Dievča, ktoré utieklo z Osvienčimu

Dievča, ktoré utieklo z Osvienčimu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496409/bmid_dievca-ktore-utieklo-z-osviencimu-WU5-496409.jpg 4 87 20

Milióny ľudí prešlo bránou Osvienčimu, no ona bola prvou ženou, ktorá utiekla. Tento silný román rozpráva inšpiratívny skutočný príbeh Maly, na ktorej hrdinstvo nikdy nezabudneme a ktorej osud ovplyvnil chod dejín. Nikto neopustí Osvienčim živý. Mala Zimetbaumová, väzenkyňa 19880, pochopila, že sa ocitla v hlbinách pekla vo chvíli, keď vystúpila z dobytčáka. Ako tlmočníčka pre SS využívala svoju pozíciu na záchranu čo najväčšieho počtu životov a pašovala kúsky chleba tým, ktorí mali hlad. Edward Galiński, politický väzeň 531, prišiel do tábora medzi prvými. Aj keď s vyholenou hlavou a pruhovanou uniformou vyzeral ako akýkoľvek iný väzeň, bol bojovníkom odporu, ktorý pripravoval plán úteku. Jediným prehreškom, ktorého sa obaja dopustili, bolo to, že žili. Keď sa prvýkrát stretávajú, v temnom prítmí osvienčimských barakov sa rozžiari záblesk nádeje. Edward prinúti Malu veriť v nemožné. Že môžu tento tábor opustiť napriek tomu, že sú obkľúčení elektrickým a ostnatým drôtom, na vrchole nekonečných strážnych veží číhajú automatické zbrane či guľomety a monitorovacie svetlá neúnavné blúdia po zemi. Sľúbia si – buď spolu utečú, alebo spolu zomrú. To, čo nasleduje, je jeden z najväčších milostných príbehov v histórii. Tento silný príbeh založený na skutočnom príbehu, ukazuje, že v tej najväčšej tme môže byť vaším svetlom láska...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

The Girl Who Escaped from Auschwitz , 2021


více info...

Přidat komentář

1v8na
23.04.2024 3 z 5

Příběh sám o sobě nebyl špatný, ale chyběl mu šmrnc, nějaká přidaná hodnota, která by mě nutila číst. Musela jsem se do knihy nutit.
Některé pasáže mi přišly zdlouhavé.
Bohužel, tato kniha mě neoslovila

Miroslavacte
30.03.2024 5 z 5

Nemůžu říct, že by mě příběhy z klávesnice této autorky nějak rozložily, spíš mě fascinuje, jak jede podle jedné šablony v každé své knize. Člověk udrží pozornost, a pokud přistoupí na fakt, že se jedná o brakovou literaturu bez použití zajímavých jazykových prostředků, nemůže být zklamán.


majanka
25.02.2024 5 z 5

Silný príbeh. Výborne napísaný príbeh, aby ľudia vedeli čo sa dialo v koncentračných táboroch. Dúfam, že takéto príbehy ľudí sa už nebudú opakovať. Obdivujem ľudí, ktorí urobili všetko pre to, aby to prežili a že dokázali žiť ďalej.

Agatha68
15.01.2024 5 z 5

Včera jsem dočetla. Leží to na mně jako těžká deka..

Psímáma
05.05.2023 1 z 5

Na mě dílo působilo povrchně a neuvěřitelně. Osvětim v podání Ellie Midwood vypadá jako pionýrský tábor. A aby se neřeklo, protože to je přece koncentrák, je do děje našroubováno pár ošklivých scén. Také mě iritovaly chyby typu "Pavolovo zboží, za Pavolem" - asi to překladatelce znělo více slovensky než Pavlovo zboží, za Pavlem. A úplně něvěřícně jsem zírala na "zbytý a hladový".

XenasChakram
29.04.2023 5 z 5

je skvělé, že někdo píše i o lidech, obětech holocaustu. Kteří už nemůžou nic říct. I tak byli stateční ne jen Mala, Edek, Alma Rosé. ale i jiní. A autorka má nastudováno, je to poznat.

Lucciella_L
07.03.2023

Úžasný příběh milenecké dvojice, jejíž láska se dokázala zrodit i tam, kde by ji nikdo nehledal. Určitě to stojí za přečtení, protože knížka se čte skoro sama. Pěkně je popsaný celý chod tábora, ale i plánování útěku...... Velice silný příběh

kamila5406
19.09.2022 5 z 5

Úžasně sepsáný román o dvou statečných lidech. Četla se tak dobře že jsem nemohla přestat číst, chtěla jsem vědět jak to dopadne. Doporučuji.

ydnac
01.07.2022 5 z 5

SLOVA AUTORKY VYSTIHUJÍ MŮJ NÁZOR.

"Velmi vám děkuji, že jste přečetli příběh této odvážné mladé ženy a mladého muže, kteří se vzepřeli osudu a svým smělým činem inspirovali mnohé další k otevřenému odporu.
Nechť nikdy nezapomeneme na jejich hrdinství".

Jejich příběh jsem již četla v knize Romeo a Julie z Osvětimi, ale Dívka, která utekla z Osvětimi je pro čtenáře podle mě lépe zpracovaná.
Mala a Edek byli úžasní lidé, neuvěřitelně stateční.
Nezapomenutelní...

petym
02.05.2022 5 z 5

Hodně silná a přitom překrásná kniha o utrpení a síle přežít ty muka. Moc jsem fandil Male a Edkovi a jejich lásce. Nešlo přestat číst. Děkuji za tuto knihu. Plný počet hvězd. 5*

AlbionFoxyFox
25.04.2022 5 z 5

Velká je zem, šplouchá na ni voda, co je však největší, ta lidská svoboda. Překrásně napsaný příběh, založený na skutečných událostech, o neutuchající naději v místech, kde je těžké nejakou mít.

Katrinreading
20.02.2022 5 z 5

Napínavé, dá se to slupnout jako malina a nezůstane taková ta pachuť, že jste četli něco zbytečného. Jak už to u podobných knih bývá, opět nešlo o nic vyjímečného, ale to vůbec nevadí.

cornetka
01.02.2022 5 z 5

Velmi silný příběh, který nikoho v klidu rozhodně nenechá. Nikdo z nás si neumí představit, jaké bylo "žít" v koncentračním táboře a jakou sílu museli lidí v sobě najít, aby přežili.

LukBook
17.01.2022 5 z 5

Za mě jeden z nejlepších románů na téma holocaust. Velice čtivý, opravdu silný příběh, nabízející dostatek informací o chodu tábora nebo odboji v něm. Skvěle zpracované postavy, ať už v podobě vězňů nebo dozorců. Doporučuji!!

helena842
05.01.2022 5 z 5

Kniha je opravdu skvělá. Obdivuji to, že autorka nenapsala jen poutavý historický román s tematikou holokaustu, který se čte jedním dechem, ale také její obdivuhodnou znalost tehdejších poměrů v Osvětimi a schopnost tyto skutečnosti zapracovat do příběhu. Četla jsem podobných knih spoustu a za touto je vidět opravdu hodně práce a kniha mě navíc opravdu bavila! I když jsem to původně neměla v plánu, tak si přečtu a moc se těším na Houslistku z Osvětimi a také doufám, že u nás budou vycházet další knihy autorky, která důstojným způsobem připomíná holokaust. Moc doporučuji všem!

TerezaJágrová
02.01.2022 5 z 5

Neskutečně silný příběh dvou mladých lidí. To, co společně dokázali je obdivuhodné. Přála bych jim jiný konec, bohužel ale neměli to štěstí.

Jana512
22.12.2021 5 z 5

Skutečný příběh mladých lidí, Maly a Edwarda, kteří umístěni v koncentračním táboře v Osvětimi jako vězni, se nepoddali těžkému prostředí, ale statečně žili a pomáhali druhým, jak jen mohli. Láska, kterou vzájemně prožívaly, jim dávala sílu. Nesmířeni s tímto způsobem života, snažili se řešit jej, se všemi důsledky pro ně...
Příkladná pro nás je jejich pomoc slabším a společné sdílení těžkostí. Přejme si, aby se tato doba více neopakovala!

bamba
04.12.2021 5 z 5

Príšerné, ale výborne napísané.

Ivuska.09
01.11.2021 5 z 5

Marně hledám slova, kterými bych tuto knihu ohodnotila. Bylo to krásně sepsané, zároveň příšerné, náročné, plné emocí. A nedokázala jsem přestat číst. Přála bych si, aby ten konec byl jiný. Nicméně to tehdy prostě nešlo. Autorka se pohybuje na pomezí faktů a fikce, v doslovu sama vysvětlí, co a jak bylo. Hledáte-li nějaký příběh s tematikou koncentračních táborů, tento vás jistě uspokojí.

denisa7430
30.10.2021 5 z 5

Odvážný útěk zamilovaného páru z pekla jménem Osvětim, který je založený na skutečných událostech. Ač neúspěšný, tak velice inspirativní pro další vězně. Mala a Edek ukázali ostatním vězňům, že naděje umírá poslední.