Dítě smíření

Dítě smíření https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224835/dite-smireni-224835.jpg 4 66 16

Všem, kdo žijí s bolestí z potratu, a jejich rodinám, které v skrytu a tichosti trpí spolu s nimi. Příběh dívky z dobré rodiny, která měla před sebou báječná studentská léta na vysoké škole, ale po tragické události znásilnění je nucena řešit velké dilema a čelit nejistotě. Jak se k tomu postaví přítel? Co řekne rodina? Jak jí poradí lékař? Víra a naděje všech procházejí velkou zkouškou a každý je nucen zaujmout postoj, zda přijmout, či ukončit šanci na život, který právě vzniká. Kniha známé americké autorky vyváženě a s pochopením přináší novou perspektivu k nejkontroverznějších témat dnešní doby.... celý text

Přidat komentář

JarníBouře
21.09.2022 4 z 5

Velmi silné téma a myslím, že mnoho žen jistě celou knihu přemýšlí jak by se zachovalo..... Konec byl předvídatlný a docela sladký. Pro nevěřící může být kniha naročná kvůli citacím z písma a osobním modlitbám hlavních postav. Pro věřícím povzbuzením pro prohlubování víry a důvěry v Boha.... Myslím, že kniha velmi dobře zobrazila to, jak se v člověku melou různé názory , předskudky, různé strachy a zkušenosti vlastní i blízkych a další vlivy okolí a společnosti. Jak často ví, co chce udělat a co je v jeho očích/ srdci spravné, ale tlak zvenčí je silný a zasévá pochybnosti a jak těžké je svoje rozhodnutí ustát. A to ať už se to týká jakéhokoliv tématu....

Starmoon
06.03.2021 5 z 5

„Americká ‚životná úroveň‘ mi čoraz väčšmi znie ako nemecké ‚konečné riešenie‘.“

Jednoduchý jazyk a štýl, no silný príbeh a posolstvo. Netreba sa báť moralizovania – podľa SSJ to znamená „posudzovať z hľadiska prísnej al. premrštenej morálky“, osobne som však nič také v románe nevnímala.

Naopak; autorka prejavila neobyčajnú empatiu voči ženám, ktoré sa v minulosti rozhodli pre potrat. V príbehu nesúdi – skôr sa snaží cez kolorit osudov vedľajších postáv priniesť obraz o tom, čo sa deje na potratových klinikách a najmä v dušiach a životoch žien, čo si zvolia cestu interrupcie. V tomto kontexte to je svedectvo o bolesti a zraneniach, ktoré môžu v dôsledku jedného rozhodnutia zasiahnuť nielen dotyčnú ženu, ale i celé generácie jej rodiny.

Navyše, autorka veľmi ostro pranieruje farizejstvo, dvojaké metre svätuškárov a celkovo ľudí, ktorí víno kážu, vodu pijú; tých, ktorí vidia smietku v oku blízkych, no nie brvno vo vlastnom; ale tiež ľudí, ktorí si radi umyjú nad inými ruky. Scény so snúbencom Ethanom (budúcim kazateľom, o ktorom platí, že je „oveľa ľahšie hlásať Božie slovo než ním žiť“), „zásadovým“ riaditeľom školy či vystrašeným pastorom patrili pre mňa k najsilnejším – a najviac ma nútili uvažovať (aj o sebe – nezáleží mi tiež občas viac na dojme ako na bytí?).

Najzaujímavejšou postavou tejto knihy však pre mňa predsa len bola hlavná hrdinka Dynah – a bez hanby priznám, že som jej želala veľmi sladký happyend.

A priznávam sa aj k niekoľkým slzičkám smútku i dojatia ;).


Gréta79
23.12.2020 5 z 5

Veľmi pekná kniha. Každej ženy sa zaiste dotkne.

Dandy1
12.03.2020 2 z 5

Pro mě ztráta času. Příběh je velmi předvídatelný a jednoduchý. Víru nikomu neberu, ale tady to hraničí s fanatismem. Rozhodnutí v takové situaci je těžké pro každého bez ohledu na víru. Navíc, opravdu je možné v Americe provádět potraty až do 6. měsíce? Tomu nevěřím.

dorkas
01.09.2019 4 z 5

Knihu som si kúpila na odporúčanie kamarátky. Silná téma a zároveň trpko-sladký príbeh. Mám doma dve deti a počas celej knihy som rozmýšľala, ako by som sa zachovala ja, keby som bola v koži hlavnej hrdinky. Pekne sa tu ukázalo, aké to je, keď človek o niečom rozpráva len teoreticky a aké to je, keď Vás to zasiahne v realite/keď sa to týka priamo Vás.
Kniha mi otvorila oči, nikdy som nad témou potratu takto do hlbky nerozmýšľala. Ani ma nenapadlo, ako takýto zásah ovplyvní nielen samotnú ženu, ale aj partnera a okolitú rodinu a že sa môže vliecť celé generácie...

HancaB82
20.02.2019 5 z 5

Neuvěřitelný příběh. Celou dobu jsem si říkala jak se vše vyvrbí. Dině jsem přála jen to nejlepší. Do knížky jsem se zacetla během chvíle.

veveronka
03.06.2018 2 z 5

Kniha je plná náboženství,takže jsem se ani nemohla začíst do samotného děje

jluky
25.04.2018 4 z 5

Pútavý bolestný príbeh, ale dávam dolu hviezdičku ,pretože v knihe bolo NA MŇA veľa biblických citátov ......, kresťanských "odkazov" a epilóg, ktorý tam už bol akosi navyše....

ZuzanaMária
02.03.2017 5 z 5

Aj keď som knihu čítala už pred pár rokmi, tento príbeh vo mne dodnes rezonuje. Veľmi silný pro-life motív. Doporučujem (nielen) pre každé mladé dievča.

Laviii
15.11.2016 5 z 5

Úžasný srdcervoucí příběh. Člověk se musí zamyslet nad vlastními morálními zásadami, co by udělal v její situaci, zda by ten tlak ustál.. Velice dobrá kniha! :)

TaLu
08.11.2016 4 z 5

Velmi těžké téma ke zpracování. Příběh hlavní hrdinky a její boj vnitřní i s okolím je velmi silným čtenářským zážitkem. Co mi tentokráte trochu vadilo, byla dle mého názoru až moc velká snaha napasovat příběh do křesťanského postoje. Myslím, že samotný děj odkrývá tolik témat k přemýšlení, že by to plně stačilo. Sdílím stejné hodnoty, ale jsem citlivá na moralizování a podle mne se tomu autorka tak úplně nevyhnula, což v jejích ostatních knihách není. Ovšem jak jsem psala na začátku - toto téma je velmi těžké zpracovat. Mohu doporučit, věřím, že u čtení je možné změnit postoj nebo zkusit přemýšlet trochu jinak a to rozhodně není málo !

Anna 13
05.03.2016 4 z 5

Román silný, dramatický, citlivě napsaný... Příběh plný víry v Boha. Stránky týkajícího se jednoho problému dnešní doby z mnoha úhlů pohledu: potratu...

Kniha to je pěkná, příběh plný emocí, těžkých rozhodnutí a křesťanské víry. Musím říci, že ta mi tam vadila. A to ne málo. Občas si říkám, jak je tato víra hloupá, lidé se podřizují Bohu, nemyslí na to, že život je v jejich rukou a bojí se, aby Boha neurazily, či co. Tu víru nechápu. Dle mého názoru není správná.

Jinak je příběh opravdu strašně zajímavý a mne se moc líbil. Jenom jsem nechápala všechny ty ženy, které šly na potrat. KAŽDÁ z nich měla na výběr. A udělala tu nejhorší věc, kterou snad žena může udělat... Nerozuměla jsem, ani jedné z nich a o tomto tématu mám svůj jasný vyhraněný názor. Pro mne to byl rozhodně příběh k zamyšlení a na některé scény nikdy nezapomenu...

Věděla jsem, že se nakonec hlavní hrdinka rozhodne takto... Protože, když své miminko poprvé držela ve své náruči, všechno pochopila...
Určitě by si tento příběh mělo přečíst více žen a zapřemýšlet nad naší společností...

alnahu
29.01.2016 4 z 5

(SPOILER) Tento román jsem si půjčila náhodou a nezklamal mě. Příběh Diny a její křesťanské rodiny ,potom co byla Dina znásilněna a přišla do jiného stavu a jak se k tomu postaví její snoubenec a rodina, byl velmi zajímavý. Mě se naopak rozhodnutí Diny , že si dítě nechá i přes všechno utrpení, co si prožila připadalo velmi statečné. Na jejím rozhodnutí měl i velký podíl její kamarád ze školy Joe, který je jí po celou dobu rozhodování oporou. Zajímavý román i téma .Stojí za přečtení.

PolBara
02.11.2015 3 z 5

Kniha se mi četla dobře, jen mi trochu vadila víra v boha u většiny postav. Hlavní hrdinka se podle mého se situací vyrovnala docela dobře, s klidem, ale její rozhodnutí bylo pro mě docela nepochopitelné.

deuce
20.03.2014

príbeh o slečne, ktorá sa rozhodla žiť život spolu s Bohom, tak rieši prekážky čo jej vstupujú do života

kika 13
31.10.2012 4 z 5

Krásný román plný dramatickcý situací,které doprovází hlavní hrdinku.Pěkný román.