Do neznáma: Kulinární dobrodružství

Do neznáma: Kulinární dobrodružství https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525708/bmid_do-neznama-kulinarni-dobrodruzstvi-6547735d185e9.jpg 4 2 1

Se 60 recepty z celé zeměkoule. Ve své nové knize Gordon Ramsay popisuje z kulinárního hlediska 21 míst celého světa, která navštívil v rámci natáčení pořadu Do neznáma pro National Geographic. Pozornost přitom věnuje tamním surovinám a kuchařským postupům, do nichž ho zasvěcují místní šéfkuchaři a odborníci. Cesty za poznáním jsou to vpravdě dobrodružné – Gordon se na vlastní kůži potápí pro mořské plody, připravuje jídlo v zemní peci, ochutnává červy nebo pálivé nakládané ovoce a zeleninu Každá kapitola má pestrý fotografický doprovod a nechybějí ani předpisy na pokrmy související s jednotlivými destinacemi. Mezi šedesátkou receptů najdete třeba hovězí krátká žebra dušená s kořením ras al-hánút z marockých hor, peruánské anticuchos (špízky) z hovězí svíčkové, vepřové pandi karí z indického Kodagu, batátové chlebové placky z Nového Zélandu, mole coloradito z mexické Oaxacy, sladkokyselou sumčí polévku z Laosu, sivena obrovského ožehnutého na pánvi z amerického Michiganu či humra thermidor z Maine. Vydejte se s Gordonem Ramsaym objevovat nové chuti!... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Kuchařky
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Gordon Ramsay's Uncharted: A Culinary Adventure With 60 Recipes From Around the Globe , 2023


více info...

Přidat komentář

Nuny
25.12.2023 4 z 5

Tohle bude srdcovka Gordona. Je to cítit z úvodního slova, kde je spoustu pokory.
Fotografie jsou krásné, což v doprovodu National Geographic není nijak těžké.
Samotné recepty hodnotím velmi vysoce, ale je velký problém se surovinami. V této knize je kladen velký důraz na původ surovin, které jsou vždy ze země, kde Gordon recept vaří a u nás to nikdy nebude tak dobré, jako když vám připraví krmi původní obyvatel země se surovinami z nejvyšších míst Peru nebo lesů Maroka.
Navíc některé koření buď musíte draze sehnat na internetu nebo si je nechat dovézt odněkud z ciziny. Případně namíchat z toho, co doma máte, ale přiznejme si, to nebude taky úplně ono. A když už bych si chtěla nějaké koření namíchat, nevím ani jak, protože u toho se Gordon nezdržuje. A navíc, jak často budete recept připravovat, na jeden pokus je to opravdu nákladné vaření.
Abychom tedy dosáhli autentické chuti jídla, budeme nejspíš muset jet do daného regionu a tam si pokrm připravit z lokálních surovin, jinak to nevidím.
Za mě 87 %, protože je to krásný cestopis v regionech, které třeba moc neznáme.

Kniha Do neznáma: Kulinární dobrodružství je v

Přečtených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x
dalších seznamech1x