Orel a Havran I. díl

Orel a Havran I. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49068/bmid_orel-a-havran-i-dil-ACR-49068.jpg 4 15 2

Orel a Havran série

1. díl >

Strhující příběh z dob rozkvětu římského impéria za vlády císaře Claudia. Caradoc se svou rodinou se ocitá v zajetí římského imperátora Claudia, který jim kupodivu udělí milost. Nicméně barbaři v Británii pokračují v nájezdech na římské pevnosti a města. Budou nakonec úspěšní ve svém boji za nezávislost? Zvítězí hrdost a pýcha barbarů?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Perseus
Originální název:

Eagle and the Raven


více info...

Přidat komentář

nicolettkaa
29.04.2021 3 z 5

Jsem ráda, že jsem této knize dala šanci. Děj má rozhodně zajímavý a i trochu poučný (fakta jsem si posléze dohledávala). Obsahuje spoustu myšlenek, které v hlavě nějakou dobu zůstanou. Bohužel některé pasáže byly pro mě až moc zdlouhavé a nudné, vůbec by nevadilo knihu trochu seškrtat, proto také ubírám hvězdičky.¨

Mimochodem každý uzurpátor si myslí, jaké dobrodiní zemi poskytuje, když do ní podnikne nepřátelskou invazi a ještě se diví, že se to domorodým kmenům zrovna moc nezamlouvá. Kolikrát se tato historie opakovala? Lidstvo je nepoučitelné.

braunerova
28.11.2014 5 z 5

Král Cunobelinus, princové Caratacus (Caradoc) a Togodumnus, královna Cartimandua přezdívaná Aricia ... tahle jména jsem znal z knih o válkách Římanů proti Británii. Po přečtení tohoto románu už to pro mě nejsou jména neznámých barbarů, ale skuteční lidé s jejich příběhy.
První část knihy popisuje dospívání obou princů, následuje invaze římských legií do Británie a boj za svobodu. Nečekejte podrobné popisy bitev a supermany typu Marcus Aquila (A.Riches) nebo Cato a Macro (S.Scarrow).
Obálka i jméno knihy ve mě dlouho evokovalo dětskou literaturu. Jde ale o nádherný historický román a orel a havran jsou posvátní ptáci Římanů a Keltů.
Autorka se drží historických faktů, narazil jsem jen na některé nepřesnosti:
- Adminia vyhnal už jeho otec Cunobelin
- Nenašel jsem žádnou zmínku o tom, že by Adminius nedlouho po bitvě u Medway zemřel. Naopak v Chichesteru se našel text s podpisem římského guvernéra Británie "Lucullus, syn Amminusův".
- Togodumnus byl starší než Caratacus, proto vládcem v Camulodunonu se stal on, zatímco Caratacus pro sebe dobyl území Atrebatů.
Příběh Gladys je, věřte nevěřte, pravdivý.


Štítky knihy

Keltové starověký Řím Římané historické romány Claudius, římský císař

Autorovy další knížky

Pauline Gedge
novozélandská, 1945
1998  90%Dítě jitra
2000  91%Dům iluzí
2002  83%Hroší bažina
2001  80%Svitek ze Sakkáry
2004  89%Orel a Havran I. díl

Kniha Orel a Havran I. díl je v

Přečtených19x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x