Do smrti daleko

Do smrti daleko https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482738/bmid_do-smrti-daleko-Fwl-482738.png 4 29 7

Billy Cowen, veterán kosmické války Británie s Čínou, dostal za službu velkorysý dar – detektivní licenci. Myslel si, že je to terno. Opravdu si to myslel… Jak se odhodlaný muž stane závislým na stavengeru, hořkém likéru s příchutí dešťové vody? Kdo mu nechává tajuplné, gramaticky vytříbené vzkazy? Jak to bylo tenkrát se sklepem paní Rennebu? A co se stalo na závodech genokrav? Odpověď je někde tam uvnitř.... celý text

Přidat komentář

Stonedal
02.04.2024 5 z 5

Čteno tedy pouze jen ušima, ale nesmírně kulervoucí audiozážitek. Až dám všechny goldedogský knihy, asi si tohle i přečtu.

Morbidus
08.02.2023 3 z 5

Tahle kniha byla jako probouzet se z kocoviny po osamělé noci strávené s flaškou řádně hořkého Stavengeru (klasicky s příchutí dešťové vody). Humoristický noir s velmi letmými prvky sci-fi a jakéhos-takéhos bubání? To zní jako něco, co se mi bude zamlouvat! A ono by se mi to i zamlouvalo, kdyby hlavní hrdina nebyl natvrdlý řízek, co má víc štěstí než rozumu. Nedokázal jsem s Billym Cowenem plně soucítit, natož mu dlouhodoběji fandit. Rád po čas četby spřádám teorie, kam se děj bude ubírat; nicméně tady to moc nešlo, protože... tu vlastně ani pořádně není detektivní linka.
Případy (život) soukromého očka bez výraznějších dedukčních schopností ale byly naštěstí podány čtivě a s humorem. Místy poněkud hořkosladkým. Vlastně bych i řekl, že čím víc se kniha blížila konci, tím více mě bavila. Velký podíl na tom má fakt, že příběhy jsou řazeny retrográdně, což je zajímavý a neokoukaný nápad. Příjemným bonusem pak je pro milovníky deště fakt, že v příběhu velmi často prší (předpokládám, že kapky mají příchuť hořkého Stavengeru).
Hledáte-li originální béčkovou oddechovku, zkuste tuto izoknihu!


eraserhead
12.04.2022 3 z 5

Možná bych si měl pro většinu nehorrorových knih od Golden Dog připravit univerzální úvodní formuli, ať to nepíšu pořád znovu. Jo, ani DO SMRTI DALEKO není úplně můj izošálek izokafe. Lehce futuristické sci-fi krimi se skoro čítankovým soukromým očkem (jen teda neklátí buchty) s humorným laděním není moc pro mě. Ale. ALE! Povídky mají švih, sedne-li vám Březinům smysl pro humor a máte-li rádi oddechové zábavné čtení fantastického stylu, tohle by vám mohlo sednout. Je to příjemné oddechové čtení, každá povídka je jiná (jedna dokonce lehce zabrousí do duchařiny) a kniha je napohled moc hezky zpracovaná (což je u Golden Dog v podstatě standard, který však pokaždé mile potěší). Příjemně mě zaujalo reversní chronologické řazení povídek. Zajímavý nápad. Pravidelně bych tohle nečetl, ale jednou za čas, jako osvěžení od jiných žánrů a stylů, co čtu, to získává více plusových bodů.

Malarkey
02.03.2022 4 z 5

Jednoznačně béčková záležitost, která ale má ten dar zábavnosti, co ve své krátkosti formou čtyř příběhů, dokáže příjemně pobavit a donutí v dnešní ne úplně příjemné době přijít na jiné myšlenky. Troškou nekorektnosti, troškou z atmosféry ne úplně přístupné budoucnosti, ale i troškou z hlavní postavy, která je všechno, jen ne všední.

KadetJaina
01.02.2022 2 z 5

Dalo mi práci se Do smrti daleko prokousat a to i přesto, že je to útlá knížečka a děj vlastně ubíhá jako nic. Autorův styl mi vůbec nesedl. Nešlo ani tak o humor, který byl padni kam padni (občas vyvolal úsměv na tváři, ale většinou jen ušklíbnutí), jako spíš chování postav. Jsou to všechno uplný blbečci. Sice záměrně, ale satira to na mě byla až moc povrchní.
Ale abych jen nespílala. Kapitola Zavařenina mě pobavila svým koncem, tam se humor trefil. A Zabitá neděle byla velmi dobře napsaná, ale nakonec jsem uznala, že je to proto, že autor zvládl dobře akční scénu a ti blbečci postavy se tam neměli prostor moc projevit. I tady byl konec dobrý.
Taky se mi líbil nápad restrospektivního vyprávění.
Myslím si, že pokud si čtenář sedne s autorovým humorem, kniha ho fakt bude bavit. Já bohužel nebyla cílovka.

LukBook
21.11.2021 5 z 5

hodně zajímavá kniha, hodně netradiční, ale myslím si, že mnoho lidí určitě bude bavit. Jestli máte rádi drsnější detektivky okořeněné horou černého humoru a nadpřirozena, určitě ji zkuste. Michal Březina prostě napsat temný akčňák, který je tak šílený a odpudivý až je výborný.

trudoš
17.11.2021 4 z 5

Představte si, že nejde o knihu, ale o film. Strhující akčňák, natočený někým jako Quentin Tarantino či Guy Ritchie, přičemž roli hlavního hrdiny by obsadil Big Lebowski a sekundoval by mu přitom horkokrevný veterán Walter coby majitel večerky. Zní vám to jako echt šílenost? Tak to jste potom na správné adrese.
Michal Březina si jde v literatuře vlastní cestou a příliš nelpí na komerční atraktivnosti mainstreamu. Jeho nová komediální detektivka vzdává hold žánru americké drsné školy, ale stejnou měrou na něj také dělá dlouhý nos. Co jiní tvůrci berou jako neměnná pravidla, dokáže si autor překovat k obrazu svému, aniž by však nějak příliš kazil noirovou atmosféru jinak naprosto střeleného vyprávění. Ostatně samy povídky se ani jako detektivní příliš vážně brát nedají, na to chybí postavám ochota i schopnost cokoliv vyšetřovat, ovšem ta rozhodnost přijít všem záhadám na kloub tam je, třebaže invalidní. Možná to není Jim Beam, ale Fernet na ledu určitě. Chuťově divné, ale zatraceně dobré.

Autorovy další knížky

Michal Březina
česká, 1977
2016  72%Měsíční deník
2018  80%Uchovej mou duši
2023  80%Zlé časy
2021  79%Do smrti daleko
2023  81%Není nebe nad Mexikem

Kniha Do smrti daleko je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst11x
Chci si koupit7x