Doktor Pascal

Doktor Pascal https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234397/bmid_doktor-pascal-wQc-234397.jpeg 4 34 13

Doktor Pascal má zajímavého koníčka. Celý život touží objevit lék na dědičná psychická onemocnění, a proto neustále shromažďuje informace o historii svých předků. Ti jako by téměř dokonale ztělesňovali důkaz propojení genetiky a šílenství. Jak postupně stárne, s prací mu stále častěji pomáhá neteř Klotilda, která na začátku celý výzkum pro údajnou bezbožnost odmítala a prosila ho, aby své celoživotní dílo zničil. Mezi starým doktorem a mladičkou pomocnicí pomalu vzniká vášnivý románek… Uzavřený příběh románu Doktor Pascal je zároveň vyvrcholením slavné ságy o osudech rodů Rougonů a Macquartů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

Le Docteur Pascal , 1893


více info...

Přidat komentář

martunka
24.11.2019 5 z 5

Zola mě opět nezklamal! Zase je to silný, smutný a krásný příběh. Rozhodně stojí za to!

Sisssi
26.08.2018

Nádherné zakončení rozsáhlé ságy. Velká, romantická láska není úplně běžnou zápletkou Zolových románů. To je však jen krátká epizoda před návratem do kolejí neutěšeného realismu. Netypický Rougon Pascal, stárnoucí a milující svou neteř, umírá nedlouho před jejím příjezdem a jeho celoživotní dílo je zničeno ve dvou hodinách.


Pajina68
14.11.2017 4 z 5

Příběh byl zajímavý, zaujalo mne, jak v jedné chvíli při líčení zvrácených charakterů předků dr. Pascala Zóla popsal příběhy lidí ze svých předchozích knih - jako by všichni předkové dr. Pascala byli jen zvrácení a šílení a nebyl zde jediný rozumný člověk. Určitě stojí za přečtení.

zuzka894
02.11.2017 5 z 5

Pro mě nejlepší kniha ze ságy Rougon - Macquart. Doktor Pascal, i když měl dítě se svojí neteří, je snad jediný normální člověk z téhle rozsáhlé rodiny. Nehoní se za penězi a slávou jako jeho matka. Nepije jako Gervaise, neangažuje se v politice jako Eugen, nehoní se za snem velkého umělce jako Klaudius, není vyvrhel, špína a hnus jako Nana. On jediný prokoukl celou rodinu, sepsal dědičné vlastnosti.

Amalberga
23.09.2017 3 z 5

Kniha mne velmi zklamala. Děj mi nepřijde dostatečný na samostatný román, udělala bych z něj spíš vedlejší dějovou linku do předposledního románu. V Zolových románech bývá většinou spousta postav, až mám problém se zorientovat kdo je kdo, zato tady jich je v podstatě jenom pět. Nejsou nijak zajímavé. Pascal se chová často velmi hloupě a dětinsky, kdyby trochu myslel, polovina problémů by ho nepotkala. Knížka mne velmi zklamala.

sabulicka
01.09.2017 4 z 5

Ze začátku byl pro mě problém se zorientovat v postavách a děj měl také pomalý rozjezd. Avšak se vše napravilo v polovině příběhu.
Musím říct, že to bylo hezké zakončení série rodu Rougon-Macquartů.

Salci
31.07.2017 5 z 5

Důstojné zakončení ságy o rodu Rougon-Macquartů. Znalce díla Émila Zoly asi nic nepřekvapí, Doktor Pascal však dá čtenáři důležitou odpověď na to, proč autor ságu psal a jaký je její význam v literatuře. Jedná se o rozloučení Émila Zoly s jednotlivými postavami onoho zhýralého rodu, který nás čtenáře provázel po všechny ty dlouhé noci, kdy jsme listovali několika tisíci stranami ságy.

Morgause
12.07.2017 4 z 5

Doporučuji číst jako úplně poslední dílo z celé série Rougon-Macquartů. První část románu shrnuje předešlých devatenáct příběhů, takže bez jejich znalosti je velmi obtížné zorientovat se v rozvětveném rodokmenu rodiny, která si žije svým vlastním životem i po rozpadu Druhého císařství. Povahy zůstávají vzhledem k předchozím částem série nezměněny, jen je ještě více dokresleno pokrytectví paní Felicity, slabošskost a zbabělost Maxima, Aristidova chorobná hrabivost či sobectví starého Macquarta. V druhé části příběhu se musí protagonista díla smířit s faktem, že není jen jakýsi "doktor Pascal", stojící mimo všechno genetické bahno své rodiny, ale že je opravdovým a nefalšovaným Rougonem.

petka270
13.04.2017 5 z 5

Já si nemůžu pomoci, ale mně se to hrozně moc líbilo. Dokonce i slzička mi ukápla a to běžně mi ani oči nezavlhnou u kterékoliv jiné knihy. Vžila jsem se do života Pascala s Klotildou a hrozně jim "fandila" a přála jim, aby to dobře dopadlo. Vleklé mi to ani nepřišlo, u Zoly vždy počítám s několikastránkovým popisem čehokoliv, když je to nudnější vezmu to trochu rychleji to čtení bez většího soustředění. Za mě prostě další skvělý román od Zoly, pro mne jeden z nejlepších.

šardone
09.03.2017 2 z 5

ostatní komentáře nelžou ...

Vlašule
28.12.2016 3 z 5

Zolu mám ráda, ale tento román mi dal zabrat..Je to pěkné, ale tak nějak člověk ví, co se odehraje, a strašně dlouho trvá, než se to odehraje. Určitě ale na jeho romány nezanevřu.

Dymond
30.09.2016 1 z 5

Romány Émile Zola mám ráda, ale u tohoto jsem se nemohla dostat pře prvních padesát stran...

rostwin
04.11.2015 3 z 5

Završení Rougon-Macquartů a kniha srdce. O tom, jak hloupé je se řídit rozumem proti srdci, životnímu svalu. Je hříchem dát knize pouze tři hvězdy, když ona ta první, rozumová, první část byla tak vleklá...