Divoká pustina

Divoká pustina https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431093/mid_divoka-pustina-oqf-431093.jpg 4 59 24

Mrazivé severské putování se psím spřežením Iditarodská stezka spojuje opuštěné zlatokopecké městečko Iditarod ve vnitrozemí s pobřežím Beringova moře a Aljašského zálivu. Název Iditarod v jazyce domorodců znamená „vzdálené místo“ a právě tam míří Gary se svým psím spřežením. Denním propojením s fascinující přírodou pozná sílu, něhu i brutalitu odlehlé divočiny. Na vlastní kůži zažije, jak vypadá hladový vlk i medvěd, a žasne, kolikrát si dokáže sáhnout na dno svých sil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Woodsong , 1990


více info...

Chesterton
Chesterton
27.08.2023 5 z 5

[audiokniha]
Aleš Procházka alias Snape velkým dílem přispěl k mému nadšení z četby. Sama sobě bych si to tak pěkně nepřečetla :o)
Zvýraznil autorův pokorný přístup ke zvířatům a vnímání přírody. Strhnul mě od prvních slov a já strávila poslední horké dny obklopena chladem Aljašky.
Útržkový styl autora mi nepřekážel, nejednou jsem měla úsměv na tváři a jedinou chybkou na kráse je, že vyprávění je moc kratké . . .
Určitě se k jeho laskavosti v bezesných nocích ještě vrátím - na uspávání ideální :o)
5/4

milary
milary
09.03.2023

Divoká pustina mě překvapivě nezaujala. Překvapivě, vzhledem k tématu. Nesedlo mi zpracování, které zmiňuje třeba i Marek82, Mijagi, Arev122, Lizard...

První (delší) část knihy je složená z nijak nenavazujících epizod ze života v americké divočině. Gary Paulsen v nich popisuje (přesně tak to na mě přes snahu o dramatičnost většinou působilo) zážitky ze setkání se zvířaty, zkušenosti, vedoucí k vlastní proměně, i své začátky s mushingem a tažnými psy.

Druhá část je věnovaná závodu Iditarod, který se jezdí na památku roku 1925, kdy v Nome vypukla epidemie záškrtu. Ta už mě upoutala víc, jen škoda útržkovité stručnosti.

Autor na začátku zmiňuje, že se pokoušel živit mmj. také psaním.
A já bych možná jen přidělila hodnocení a víc bych se knížkou nezabývala, nebýt toho, že jsem právě dočetla Tyrkysovou horu od Diny Štěrbové.
Přenést na někoho nezúčastněného své zaujetí a emoce tak, aby - byť jen na chvíli - dokázal cítit podobně a zachytit podstatu vzdálené zkušenosti, je těžké. Paulsen mi své zaujetí předat nedovedl.


jarin58
jarin58
11.11.2022 5 z 5

Humor,smutek,láska k přírodě a úcta všemu živému.Vše v jedné úzlé knížce.Stojí zato přečíst.

Arev122
Arev122
13.02.2022 3 z 5

Knihy o Aljašce mě velmi lákají. Ale tahle mě trochu zklamala. Je hodně o zvířatech, zejména psech, ale chybělo mi taková trocha romantiky o Aljašce. A co se závodu psích spřežení týče, to bylo psáno pouze jako záznami v deníku.

Marek82
Marek82
07.02.2022 4 z 5

Knihu som kúpil pre syna, keďže sa objavila medzi Cenami Bystroušky. Nie je to však úplne kniha pre deti, teda skôr pre staršie a bude sa páčiť aj mnohým dospelým. Rozšírila moje obzory pokiaľ ide o psie záprahy a celkovo sme spoznali spôsob života na Aljaške. Malú výtku mám len voči príbehu. V prvých dvoch tretinách ide skôr o sled epizodických príbehov, ktoré spája zimná príroda, zvieratá a samozrejme psy. Posledná hodina je venovaná pretekom Iditarod, ktoré mali už vlastnú gradáciu deja a mnoho pekných momentov. Celkovo ide o veľmi peknú knihu o zimnej prírode, no vidno, že literárne aspekty alebo ucelenosť deja boli v tomto prípade až druhoradé.

Mijagi
Mijagi
24.01.2022 4 z 5

To takhle jedete na Silvestra vlakem z práce domů, těšíte se na večer s rodinou, když v tom vlak zastaví a průvodčí vám sdělí, že kvůli poruše na trakčním vedení dále již ani pokračovat nebude. Na internetu v mobilním telefonu si najdete náhradní trasu autobusy, kterou se k domovu alespoň přiblížíte. I tak vám ale ještě zbývá pět kilometrů pěšky. Je tma, nebe rozčísne tu a tam světlo zábavní pyrotechniky, a zatímco se všichni sdružují k oslavám, vy putujete osamoceni posledním večerem končícího roku, na uších sluchátka a v nich dojemné líčení pocitů z cíle Iditarodu, slavného závodu psích spřežení. Musím přiznat, že během první části knihy, v níž autor popisuje své mimozávodní zážitky ze života v americké divočině (zejména ze setkání s různými zvířaty či z poznávání vlastní psí smečky) má soustředěnost postupně upadala, jakmile se ale rozjel v druhé části závod, nabyl jsem jí naplno zpět a neopustila mě od předstartovního ceremoniálu v Anchorage až do finále v Nome. Nečekaný, intenzivní čtenářský zážitek na konci roku 2021.

Marekh
Marekh
03.08.2021 4 z 5

Autor vkládá do knih osobní zážitky a zkušenosti z americké divočiny. V této knize sledujeme Garyho a jeho soužití s přírodou a zvířaty. V knize se setkáme se psi, vlky, medvědy, losy a dalšími zvířaty. Gary nám také pomocí krátkých zpráv popisuje závod se psím spřežením, kterého se zúčastnil. Na počátku knihy se nachází mapa, která zachycuje místa, kterými Gary projíždí při závodu. Knihu hodnotím na 80 %.

Kniha je určitě vhodná pro děti, ale knihu si můžou přečíst také dospělí čtenáři. Kniha je poměrně krátká a dá se přečíst na jedno posezení. Určitě bych přivítal, pokud by se v knize nacházely ilustrace, které by dokreslily příběh.

sirojezkin
sirojezkin
20.04.2021 5 z 5

Ten příběh se líbil moc. Je o lásce k divoké přírodě. Všem kdo mají rádi dobrodružství doporučuji.

MadamC
MadamC
26.03.2021 5 z 5

Od první chvíle, kdy jsem viděla miniaturu audioknihy v telefonu, jsem věděla, že se mi bude moc líbit. Jediná potíž byla, že byla velmi krátká. Snažila jsem se ji poslouchat co nejdéle, ale i tak byl velmi rychle konec. To je velká nevýhoda téhle knihy. Je úžasná, prožíváte každý ledový závan, každou novou zkušenost a vše vidíte tak naprosto jasně před sebou. U téhle knihy rozhodně platí, že když ji přečtete, máte za sebou odžitý život navíc. A audioknihu čte Aleš Procházka (Snape), kdo by nechtěl poslouchat o drsné Aljašce přímo od něj? Opravdu moc krásný zážitek. Na konci budete chtít jediné: otočit leadera a celé si to sjet ještě jednou.
Rozhodně doporučuji všem.

PavlaTr
PavlaTr
19.02.2021 5 z 5

Pěkná kniha pro milovníky drsné Aljašky , sněhu a psíků.......

a.k
a.k
28.12.2020 5 z 5

Autentická výpověď autora, který opustil životní komfort velkoměsta a v zasněžených horách Minnesoty se snaží proniknout do drsných zákonů nehostinné divočiny. Jeho první krůčky při výchově psího spřežení až po účast na prestižním musherském závodu Iditarod na Aljašce.
Knížečka malá rozsahem, velkolepá svým obsahem. Dobrodružství plné drsných zážitků, ale i lidské pokory k přírodě. Výborně napsané, leckde i s humorem, čtivé, plné emocí. Autor musí být neskutečný srdcař.
Moc doporučuji.

SlamLenka
SlamLenka
29.10.2020 3 z 5

Taková další jednohubka. Aljaška mě neskutečně láká, takže pokud se kniha odehrává právě tam, má velkou šanci, že po ní sáhnu. Děj Divoké pustiny (v anglickém originále se kniha jmenuje „Woodsong“, což je tedy rozhodně výstižnější) vás zavede do v aljašské přírody až na posledních stranách, ale to asi není moc podstatné.
Gary Paulsen se coby bývalý lovec stal zajímavým způsobem člověkem s úctou k přírodě – přes své psy. Ty si pořídil, aby zvládl kontrolovat pasti, jež kladl. Prodával totiž kůže zvěře, kterou chytil. Pak se však od přírody a tažných psů začal učit. Zjistil, že jsou inteligentní, dokonce i že mají smysl pro humor. A když jsou tací psi, proč bychom si měli myslet, že takových kvalit nedosahují třeba i jeleni? A co veverky, kuny a další? A tak Gary odložil pasti a začal se psy trénovat na závody psích spřežení. Závěrem knihy pak popisuje, jaký pro něj byl jeho první závod Iditarod, který se každoročně koná právě na Aljašce.

Krátká kniha však nenabízí jen popis průběhu iditarodského závodu. Paulsen sdílí i spoustu zajímavých historek o tom, co zažil při svých několikadenních cestách zasněženou minnesotskou přírodou, včetně mnoha tajuplných příběhů z putování nocí. Celkově sice nejde o velkou literaturu, přesto jsem se zase něco nového naučila.

Zajímavost navíc: Závod Iditarod se jezdí na památku událostí roku 1925, kdy v Nome na Aljašce vypukla epidemie záškrtu. Město však nemělo léky, aby se s epidemií popralo, a tak bylo třeba je dopravit z Anchorage. Protože povětrnostní podmínky neumožnily jeho dopravu lodí či letadlem, museli situaci zachránit psi – lék byl do Nome dopraven pomocí štafety psích spřežení.

yellowbanna
yellowbanna
12.09.2020 4 z 5

Zachtělo se mi vyběhnout do divočiny. A protože letos jsem byla víc než kdy jindy připoutaná k civilizaci, zmocňovala se mě při poslechu (Audioknihu čte Aleš Procházka) lehká melancholie až smutek. Vyprávění o propojení člověka a přírody, nejintenzivněji zastoupené speciálním vztahem mezi musherem a jeho tažnými psy, mi dovolilo se alespoň na chvíli v mysli vydat do divočiny s nimi.

soupik2012
soupik2012
04.09.2020 5 z 5

Kniha je o souznění člověka s přírodou. Při poslechu jsem byla neustále plná emocí. Je zde tolik humoru a dobrodružství. Ale také smutku, bolu a odpuštění. Odpouštějí zvířata. Odpouštějí lidem jejich lhostejnost, či opomenutí. Při poslechu jsem měla chuť se odstěhovat někam do přírody a zažít také nějaké to dobrodružství. A za tento pocit vděčím panu Paulsenovi. Má totiž velké vypravěčské nadání. Nádhera, krása. Knihu všem vřele doporučuji. Audioknihu čte pan Aleš Procházka. Těžko bych hledala k tomuto příběhu vhodnější hlas.

Lizard
Lizard
28.07.2020 3 z 5

Odpočinkové čtení. Jen škoda, že je knížka tak útlá a že se autor více nerozepsal. Myslím, že by měl o čem.... Vypravované příběhy byly rozhodně zajímavé, ale mě tam bohužel chyběl hlubší rozsah. Kdyby u mě autor seděl při čtení, ke každé přečtené stránce bych na něj měla ještě několik dotazů. Kniha zajímavá, ale mohla být obsáhlejší, čekala jsem bohužel více ze života mushera.

MOu598
MOu598
24.06.2020 5 z 5

Krásná knížka. Pěkně napsáno, dobře se čte. I vtipné. Milé a milostiplné. Moc pěkné, pohodové čtení. Pohlazení na duši z atraktivního prostředí.

Artep25
Artep25
22.05.2020 5 z 5

Moc se mi to líbilo .Není víc co dodat.

MartinaF
MartinaF
06.04.2020 4 z 5

Nevěřila jsem vlastním očím, když jsem knihu přečetla za jeden den. Byla úžasně napsaná, dobrodružná a vede k pochopení životu těch, kteří zasvětili život v těch nejsevernějších zemích. Škoda jen, že byla kniha tak strašně krátká.

fénix56
fénix56
04.04.2020 4 z 5

Útlá knížečka, přesto nabitá dějem. Po dvou kapitolách jsem si myslela, že knížku odložím, protože jsem špatně snášela brutální scény ze života zvěře ve volné přírodě. Ve filmových dokumentech to vždy vypadá, že napadnuté zvíře ve vteřině zemře a netrápí se, což bohužel není většinou pravda. Pak jsem se "pochlapila" a přečetla knížku až do konce. A zjistila jsem i jiné věci, např. že některá zvířata mají i smysl pro humor. A hlavně, že život v divočině je tvrdý, ale krásný.

Leona333
Leona333
27.03.2020 5 z 5

Při čtení této knihy jsem si uvědomila, v jaké zde žijeme bublině - vakuum a pohodlí... ,,Máš hlad? Dojdi si do supermarketu a kup si co potřebuješ. Je ti zima? Stačí pootočit s kolečkem u topení." Nechci být skeptická, ale kolik z nás by zvládlo přežít v tak drsných podmínkách, o kterých zde píše Gary Paulsen?
Knihu milovníkům dobrodružství, nezlomné vůle a krásné přírody, doporučuji k přečtení.

Autorovy další knížky

Gary Paulsen
americká, 1939 - 2021
2020  87%Divoká pustina
2003  95%Závod bílou divočinou

Kniha Divoká pustina je v

Právě čtených2x
Přečtených72x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených7x
Knihotéce57x
Chystám se číst52x
Chci si koupit10x