Den sovy

Den sovy https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105764/bmid_den-sovy-jZR-105764.jpg 4 11 4

Místy detektivními rysy značený příběh ze současné Sicílie, kde mafie, násilnická organizace ve službách kapitalismu a reakce, všemi silami brzdí pokrok. Vyšetřováním dvou vražd na sicilské vesnici se odhalí nejen metody a způsoby banditské činnosti mafie, ale i její spojení s nejvyššími místy, neboť stopy vedou až k členu vlády.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Il giorno della civetta , 1961


více info...

Přidat komentář

sharik
05.03.2020 4 z 5

Tahle úzká novela se věnuje tématu, které má mnoho z nás se Sicílií bytostně spojené. Tedy s mafií. Nečekejte ale dalšího Maria Puza. Leonardo Sciascia na to jde jinak. Mafii neheroizuje, naopak straní policejním vyšetřovatelům. Když postavíte vedle sebe Puza a Sciascia, dala by se na jejich knihách úžasně demonstrovat perspektiva, jakou získá čtenář podle toho, komu "fandí" autor. O čem samotná novela je? V malém sicilském městečku dobíhá jakýsi muž autobus, když v tom se ozvou výstřely a on padá mrtvý k zemi. A rozbíhá se vyšetřování. Dal by se očekávat jednoduchý případ, bylo zde plno svědků (cestující, řidič a prodavač na rohu ulice) - jenže to by do všeho nesměla být zapletená právě ta mafie. Jako čtenáři sledujeme těžký boj italského vyšetřovatele povolaného na Sicílii - ale není to žádný akční boj, velkou část knihy tvoří výslechy, debaty a úvahy. Vyšetřovatel naráží na mlčení, ať už je způsobené strachem (neboť mezi tím dojde k další vraždě) nebo "zákonem omerty". Sciascia na malém počtu stran rozjíždí poměrně spletitý příběh o jednom případu, na němž ilustruje sicilskou náturu, dobový kontext, politické boje (mezi komunisty a fašisty) a taky něco psychologické hry a fungování člověka v krizové situaci. A dělá to opravdu dobře.

Knišíl
02.09.2019 4 z 5

Novela s opodstatněnou stručností a náznakovostí. Tato forma však výpovědní hodnotě knihy spíše napomáhá, i navzdory tomu že byla autorovi spíše donucena časem a místem vzniku díla (samozřejmě samotný téma jest hlavní příčinou náznakovosti textu). Korupce státní moci a její spolupráce s mafií v době psaní knihy byla stále ještě jakýmsi tabu tématem a Sciascia byl jedním z prvních italských literátů, kteří promluvili.


ansgar
30.10.2016 5 z 5

Rozhodně stojí za přečtení. Text je krátký, napínavý, ano, autor spoustu věcí jen naznačuje, ale dokáže říci hodně na málo stránkách. Hodně odhaluje ze světa mafie a způsobů jejího jednání. Když si čtenář domyslí důsledky toho, co sicilský rodák píše o vlastní zemi, mrazí z toho. Román vyšel v době, kdy byla existence mafie v Itálii popírána či kdy byla často i objajována a zlehčována; o to větší význam tato kniha má.

mgeisselreiter
21.10.2014 3 z 5

Novela se trochu hůře čte, mnohdy autor jen naznačuje a není vše úplně jasné. Je ovšem vidět, že Sciascia umí pracovat s jazykem, pasáž rozhovoru kapitána s podezřelým mafiánem je perfektní. Autor bohužel musel kvůli vlastnímu krku dost mlžit (jinak by se sám vystavoval v nebezpečí od mafie), příběh tak díky tomu ztrácí.
Doslov od Jaromíra Fučíka stojí za přečtení - je především o historii a současnosti mafie.
Ilustrace jsou katastrofální, ale člověk je prostě může přeskočit.
Celkově 60%, 21.10.2014.