Cyklista

Cyklista https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495539/bmid_cyklista-85b-495539.jpg 4 77 20

Detektiv Cross série

< 2. díl >

Další překvapivá detektivka od autora bestselleru Zubař! Při demolici zchátralých garáží odkryje bagr mrtvé tělo zabalené v igelitu. Totožnost zemřelého je zcela neznámá, typické opálení na rukou a nohou a jizvy na předloktích však podivínskému detektivu Crossovi mnohé napoví. Zapříčinila smrt mladého muže nelegální činnost, anebo za to může závist a ambice? George Cross, detektiv s Aspergerovým syndromem, stojí před nejtěžším případem své kariéry!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Cyclist , 2021


více info...

Přidat komentář

soukroma
28.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Téměř vzápětí po Zubaři jsem se pustila do Cyklisty, další detektivky v nové sérii, ještě o poznání útlejší. Tentokrát jsem již byla předem obeznámena se zvláštnostmi DS (jak zkráceně nepříjemně titulován = detektiv seržant, asi) George Brunela Crosse (tentokrát nebyla ani zmínka o diagnóze Aspergera) a s celým jeho týmem. Popisy policejního vyšetřování jsou pořád vcelku dobré, ale vrhání se jedním směrem a pak jeho opouštění stejnou rychlostí nebylo zrovna příjemné pro nikoho.
Ale autorovi tentokrát ještě víc zazlívám očividné chyby v procesu vyšetřování: všichni vědí, že je klíčové se zaměřit na nejbližší okolí oběti, a to Cross z poloviny úplně pominul, zatímco všechny hnal na míle daleko a mořil detaily o řeckých velkých šmejdech, lichvářích, špinavých penězích, drogové mafii, až jsem uprostřed měla najednou pocit, že s přívalem nových jmen jsem se octla v jiné knize (už chyběla jen gastro-cyklo-porno-pedofilní mafie). A pak teprve dlouhatánským obloukem se vracíme zpět na začátek a horko těžko najdeme motiv i vraha. Nicméně (a to je další chyba ve vyšetřování), pokud by netrvalo týdny zjistit, komu patří/patřila garáž v demolici s úvodním nálezem mrtvoly, pak by si mohl Cross a jeho tým ušetřit většinu práce.
Takže jsem opět poněkud frustrovaná ze sice čtivé nedlouhé knihy s potenciálem originality v podobě detektiva, ale bez potřebné věrohodnosti. Tentokrát už hodnocení nenadsadím.

harena
09.02.2024 4 z 5

Třetí díl ještě lepší a zajímavější, než předchozí dva. Leckdo se snaží detektiva Grosse, který má poruchu autistického spektra, přesměrovat na jiný druh pátrání, ale to by byla dlouhá a zbytečná diskuze, která by skončila, teprve až by sám sebe přesvědčil, že jeho řešení bylo od počátku jediné správné. Já jsem si tuto pohodovou detektivku skutečně užívala.


Bediczek
21.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Moc jsem nepochopil, jak je možné že Robbie byl asi 10 let mrtvý a nikdo si nevšimnul že je pryč. Jinak je teda hoooodně velká náhoda, že se Cross zrovna baví se sousedkou, která se úplně náhodou zmíní o tom že naproti měli jámu.

Makůvka
01.11.2023 4 z 5

Mě se i druhá kniha ze série líbila, ale musím uznat, že Zubař byl o fous lepší, proto dávám jen 4*.
Byla to příjemná detektivka, která poklidně plynula bez většiho napětí a akce. Opět se mi líbilo, jak vyšetřovatelé krok za krokem získávali indície k nalezení vraha.
Moc jsem si oblíbila podivína detektiva Crosse a jeho parťačku, která ho pomalu, ale jistě učí vyjadřovat své pocity a učí ho komunikovat s lidmi.

akinomV
22.10.2023 3 z 5

Souhlasím s předchozími příspěvky. Bylo těžší se začíst a asi jen díky tomu, že knížka je poměrně útlá jsem se hecla a dočetla to docela rychle. Ale bylo to bohužel slabé. Bavily mě výslechy Crosse, ale toho tam zas tolik nebylo. První díl byl mnohem lepší.

Klarv
09.06.2023 3 z 5

První díl mě bavil, detektiv byl pro mě zajímavý a něčím zvláštní. Do druhého dílu se ne a ne začíst.

Duchoslp
07.06.2023 3 z 5

Detektiv Cross je takový zvláštní patron, ale já ho mám ráda. Druhý díl je zhruba stejný jako ten první. Žádné světoborné čtení, ale taková pohodovka bez velkých překvapení

Nuttelka
26.04.2023 3 z 5

Když u knihy přemýšlíte, co jiného "záživnějšího" dělat, není to zrovna dobrá kniha :-) Jako ano, Cross je svým způsobem výjimečný, ale taaaaak nudný.. sáhodlouhé vysvětlování proč se tak chová, žádná akce a závěr knihy vůbec nic překvapivého.. Ale má velké plus, že hraje na varhany, ty mě docela fascinují :-)

ctenarkaEva
10.04.2023 4 z 5

Docela fajn čtení, přečetla jsem za odpoledne. Líbily se mi popisy vyšetřování, ale nebavily mě části týkající se Crossovy rodiny. Pachatele už jsem ke konci začala tušit, ale příběh byl zamotaný až do konce a to mám ráda.

jarmila7388
13.03.2023 4 z 5

Bavil mě i druhý díl nebylo to tak napínavé jak první,ale mělo to taky něco do sebe z jiného prostředí řeckých přistěhovalců detektív Cross zajimavá postava člověk by neřek,že koníčkem je hraní na varhany a cyklistika.

markej
17.01.2023 4 z 5

Cyklista je druhý díl série detektivek s vyšetřovatelem Georgem Crossem.

Četla jsem i první díl Zubař, tam mě moc bavila postava detektiva Crosse, protože má Aspergerův syndrom, díky němuž je velice úspěšným vyšetřovatelem, jelikož vidí to, co jiní nevidí, dívá se na svět bez „zatěžujících“ emocí, má nadprůměrné analytické myšlení a obsáhlé encyklopedické znalosti. Zároveň má ale problémy v běžné komunikaci, z čehož často vznikají nestandardní (úsměvné) situace.

Nemůžu říct, že by se mi Cyklista nelíbil, nicméně mě trochu zklamalo, že se ta série nikam neposunula, ani co se týče osobního života hlavních protagonistů z řad policie, ani co se týče způsobu vyšetřování a jeho postupu. Cyklista je vlastně takovou kopií Zubaře, proto ho i hodnotím jako průměrnou knihu. Styl vyprávění je rovněž stejný, kratší, svižné kapitoly a na můj vkus trochu zdlouhavý závěr.

***

Hodnocení: 3,5 ⭐ z 5 ⭐

terinkha
14.01.2023 4 z 5

02/2023
Zjistila jsem, že mi tyhle poklidnější detektivky, kde to nejsou jatka, psychopatický masoví vrazi a tak dále, docela vyhovují. Cross je velmi specifickej brouk, ale jeho styl mě baví. Baví mě ten střet jeho reality s tou okolní. Baví mě i Otteyová, která se v tom partnerství konečně našla a snaží se mu v těch malých každodenních bojích pomoct. A za mě je to prostě super vhled do života "jiných" lidí. Není to bůhvíjakej trhák, ale třeba jako letní čtení doporučuju :-)

Hella
07.12.2022 3 z 5

Slabší než Zubař, ale pořád dobré.

Katulinka69
05.12.2022 2 z 5

Zubař o mnoho lepší

moudivlacek
01.12.2022 4 z 5

Moc jsem se těšila na detektiva Crosse, jeho postava je neobvyklá, neotřelá, a proto mě také tak přitahuje. Cross a Josie vyšetřují vraždu cyklisty Alexe, během které o něm zjistí ne zrovna lichotivé zprávy. Jenže když už to vypadá, že mají stopy a dopátrají se pachatele, Cross má jiný názor. A tak je čtenář "tahán za nos" a pátrá, zda vrah, který mu je předložen tentokrát, je ten pravý. A zas jsem se dozvěděla něco zajímavého. Např. to, jak je těžké chodit v cyklistických tretrách. Hlavní hrdinové mi přirostli k srdci a doufám, že se s nimi setkám v možných dalších dílech.

alzbeta4340
28.11.2022 4 z 5

Postava detektiva - autisty je samozřejmě nereálná a slouží k pobavení. Na druhé straně - zločin - jeho pachatel, motiv, okolnosti, provedení a především objasnění je docela uvěřitelný. Kniha se mi líbila.

Clara_C
30.10.2022 4 z 5

Zajímavá kniha. Četla se dobře, ale na to, že je to krimi, jsem nijak nechvátala se čtením, abych zjistila, kdo je pachatel. Spíš jsem se podřídila zdánlivě poklidnému tempu příběhu. Postava detektiva Crosse byla rozhodně podivuhodná. Nicméně někteří lidé se chovají podobně neomaleně a přitom žádnou chorobou netrpí :-)

katka134
17.10.2022 3 z 5

Případ byl zajímavý, ale podivínský,
i když dobrý detektiv, mi nebyl ani trochu sympatický.

Katuska88
12.10.2022 4 z 5

Specifický detektiv a zdánlivě jednoduchý případ. Jedná se o detektivku, kde se vyšetřování vraždy odvíjí poklidným tempem. Detektiv je suverén a jeho postupy jsou netypické. Příjemná změna oproti současnému trendu brutálních vražd a sériových vrahů.

Ulala
09.10.2022 4 z 5

Na zdánlivě jednoduchém případu mrtvého zapáleného cyklisty amatéra autor rozvíjí postup vyšetřování specifický pro detektiva G.Crosse, který trpí Aspergerovým syndromem. Je zajímavé sledovat jeho myšlenkové pochody a způsob vyšetřování, založený čistě na faktech (i když se někdy splete). Zaujalo mně rovněž lehké přibližování osobního života hlavního hrdiny. Oproti minulému dílu se autor zmiňuje nejen o otci, ale i o matce. Docela mně bude zajímat další vývoj příběhu.

Autorovy další knížky

Tim Sullivan (p)
britská, 1964
2022  77%Zubař
2022  72%Cyklista
2023  82%Pacientka

Kniha Cyklista je v

Právě čtených1x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce109x
Chystám se číst59x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x