Deník přátelství

Deník přátelství https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74993/denik-pratelstvi-74993.jpg 4 9 4

Korespondence mezi Wandou Półtawskou a Karolem Wojtyłou. Neobvyklá kniha o neobvyklém přátelství. Nejde o autobiografii ani o pouhé vzpomínky na Jana Pavla II. V této knize sledujeme autorčin duchovní život skrze zaznamenaná rozjímání, jež posílala svému duchovnímu otci Karolu Wojtyłovi (i poté, co se stal papežem), a 46 listů, kterými jí odpovídal a sdílel s ní a její rodinou svůj život. ... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Paulínky
Originální název:

Beskidzkie rekolekcje - dzieje przyjaźni księdza Karola Wojtyły z rodziną Półtawskich , 2008


více info...

Přidat komentář

Matematicka
07.07.2021 4 z 5

V knize Deník přátelství shromáždila Wanda Półtawská veškeré texty, které se nějak týkají jejího přátelství s knězem Karolem Wojtyłou. Někdy se snaží i vysvětlovat okolnosti a životní situace, aby byly texty lépe pochopitelné. Výsledkem je kniha značně rozsáhlá – přes 600 stran – a nesourodá.
Je to tedy čtení spíše pro trpělivější čtenáře. Na druhou stranu to může být i výhoda: z bohatého množství různých textů si můžete vybrat to, co vyhovuje zrovna vám. Za sebe mohu říct, že jsem se na některých duchovních cestách s Wandou rozcházela – vycházím z jiného prostředí a mám jiné zkušenosti, ale vážila jsem si její upřímnosti a její úvahy pro mě byly inspirací k zamyšlení právě i tam, kde mám jinou zkušenost nebo názor. Taky je potřeba brát v úvahu, že její zápisky jsou místy už dost „staré“ – pokrývají zhruba období let 1962–2008.
Kromě textu v knize najdeme i skeny původních dopisů otce Karola Wojtyly a fotografie – jak z rodinného alba Wandy Półtawské, tak především z jejích milovaných Běščad, tedy z míst, kde spolu s otcem Karolem Wojtyłou prožívali prázdninová putování v přírodě. Nebylo jistě jednoduché připravit tak rozsáhlou knihu a bohužel je to znát na častých překlepech a tiskových chybách, nad které je potřeba se povznést.
Pokud najdete odvahu knihu otevřít, jsem přesvědčena, že v ní najdete inspiraci i pro svůj život.
Osobnosti Wandy Poltawské i Karola Wojtyly (Jana Pavla II.) jsou pro mě velice inspirativní a tato kniha dává nahlédnout hluboko do jejich intimity - myšleno ale ne ve smyslu sexuálním, ale ve smyslu duchovního a vnitřního života. Děkuji za toto pozvání.
"Vzpomínám si na každé slovo vyslovené v tomto lese a dotýká se mě, že jsem dosud nikdy neděkovala Bohu za víru, i když je to milost.
Dneska jsem mluvila s nějakým chlapíkem, který sem přijel prosit o pomoc. V porovnání s tím, s čím se svěřoval, jsem viděla, jak snadná je moje víra, že je třeba za to být Bohu vděčná! Hodnotím víru jako nezasloužený dar a přemýšlím, jak to předat lidem. Jde to vůbec?
Mám pocit, že tímto bivakováním začala nová etapa v mém životě, jiný rozměr. Jsem přetvořená!
Chodím po lese, a i když se modlím, je to modlitba beze slov, protože nemohu najít správná slova. Žádná plně nevystihnou, co cítím! Modlím se úžasem, Bůh mi dovolil nazývat Ho Otcem a miluje jako Otec.
Toto královské bivakování pod Cergowou je v mém životě bodem zlomu!"

Betuse7
16.05.2019 5 z 5

Hutná strava, ne na jedno zhltnutí, je tam spousta skvělých myšlenek, a mnoho myšlenek, které člověk musí sám na sobě vybojot, k mnohým musí dozrát. Vracím se k ní třetím rokem. Není to jen autobiografie, je to manuál:) Bůh ve své prozíravosti a velkorysosti mluví nejen skrze Bibli. Přesto je třeba číst a filtrovat, ne vše odkývat, z principu pravdivosti k sobě samému (mnohé třeba časem i odkývám, ale teď nemohu, a mnohé odkývat prostě nelze a ani se to nemusí týkat nějaké obecné lži či pravdy.) A to nejen vzhledem k této knize.


Shardlake
09.10.2016 3 z 5

Ne každý má možnost říct, že jeho blízkým přítelem a rádcem v duchovních záležitostech byl člověk, který se stal papežem a následně i světcem.

Pěkný životní příběh.

liskarysava
08.08.2012 5 z 5

Nádherný lidský příběh.