Dívčí válka 1

Dívčí válka 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516481/bmid_divci-valka-i-bNP-516481.jpg 3 57 13

Dívčí válka série

1. díl >

České království roku 1420. Dvanáctiletá Šárka, jež i po brutálním znásilnění jako jediná přežila z katolíky nemilosrdně vyvražděné vesnice, nachází záchranu u největšího českého vojevůdce Jana Žižky a jeho hrdinné husitské armády, aby se se svými družkami a druhy celou svou duší a tělem oddala boji proti katolicismu. Historický manga velkoopus, volně adaptující motiv husitských válek v Českých zemích, jež v Evropě 15. století zažehly doutnák náboženských reforem, vykreslující hrůzy nelítostných bojů neotřelým pohledem malé dívky.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Otome Sensō: Dívčí Válka #1 , 2014


více info...

Přidat komentář

DennisMoore
14.04.2024 4 z 5

Napíšu jen: Dívčí válka mě až překvapivě hodně bavila, je nádherně nakreslená, japanizaci českých dějin jí nemusím odpouštět, protože právě kvůli ní jsem ji ze zvědavosti četl, a jsem vážně zvědavý, jak to všechno bude pokračovat, neboť co kapitola, to příslib budoucího utržení ze řetězu. A trochu škodolibě by mě zajímalo, co na to Petr Čornej :)

Adrim
12.02.2024 4 z 5

Velmi pěkně kreslený komiks.


Ronnie68
07.10.2023 3 z 5

Přečteno... ale mám z toho opravdu divný pocit... opravdu jinak interpretování nejslavnější a nejkrvavější části Českých dějin ...

Mr.JaroCZ
04.10.2023 3 z 5

Za českého samuraje Jana Žižku tři hvězdičky... Jinak nevím nevím...

HelVall
06.09.2023 2 z 5

(SPOILER) Abych začla v plusech: kresba dobrá, nebyla chaotická a byla velmi detailní. Líbila se mi.
Přesto teď musím pokračovat mínusy, kterých bylo víc než jsem doufala: příjde mi že příběh byl velice pojat že nikdo neví kdy, co se událo. Žižka je zde zobrazován jako šílenec a podouch větší než Jindřich ze Strakonic (a to znásilňoval malé holky). To mě hned vede k tomu, že se autor snad vyžívá v kresbě znásilňených a nahých holčiček (proč když Šárka omdlela je hned v další kresbě polonahá???)
Hlavní postava Šárka je lehce natvrdlá (vím je malá holčička) ale když vidí že Žižka zabil jejího oblíbenýho kněze jen řekne promiňte ale já chci bojovat??
Do žádné postavy se nešlo vcítit (krom Karla, který hned umře) a spíš se chceš přidat na stranu katolíků než husitů.
Spíš nedoporučuji, ale druhý díl zkusím přečíst

Majrek
03.09.2023 3 z 5

Manga zpracování slavného úseku našich dějin, ve kterém je špatně úplně všechno, nač se člověk podívá. Tedy až na úroveň kresby. Už to v diskusi bylo trefně vyjádřeno slovy, že se dílko svou věrohodností může srovnávat s filmem P.Jákla (to jsem si na začátku také myslel, po přečtení mangy mám ale pocit, že Jakl má k Palackému přece jen blíž, než Japonci). Historie je zde znásilňována více, než lepé děvy.. Ale o historickou věrnost autorovi jistě vůbec nešlo - snažil se zřejmě japonskému čtenáři mangy (otaku-ovi) přiblížit svět evropského středověku a mentalitou postav naopak zůstal ve fantasy říši Dálneho Východu. Pokud toto člověk přijme, a dokáže se odosobnit (a že je to opravdu náročné), pak se to číst dá..

niki-chan
29.08.2023 2 z 5

2 * dávám za vybrané období a jeho zajímavost a snahu o jiné pojetí. Ale zbytek je tedy na mě až moc překrucován a logická návaznost příběhu skoro žádná. O úlisně-úchylně se tvářícím Žižkovi ani nemluvě.

trudoš
05.07.2023 2 z 5

(SPOILER) Nemám nic proti překrucování dějin, vždyť manga Dívčí válka se ani náhodou netváří jako historické dílo hodné akademického diplomu. Naopak, českého čtenáře zákonitě pobaví náhled na husitský konflikt od někoho, kdo pochází ze země vycházejícího slunce a zároveň jej to musí dovést k zamyšlení, jak moc překrucujeme v literatuře zase my dějiny jejich.
S čím jsem problém ale měl, byl scénář plný patetického modlení a zbožného odevzdání se vyšší moci, stejně jako prapodivné charaktery hrdinů, jež mi k povaze vyprávění vůbec nepasovaly. Neustále se šklebící Žižka, působící dojmem non plus ultra úchyláka, jehož zásahy do děje jsou zcela nepochopitelné, nebo líbezně se tvářící Nastěnka (pardon, Šárka), která je tak provokativně naivní, až to jednoho síří. Celek vypadá trochu jako komediální tragédie na pozadí středověkého masakru, kdy chvílemi nevíte, zda se smát, nebo valit oči nad nárazovou brutalitou. Jako kdybych četl Ateliér špičatých klobouků s Berserkem dohromady... a vůbec to nefungovalo.

zlootec
01.07.2023 5 z 5

Krvavé, brutální. O jednookém vojevůdci, který dal sílu a naději slabým a utlačovaným. Zejména pak malým holkám.
Je potřeba zapomenout na Jiráska, na dějepis a další zbytečnosti. Na druhou stranu, je to příběh bez nestvůr, bez kouzel, bez chapadel. Pořádná jízda s volným využitím historických reálií.

MissiPippi
26.06.2023 3 z 5

Zvrácený mix. Nic extra historického, spíš takovej bizar. Ani nemám jak víc to rozvést. Snad jen je to dobrou připomínkou, že války a hrdinové opravdu nejsou nic romantického a idylického.

lucy13
22.06.2023 odpad!

TW: znásilňování, pedofilie a mnoho dalších

Proboha já doufala, že to snad ani nikdy nepřeloží. Četla jsem to v angličtině, doufala, že příběh snad nakonec bude stát za to. Pro své vlastní zdraví jsem ale radši přestala číst.

Pokud čekáte epický temnější příběh o husitství a našich dějinách, hledejte radši jinde. Protože tady se dočkáte jen scén ve kterých jsou znásilňovány ženy a děti, skoro v každé kapitole. A s každou další kapitolou, každým dílem, je toho víc. Nechutnější, grafičtější a příběh čím dál šílenější.

Torin95
18.06.2023 4 z 5

V historii se nevyznám ale, nemohu upřít autorovi jeho představivost, jen upozorňuji že tato manga není pro každého, buď se vám zalíbí jako pokus o historickou fantastiku, nebo ji budete jako češi nenávidět.

jan8470
06.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Moc nechápu, proč do tohohle projektu Argo šlo. V Kosmasu říkali, že rozkaz zněl "Vydejte mangu. A volba padla na Dívčí válku. Nevím, školy nemám a autor je prý historik a v husitství se vyzná, ale že by Žižka zamordoval Mikuláše z Pelhřimova? A prokop Holý jako plešatý prelát? Zikmundova žena se taky nejmenovala Barbara. No nevím nevím. Stejně tak si překladatel plete slovo svatost a svátost, o tom že by přijímání pod jednou způsobou bylo pití vína, je taky hloupost. Myslím, že co se historické věrohodnosti týká, vyrovná se Kóiči Óniši Petru Jáklovi, ba ještě ho v mnohém předčí. Příběhově je to trošičku lepší než Jáklův film. Vlastně jde o příběh válečné siroty, která se přidá k právě se formujícímu Husitskému vojsku. Ale v podstatě je to taková pohádka, akorát to není moc pro děti, scény znásilnění malých holek nejsou pro děti nejvohdnější.
Dceři to dávat číst nebudu, vyrostla na Kláre Smolíkové a jejích knihách Husité a Husův dům a ty jsou historicky mnohem věrohodnjší a pro děti vhodnější a zábavnější. No a já se budu držet Sapkowského a jeho Husitské trilogie. Je to sice fantastika, ale mnohem zábavnější a historicky věrohodnější.

Štítky knihy

husité Jan Žižka husitství LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Kóiči Óniši
japonská, 1965
2023  55%Dívčí válka 1
2023  48%Dívčí válka 2
2024  31%Dívčí válka 5
2023  49%Dívčí válka 3
2024  34%Dívčí válka 4

Kniha Dívčí válka 1 je v

Přečtených63x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst5x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x