný americký astrofyzik Neil deGrasse Tyson je proslulý svými zanícenými, fundovanými a jasně formulovanými názory na stav současné vědy a fungování vesmíru. Díky tomu má na svých sociálních sítích ohromnou fanouškovskou základnu, se kterou již po mnoho let velmi často a úzce komunikuje. V této knize zveřejňuje soukromou korespondenci s lidmi z celého světa, kteří ho oslovili při hledání odpovědí na nejrozmanitější otázky (nejen) kosmologie. V souboru 101 pečlivě vybraných dopisů a svých reakcí otevírá širokou škálu témat o vědě, náboženství, filozofii, životě, ale také třeba o fenoménu UFO nebo trpasličí planetě Pluto, o jejíž vyřazení ze seznamu planet Sluneční soustavy usiloval. Dopisy astrofyzika jsou dosud nejotevřenější a nejupřímnější autorovou knihou – jejím prostřednictvím nahlédneme do zcela nové, osobní dimenze autorova pátrání po našem místě ve vesmíru.... celý text

Literatura světová Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Letters from an Astrophysicist , 2019


více info...

Přidat komentář

bzucino
16.04.2022 5 z 5

Hezky nahled do kultury ve Spojenych statech. Autor je popularizator vedy, a pres sve listy a odpovedi ukazuje americkou kulturu. Jejich kulturni valky, malichernosti jednotlivych pisatelu, i primo nenavist nekterych (predevsim hluboce vericich) proti vede. Neni to kniha o nejnovejsich poznatcich vedy, ale kniha o tom jak se k vede stavi bezna spolecnost v Americe.

fes
31.01.2022 5 z 5

Vynikající. Stejně jako předchozí autorova "Astrofyzika pro lidi ve spěchu" srozumitelným jazykem dovedla i laikům zprostředkovat a pochopit nejnovější objevy titulního vědeckého oboru, i tato velice srozumitelně přibližuje kritické myšlení logicky uvažujícího vědce, který tak vlastně čtenáře učí, jak může přemýšlet i on, nechce-li svůj život prožít jako oslík otrocky následující mrkvičku na provázku. V kontextu Spojených států není bez zajímavosti Neilovo laskavé, přeci však jednoznačné vypořádávání se s náboženskými předsudky či přímo z našeho pohledu směšnými pověrami tamních křesťanů. Opět psáno s lehkostí a humorem.


los
09.08.2021 1 z 5

úplně zbytečná kniha: Tysonův výběr z osobní korespondence, nejčastěji dotazy a komentáře nejrůznějších magorů, náboženských fanatiků, dětí a laiků přesvědčených o své neomylnosti a genialitě, které Tyson svými odpověďmi poučuje, povzbuzuje, jindy setře

kromě této korespondence soubor obsahuje také velmi emotivní záznam o 11. září 2001 a pár rodinných, podobně afektovaných písánek, vše v tom egomanickém a šovinistickém "americkém" stylu, zdůrazňujícím "tradiční hodnoty"

jsem rozčarovaný, protože jsem čekal vzájemnou korespondenci Tysona s odborníky, vědci z různých oborů...

HeleHo.
22.06.2021 4 z 5

Velmi pěkná kniha, dobře se čte a kapitoly jsou hezky uspořádané. Vyjadřuje názory Neila deGrasse Tysona a řadila bych ji spíš k “pedagogické” než k “vědecké” tvorbě (nevím, jak lépe to vyjádřit). Jeho odpovědi jsou velmi otevřené, nesnaží se nikomu zalíbit, drží se svych zásad a přesvědčení. Zároveň je to taky trochu sonda do americké duše/společnosti. :)
Myslím, ze za nějaký čas se k ní zase ráda vrátím.