Hroší bažina

Hroší bažina https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84317/bmid_hrosi-bazina-aVK-84317.jpg 4 29 4

Vládcové Obou zemí série

1. díl >

Na konci Dvanácté dynastie se Egypťané ocitli v rukou cizích dobyvatel známých jako "Vládcové z vrchovin". Jejich invaze byla postupná a v zásadě nekrvavá; dosáhli ji zejména prostřednictvím politických a hospodářských tlaků, jimž slabá egyptská vláda nedokázala čelit. Jejich králové se málo starali o zemi a bezohledné ji vykořisťovali, ale pomalu přejímali její náboženství a kulturu. Uprostřed sedmnácté dynastie byli tito cizí vládcové bezpečně usazeni v Egyptě, jemuž panovali už dvě stě let. Ale ve Vesetu žije rodina, která odvozuje svůj původ od posledního skutečného krále Egypta, a ta nedokáže přijmout vládu cizince Apopiho. Sekenjenre Tao, jehož Apopi neustále popichuje a ponižuje, vidí jen dvě východiska ze své situace: okamžitou a naprostou poslušnost, která by však vrhla stín na hrdé dědictví jeho rodiny, nebo téměř sebevražedný akt vzpoury. Sekenjenreovo neočekávané rozhodnutí uvede do chodu řadu událostí, jež buď zničí jeho milovaný domov, nebo obnoví dynastii a změní život celého Egypta.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Perseus
Originální název:

The Hippopotamus Marsh


více info...

Přidat komentář

bekule
27.10.2017 5 z 5

Autorka věnuje tuto trilogii princi Kamosovi,jedné z nejtajemnějších a nejhůře pochopených postav egyptských dějin.Doufá že tímto dílem alespoň trochu přispěla k jeho ospravedlnění.A povedlo se jí to skvěle ,úžasnou strhující trilogií.

braunerova
30.11.2014 4 z 5

Román o jednom z nejdůležitějších okamžiků dějin starověkého Egypta - vyhnání Hyksosů, který vedl ke zlatému věku Nové říše. Příběh je vyprávěn výhradně z pohledů příslušníků královské rodiny. O vládci Vesetu Seqenenre Tao a jeho rodině se zachovali jen velice kusé informace, které jsou doprovázené slovy "možná" a "pravděpodobně". Pro představu, Siamon možná nebyl syn Sekenjenrea, ale jeho druhé jméno. O tom, jací to byli lidé, se neví vůbec nic. Když tedy řeknu, že se autorka drží historických faktů, myslím tím jména hlavních hrdinů, korepondenci s faraonem Apofisem (i ta ohledně hrochů) a Taovu mumii plnou strašných ran, způsobených různými zbraněmi. Vše ostatní je čtivě napsaná literární fikce.
V knize nenajdete podrobné popisy bitev, zato krásně vykreslené charakteristiky jednotlivých postav:
"Je to dobrý muž, poznamenal Intef, když došli k vodnímu schodišti osvětlenému pochodněmi a zahnuli doleva. Kamose se zadíval do tmy. Dobrý muž, pomyslel si. Je jich tolik těch dobrých mužů. Kolik dobrých mužů budu muset zabít, než budu moci nastolit větší dobro?"


mdvorak
19.11.2014 5 z 5

...další z románů, při jehož čtení máte pocit, že se potulujte kolem Nilu, modlíte se v chrámech, vykoupete se v lázních, všude kolem Vás sluhové a... najednou je konec. Doporučuji.

staramatka
03.05.2012 4 z 5

Protože mám ráda příběhy ze starého Egypta, nemohla mi uniknout ani tato třídílná série. Četla jsem všechny díly okamžitě, jakmile byly na pultech. Všem, kdo mají rádi tuto tématiku, vřele doporučuji.
Skvělé čtení s napětím, čte se jedním dechem. Také zde platí, že první 2 díly jsou lepší než poslední, tedy aspoň podle mého názoru. Nicméně kdo chce vedět, jak příběh dopadne, nemůže ho vynechat.
Další podobné, také skvělé příběhy z Egypta jsou od známějšího Wilbura Smithe – Řeka bohů 1–3.

Štítky knihy

starověký Egypt historické romány

Autorovy další knížky

Pauline Gedge
novozélandská, 1945
1998  90%Dítě jitra
2000  91%Dům iluzí
2002  83%Hroší bažina
2001  80%Svitek ze Sakkáry
2004  89%Orel a Havran I. díl

Kniha Hroší bažina je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x