Zubař

Zubař https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482764/bmid_zubar-iix-482764.jpg 4 144 41

Detektiv Cross série

1. díl >

George Cross je podivín a není snadné s ním vyjít. Ovšem díky své posedlosti logikou, detaily a systémem je současně i skvělý detektiv. Což mu nepřidává na popularitě u kolegů či nadřízených. Každopádně pokud jde o objasněnost případů, drží u místní policie prim. Když je nalezen zavražděný bezdomovec, Crosse tento případ zaujme. Snad proto, že i on je outsider. A když se objeví spojitosti mezi mrtvým mužem a starým nevyřešeným případem, upoutá ho ještě víc. A brzy vyjdou najevo podezřelá pochybení a trhliny v původním vyšetřování… Zubař je první knihou z nové krimi série, která má snad všechny atributy dobré detektivky: excentrického protagonistu, zajímavou zápletku, spád i špetku humoru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Dentist , 2020


více info...

Přidat komentář

soukroma
09.03.2024 4 z 5

(SPOILER) S chutí jsem se pustila do nové série od pro mne nového autora. Začátek byl fajn, nesporně nezvyklý kriminalista působící v Bristolu a zajímavě se rozvíjející zápletka.
Na jednu stranu se autor snažil co nejvíce poinformovat o Aspergerově syndromu, konkrétně jaké možnosti a jaký potenciál právě pro jeho knižního hrdinu má, a naopak jaká úskalí a nepříjemnosti to přináší pro něho samotného a - zejména - jeho okolí (nejbližší a spolupracovníci).
Pořád se nemohu zbavit dojmu, že na postu hlavního policejního vyšetřovatele vražd je Asperger hodně na obtíž - pro spolupracovníky a svědky (pochopitelně i pro nadřízené a pachatele, ale tam je to už obecně víc v pohodě ... štvát je). Špatně spolupracuje, nemá jakékoli sociální návyky, empatie mu chybí (přesto ho autor často nechává "číst" jeho protějšky, což je dost sporné, že to opravdu funguje). Lepší by byl v druhé linii, ne přímo styčné se svědky a vyšetřovanými (ale zase by to vyžadovalo být po boku někoho, kdo mu rozumí a věří jeho analytickému úsudku...). Tady i on občas udělal chybu, na něco zapomněl, např. červený jaguár byl zmíněn mnohem dříve, než se s tímto autem začal vůbec vážně zabývat.
Samotné vyšetřování, záhy odsunuté na druhou kolej až úplně zapovězené Crossovým nadřízeným (jiný úkol ale nedostal?), se uprostřed knihy neposouvá vůbec nikam, velká nuda, teprve v samotném závěru se to rozjede.
Pár nejasností přitom stejně zůstává (ohledně viny při nehodě, schopnosti druhého pachatele provést brutální vraždu apod. - ostatně i sám fakt, že MacDonaldovi za svůj produktivní život měli v náhradní péči přes 80! dětí, přitom on jako vrchní komisař nebyl prakticky doma a dětem se věnoval jen velice omezeně, mi připadalo hodně na hraně uvěřitelnosti.
Nakonec tedy trochu nadsazuji hodnocení, hlavně pro srovnání s předchozí přečtenou britskou detektivkou rovněž nového autora, z exotičtějších končin, kterou jsem dočetla jen stěží (Zátoka).

harena
04.02.2024 4 z 5

Klidná, odpočinková detektivka, kde je hlavní vyšetřující detektiv s poruchou autistického spektra, který jde někomu hrozně na nervy a jiní mu fandí a milují jeho způsoby pátrání. Detektivka je psaná lehce a s nadhledem, nechybí tu ani trocha suchého humoru, tak budu ráda v sérii pokračovat.


Palele
06.01.2024 4 z 5

Četlo se mi to velmi dobře. Klasická detektivka bez výrazných dramatických momentů, ale přesto se člověk nenudí a postava detektiva Crosse je prostě kouzelná

Noneta
05.09.2023 4 z 5

Příjemné čtení, oddech, žádná jaderná fyzika, ale super to odsýpá.

terinkha
28.08.2023 4 z 5

20/2022
Detektiv s Aspergerem.
Jasný, je to další z řady detektivek "jak to udělat, aby se to kupovalo". Ale bylo to dobrý, Cross je pro mě roztomilej podivín, nic složitýho ani náročnýho, oddechovka.
Není to taková pecka, ale letní čtení why not.
75%.

Havrnka
25.06.2023 4 z 5

Kniha mě moc nenadchla. Zvláštní detektiv, zajímavé odhalení pachatele.

Dumicek
11.04.2023 4 z 5

Po přečtení ne moc kladných hodnocení zde na databázi,jsem si říkala,že kniha asi teda nebude nic moc...jaké přišlo pro mě překvapení,když jsem se do knihy začetla a kniha mé velmi bavila...nestandartní detektiv se svou vadou,který velmi dobře uvažuje,analyzuje..od začátku mi byl velmi příjemný celý tým. Zápletka též povedená. Kniha byla klidná a opravdu oddychová a já si ji moc užila.

Jamra
06.04.2023 3 z 5

Děj dobrý, "jiný" detektiv dobrý, fandim mu, ale předvídatelnější knížku jsem asi nečetla. Pokaždé když byl mj. zmíněn klíčový fakt, tak jsem hned věděla, jakou bude hrát roli vyřešeno jsem měla v první třetině celé knihy. Škoda.

JezinkaJ
22.02.2023 4 z 5

Škoda toho nízkého hodnocení, mě to bavilo hodně.
Detektiv s autistickými rysy, poměrně věrně ztvárněný se všemi klady i zápory téhle diagnozy.
Knížka se dobře čte a příběh mě bavil. Dokonce mi bylo některých postav i líto. To, že se děj nežene vpřed, ale zvolna se rozvíjí, se mi libilo. Hezky jsem si početla. A určitě bude v pořadí i druhý díl. A vlastně, možná mě víc bude zajímat George Cross a jeho posun či jeho dějová linka nez další zločin, což je u detektivky pozoruhodné. :)
Kdo si chce počíst, tak doporučuju.

Hope80
03.02.2023 3 z 5

Kniha mě moc nebavila. Celou knihu jsem se nutila do čtení i přeskakovala očima řádky. Hlavní postava Cross, podivný, divný a neříkám to kvůli jeho nemoci, nezáživný, né moc příjemný, vadil mi. Průměrná detektivka, uvažovala jsem jestli nedát 2*. Těšila až knihu dočtu a zlepším si něčím lepším chuť. Celý příběh byl takový slabý. A to jsem si koupila i druhý díl....nevím kdy k němu dostanu...

babicka_amalka
25.01.2023 2 z 5

tak tohle mě opravdu vůbec nebavilo: ne že by byl špatný příběh nebo nesympatický vyšetřovatel (ten mi naopak docela sympatický byl), ale neskutečně otravná byla autorova snaha pořád zdůrazňovat a popisovat projevy jeho aspergera; to velmi narušovalo plynulost čtení i příběhu, bylo toho prostě příliš; dočítala jsem jen horko těžko a po dalším díle jistě nesáhnu; škoda, anotace vypadala nadějně;

jarmila7388
10.01.2023 5 z 5

Dobře čtivá kniha stručně napsaná.Spisovatel to neprodlužoval.Uplně jinéj detektiv který měl svojské metody,ale i vysledky pozitivné.Těším se na cyklistu.

Makůvka
29.12.2022 5 z 5

Mě se knížka moc líbila. Ale musím se přiznat, že ze začátku, než jsem se pořádně začetla, jsem si myslela, že mě knížka nebude bavit.
Celý vyšetřovací tým byl sympatický a detektiv Cross byl pro mě taková třešnička na dortu poklidně plynoucí detektivky. Cross je s aspergerovým syndromem sice podivín, ale má logické myšlení oproštěné o jakéhokoliv city a emoce a čtenář může ty jeho logické kroky a postupy sledovat krok za krokem. Věžím, že někomu tento detektiv poleze na nervy, ale určitě si najde i své příznivce, protože si myslím, že detektivů alkoholiků už máme hodně.

Hella
20.11.2022 5 z 5

Vrtají mi hlavou zdejší vlažná hodnocení, já byla spokojená maximálně. George je dobrej mimoň, ale i tak ho musíte mít rádi a těšit se na další díly.

iveta3689
13.11.2022 3 z 5

Hlavní hrdina alkoholik je už asi ohraný, tak se vrhneme ma psychické poruchy. Bojím se, že se objevilo nové klišé a tady bylo navíc napsané dost špatně. Hrdina měl být "tak správně potrhlý", mě ale dost rozčiloval. Děj byl neslaný nemastný, autorův styl mě nijak nevtáhl.

Janík511
20.10.2022 3 z 5

Nic moc, kniha mě nevtahla do děje a celá je psaná povrchně bez nějaké hloubky a konec šup a hotovo. Nepřišla jsem si vůbec na své.

Katuska88
05.10.2022 5 z 5

Skvělý začátek nové série s nestandardním detektivem. Jedná se o typickou detektivku "starého typu", kde děj poklidně ubíhá a vy můžete společně s detektivem domýšlet vraha.
George Cross má Aspergeruv syndrom, takže je lehce zapamatovatelný svým netypickým způsobem.

akinomV
28.09.2022 5 z 5

Tak tohle se mi zase jednou opravdu líbilo. Pomalá detektivka s hodně zajímavým detektivem. Bavilo mě uplně vše - humor, zápletka, postavy. Určitě budu v sérii pokračovat.

moudivlacek
24.08.2022 5 z 5

Hlavní vyšetřovatel George Cross je "zvláštní projekt" svého šéfa. V práci má sice skvělou bilanci, ale pracovat s ním je nepopsatelný zážitek pro kolegy i nadřízené. George má partnerku Josie Otteyovou, která je jakýmsi "komunikačním pojítkem" mezi Crossem a okolím. Cross má logické myšlení, vyšetřuje vraždu bezdomovce, odmítá rychlé soudy, miluje nevyvratitelné důkazy, "likviduje" své protivníky svou upřímností a důsledností. V práci si na nic nehraje a chce jen jedno, aby dovedl vyšetřování do konce. Ví, že je jiný, ale chápe to pořádně i jeho vrah? Jedno je jisté, George je prostě jedinečný. Autor stvořil skvělou dvojku Crosse s Otteyovou, do toho namíchal správného šéfa a policistku nováčka. Přestože je to o vraždě, nejedna situace vám pořádně zatřese bránicí. Určitě jdu do dalšího dílu.

LotharZutor
14.08.2022 3 z 5

Měl jsem problémy se začíst.

Autorovy další knížky

Tim Sullivan (p)
britská, 1964
2022  77%Zubař
2022  72%Cyklista
2023  82%Pacientka