Dom snov

Dom snov https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199211/dom-snov-199211.jpg 5 54 11

Dům snů série

1. díl >

Dom snov je príbeh ctižiadostivej mladej ženy a jej vzostupu z pôrodnej babice na konkubínu mocného faraóna. Šikovne využije skúsenosti s liečením i svoj pôvab a z neskúseného vidieckeho dievčaťa sa stáva vznešenou paňou s telom pestovaným drahými olejmi a ozdobeným nádhernými šperkami. Všade naokolo vzbudzuje vášeň a žiarlivosť. Osud ju zapletie aj do záhadnej smrti a intríg na faraónovom dvore.Spolu s mocou rastú aj jej ciele a túžby. Čej ctižiadosti však vlastne slúži? Za pohodlím a výsadami sa totiž po celý čas vinie všadeprítomný nenápadný vplyv tajomného Huiho -pána, ochrancu, učiteľa, milenca.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Kunder
Originální název:

House of dreams , 1994


více info...

Přidat komentář

Leona333
06.09.2022 5 z 5

Tento dvojdílný román ze starověkého Egypta jsem kdysi, jako náctiletá holka, dala na jeden zátah. Vůbec jsem se od mladičké Thu, která žila v dobách velikého faraona Ramesse..., nemohla odtrhnout.
Příběh je plný intrik, mocenských bojů, neopětovaných citů, ale i nadějí..., nadějí ve šťastné shledání.
Tuto autorku a její knihy, mohu všem milovníkům historických románů, jen a jen doporučit.

lusila
15.08.2020 5 z 5

(SPOILER) Horúci staroveký Egypt. Jedno odvážne dievča z chudobnej rodiny. Veľkolepé dobrodružstvo na ceste za šťastím.
Táto kniha sa ku mne dostala úplnou náhodou. V Prievidzi z jednej nefunkčnej telefónnej búdky vznikla knižnica zachránených kníh. Ak ste v blízkosti, môžete si odniesť akúkoľvek knihu. Ja som mala šťastie a kniha ku mne pricestovala za poštovné poštou.
Farbistý príbeh malého dievčaťa Thu z malej dedinky ma hneď očaril. Autorka ponúka nielen opisy a chute starovekého Egypta:" Re sa mal o chvíľu opäť narodiť z lona Nut."/slnko malo výjsť/, ale aj dialógy sa nesú v takomto duchu:" Ak je to naozaj tak,"povedala som pomaly, "bol to čin hodný slabocha.Nie je snáď živý ani jeden princ schopný uniesť zodpovednosť za obnovu Maat?"
Thu túži po vzdelaní, čo v tej dobe dievčatám neprináleží a tak sa rozhodne predstúpiť pred váženého veštca Huiho, ktorý bol v službách faraóna. Keďže bola chudobná , ako dar mu chcela ponúknuť svoje panenstvo.
-" Sedela som v tieni našej datľovej palmy a skúmala svoje hnedé ruky a dlhé nohy , na ktoré sa vždy lepil prach z ciest v dedine. Rozmýšľala som o tom , že možno krv, ktorá takmer neviditeľne putuje v modrých žilkách na mojom zápestí sa raz v budúcnosti pre mňa stane kľúčom k bohatstvu a moci. Môj o rok starší a oveľa múdrejší brat Pa-ari sa mi posmieval: "Princeznička z prachu!" smial sa. "Kráľovná trstenných rohoží! Naozaj si myslíš, že ak by bol otec princom, tak by sa tu na konci sveta trápil na kúsku zeme a oženil by sa s pôrodnou babicou? Tak, a teraz vstaň a odveď kravu k vode! Je smädná." A ja som sa len divila a márne sa pokúšala spomenúť, kde tá naša krava môže byť priviazaná.-
Svojími znalosťami bylín upútala veštcovu pozornosť, ktorý si ju odviedol do paláca. Tam ju začal pripravovať na tajnú úlohu....
Pokračovaním románu Dom snov je Dom preludov. Tam autorka pokračuje v príbehu Thu, ale dozvieme sa aj o osude jej syna a muža, ktorého celý život milovala.


mamuš
25.02.2019 4 z 5

Velice poutavý a napínavý příběh mladé dívky ze starověkého Egypta.

barbora0749
16.12.2018 5 z 5

vynikajuca kniha, nadherne opisy doby, miest a ludi

seracén
26.04.2017

Kniha mne mile překvapila.od této autorky je to má první a rozhodně ne poslední.Poutavé popsání krajiny i paláců Vás přímo vtáhne do děje.Hlavní hrdinky mi bylo nakonec docela líto i přes to, co provedla a těším se na druhý díl.

nefertitji
01.12.2016 5 z 5

Kniha se mi dostala do rukou náhodou, v létě, na místním koupáku, kde je zprovozněna služba "půjč si knihu na léto". Jedná se o vyřazené knihy z knihovny. Netušila jsem, že mezi vyřazenými knihami najdu tak krásné čtení.
Ihned jsem si obstarala druhý díl Dům iluzí a od té doby jsem se stala fanynkou této autorky a jejich knih ze starověkého Egypta.
Úžasné čtení, doporučuji všem, kteří milují egyptské příběhy :)

Ellbereth
03.04.2015 5 z 5

Velmi dobře zpracovaný příběh, který se ještě lépe čte. Knihy jsem dostala a mají své čestné místo v mé knihovně. Od autorky jsem toho četla více a tohle jsou podle mě její nejpovedenější knihy. Pokud máte rádi starověký Egypt, rozhodně doporučuji.

braunerova
02.01.2015 5 z 5

Nádherně smutný příběh ctižádostivé dívky Thu ze zapadlé egyptské díry jménem Asvat, toužící po vzdělání a lepším životě:
"Chci číst! Chci vědět! Chci znát věci. Chci být jako ty, Pa-ari, ne bezmocná, bez možnosti volby, odsouzená zůstat po celý zbytek života v Asvatu! Dej mi tu moc! "
Při těchto slovech jsem musel myslet na naše možnosi vzdělávání a cestování, na naše mobily, internet a sociální sítě. Žijeme si proti tehdejším lidem jako bohové a přesto se mnozí z nás považují za chudáky.
Příběh se odehrává v Egyptě na sklonku vlády Ramesse III., faraona 20.dynastie, moudrého vládce a schopného vojevůdce, který porazil Lybijce a vytlačil mořské národy. Inspirací bylo autorce tzv. harémové spiknutí faraonovy konkubíny Teje a jejího syna Pentavereta. Román je historicky přesný kromě událostí na konci. Původně si totiž egyptologové mysleli, že Ramesse atentát přestál bez zranění. Teprve v roce 2012 pokročila věda natolik, že se archeologové odvážili sejmout z královy mumie obinadla a zjistili, že král měl podřezané hrdlo. Mimochodem vyšetřování opravdu vedl princ a budoucí farao Ramesse IV a spiklenci vyjmenování v románu byly odsouzeni k smrti nebo donuceni k sebevraždě.

LadyMichelle
28.08.2012 5 z 5

Moc zajímavá knížka od které se neodtrhnete

Zuzkanka
31.05.2012 5 z 5

Moc pěkná knížka. Dobře se četla a kdybych mohla, tak ji přečtu během jednoho dne :) Už jsem zvědavá na pokračování.

Georgianna
11.04.2011

Tato knížka se mi líbila