Domeček pro šneka Palmáce

Domeček pro šneka Palmáce https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420202/bmid_domecek-pro-sneka-palmace-yvx-420202.jpg 4 18 7

Kolik toho musí takový šnek překonat a poznat, aby našel domov!? Vydejte se s Palmácem na dlouhou cestu za novým domečkem. Potkáte na ní žabku, berušku, špačka, veverku nebo krtka a mnoho dalších zvířátek. Ti všichni mají nějaké řešení Palmácova trápení. Jaké ale bude to pravé? Ve velkoformátové barevné knize se potkává příběh úspěšné autorky Zuzany Pospíšilové s podmanivými ilustracemi debutující Lucie Velíškové. Bohatě ilustrované pohádkové vyprávění doplňují otázky podporující porozumění textu, jazykové myšlení a rozvoj empatie a emoční inteligence.... celý text

Přidat komentář

Knihomolka506
01.05.2024 5 z 5

Přečtená v knihovně.
Příběhy o ochotě a pomoci druhým se hodí. Hned do školek a na první stupeň :) Ale z pohledu dospělé ženy nechápu, jak může někdo ničit domeček lesní zvěře. Ještě k tomu denně...

Bonda
11.04.2022 4 z 5

Přečteno s čtyřletou za dva dny a je to jedna z jejích prvních delších knížek. Jsem spokojená. Šnek sice naříkal a čekal pomoc zvnějšku, ale byl i nezdolný a vytrvalý. Zvířátka hodná a aktivně pomáhající. Obraz světa relativně pestrý a nápaditý. Jazyk kultivovaný (i když ty gramatické rýmy, no, to by chtělo trochu víc práce). Ilustrace v našem vydání lepší průměr. Otázky byly zodpovězeny a dcera děj i sama spontánně komentovala, připomínal jí její zážitky, přemýšlela. Dobré.


LunaL.
06.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Syn dostal knížku k Vánocům, já bych si jí asi v knihkupectví nevšimla, nijak mě po vzhledové stránce nezaujala. Ale syn miluje šneky a jiné malé potvorky, tak z ní byl nadšený. Přečetli jsme ji během týdne, vždy se těšil na pokračování.
Na začátku šnek na chvíli odloží svoji ulitu, během té chvíle mu ji ale někdo zničí. Běduje a smutně zpívá, tím si ho vždy všimne nějaké zvířátko a snaží se mu najít náhradu za jeho domeček. Ale máloco se jako šnečí domeček osvědčí..
Co mě na pohádkách štvalo bylo, jak si hlemýžď jen stěžuje, běduje a nedělá nic, aby si našel nový dům. I když to se ke konci změní.
Líbilo se mi ale hodně věcí: jak mu každý, kdo ho potkal, zkoušel pomoci a jaké měli nápady. Jak byl šnek Palmác vždy nadšený, jak byl vděčný za jakýkoliv domeček (i když někdy méně, ale stejně si nestěžoval). Líbily se mi i básničky, kterými byly zakončeny jednotlivé kapitoly. A i otázky, které pak následovaly - některé se mi zdály těžké ( v knize jsem ale nenašla, pro jak staré děti je kniha myšlená), hodně o pocitech, náladách a vlastnostech - něco se i mě špatně vysvětlovalo, zato jsme si ale o těchto věcech se synem povídali poprvé víc :)
A myslím, že když se ke knize vrátíme za rok nebo dva, tak si z ní syn odnese zas o trochu víc :)

zinon
15.03.2021 5 z 5

Dětem se knížka moc líbila.

Osice
05.12.2019 5 z 5

Další skvělá knížka od Z. Pospíšilové. Tuhle mám spojenou se sušenkami:-) Nejdřív nám předčítal manžel a děti je při čtení chroupaly a další den jsme je s dětmi zase společně vyráběli, tentokrát na benefiční snídani, která se konala na podporu těžce nemocné holčičky. Palmác nám dělal společnost, když jsme čekali na jejich upečení. Dcera se neustále ptala, proč je děláme "pro tu nemocnou holčičku". Až když jsem jí řekla, že beruška Věruška, housenka Boženka a další taky Palmácovi pomohli, protože mu pomoct chtěli, tak pochopila...

Tolik možností, co mohlo posloužit jako ulita. Mám ráda, když knížka vybízí ke kreativitě. Sama jsem se neubránila úvahám, co by se ještě dalo využít... A ty smutné písničky na konci každé kapitoly byly kouzelné. Samozřejmě, že jsem je zpívala na vymyšlenou truchlivou melodii:-)

"Měl jsem domek pěkně tvrdý,
byl jsem na něj hodně hrdý.
To jen chvíli, neboť pak...
rozbil mi ho Ořešák!
Nemám střechu nad hlavou,
mám jen tuhle píseň svou." (s. 64)

Otázky na konci každé kapitoly jsou dobrou pomůckou pro ty, kteří nemají velké zkušenosti s kladením otázek při čtení. Osobně bych šla víc po otázkách, které "nutí" děti přemýšlet nad tím, jak by se chovaly ony, co v podobných situacích cítí, co by ony udělaly, co si myslí, atd. (propojování z vlastní zkušeností)

Taťka Hraboš
06.10.2017 4 z 5

Pro děti bezpochyby poutavá četba, navíc zpracovaná tak trochu jako učebnice. Děti mají po každé jednotlivé epizodě odpovídat na rozličné otázky, aby se ověřilo, zda a jak textu rozuměly, a dále si rozšířily své obzory. Já jsem tenhle prvek pomíjel, protože čítáváme večer, když už jsou děti v posteli. Jinak mne jako dospělého styl autorky moc neuchvacuje, ale koneckonců je to četba pro děti, ne pro dospělé.

Danafantom
09.09.2016 5 z 5

Synek dává 5* , bavilo ho, jak se děj v každé kapitolce opakoval a on ho mohl předvídat :-)