Den, kdy přišli bohové

Den, kdy přišli bohové https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15699/den-kdy-prisli-bohove-15699.jpg 4 129 10

Mayský kalendář byl nejpřesnější ze všech: odchyloval se od exaktní, astronomy vypočítané délky roku oběžné dráhy Země okolo Slunce jen minimálně. Vědci se shodují v názoru, že mystické nulové datum, od kterého fenomenální mayský kalendář začíná, je 11. srpna 3114 před Kristem. Co se ten den stalo? Proč Mayové, dědicové neznámé minulosti, stanovili pro svůj kalendář pevný počátek? Jejich předkům se zřejmě muselo v hodině nula přihodit něco neuvěřitelně důležitého. Závěry mayské archeologie však nejsou schopny se s problémem mayského kalendáře vypořádat. Proč kalendář začíná celá tisíciletí před vlastní mayskou epochou? Kdo určil toto počáteční datum? S čím je spojeno? Je to den, kdy přišli na Zem bohové?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Mytologie , Záhady

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Tag an dem die Götter kamen , 1984


více info...

Přidat komentář

konicekbily
08.04.2023 5 z 5

Kniha plná faktů, dohadů, hypotéz a možná i prognóz jak to možná bylo, či nebylo - je a možná i bude s naší civilizací. Pravdu jako lidstvo nikdy nezjistíme, možná budeme mít problém, aby se naše civilizace sama nezničila. Každopádně počiny autora vydávat knihy plné polemik o záhadných jevech na naší planetě vítám a sám o nich přemýšlím - mohu doufat ,že je vše zajímavé!

Adapa
02.01.2022 3 z 5

Jedna z nejslabších knih od Dänikena. Prvních 100 stran naprostá katastrofa, musel jsem se do čtení nutit. Däniken popisuje své návštěvy střední Ameriky, jakým autem jel, kde spal, co jedl, co mu kdo řekl… Nuda a nuda. Pak od sté strany konečně přichází pořádné mimozemské spekulování a začíná to být zajímavé.
Ústřední téma, že bohové přišli 11. srpna 3114 před Kristem je vysvětleno nějak divně. Däniken zmiňuje, že eixtuje několik variant, kdy začíná mayský kalendář, tzv. rok nula. Jedním z těchto datumů je právě 3114 a tak si ho Däniken bez důkazu volí a na něm staví. Podle některých teorií v knize zmíněných je rokem nula rok 8498 před Kristem, ale i 3373 a nebo 3606. Docela rozptyl. Pak už chápu, že to v roce 2012 s koncem světa nevyšlo.
Druhá třetina knížky se čte mnohem zajímavě, na posledních několika stranách se to opět vrací k nudě a já byl rád, že jsem to konečně dočetl…


Turmee
01.03.2021 odpad!

Za mě fakt ne. Nedostala jsem se ani do půlky. Nečtivé, překlad šílený stejně jako návaznost "příběhu". Jeden oslí můstek za druhým.

berry1009
06.09.2019 4 z 5

Byl jsem vůči knize lehce skeptický. Přecijen snažit se dokázat existenci mimozemšťanů, to skepsi přímo předpokládá. Autor však nabízí sérii velmi zajímavých argumentů a informací. Dá se tedy říci, že jsem se dozvěděl nové informace a rozšířil jsem si své obzory. Je pravda, že kniha se občas čte trochu hůře, nakonec jsem ale rád, že jsem si jí přečetl.

Vojtak91
23.12.2016 2 z 5

Malinko podivné dílo, nicméně autor jen rozvíjí zajímavé myšlenky, aniž by je vnucoval. I tak mě forma jakou to bylo napsané a popravdě ani informace natolik nezaujaly, abych od knihy neustále neodbíhal.

ivan0937
07.12.2015

Právě to čtu.Řád bych si přečetl Popol Vuh dá se to sehnat i v češtině?

Terva
07.06.2015 5 z 5

Tak tohle je pecka. Přečetl jsem to jedním dechem a pak asi za rok znovu a zase se do toho pustím. I když pan Däniken stále vydává knihy, tuhle jsem přečetl nejvícekrát. Je prostě plná informací se kterými se dá souhlasit.

Eldar80
25.05.2015 5 z 5

Tohle je jedna z těch lepších Dänikenových knih. Obsahuje spoustu informací o archeologických objevech v mezoamerice. Vypráví osudy indiánských národů a popisuje jejich památky. Dozvíme se o jejich početním systému, jejich kalendáři a velmi zvláštní kultuře posedlé lidskými obětmi. Na druhou stranu měly tyto civilizace velmi pokročilé astronomické znalosti. Z mého pohledu, právě skeptický člověk by měl v této knize vidět, skutečně divná vysvětlení od školských archeologů. Bohužel však příliš mnoho věcí nedává smysl a opět není nutné do toho tahat mimozemšťany a těchto teorií bylo v knize naštěstí docela málo. U vydání, které jsem četl by knize svědčila větší obrazová příloha a kvalitnější fotky v textu jejichž kvalita byla občas dost špatná. Däniken popisuje místy svoje zážitky a dozvídáme se tak spoustu věcí, které bychom se jinak těžko dověděli. Je to tedy i trošku cestopisné. Díky spoustě informací doporučuji i těm, kteří Dänikena zrovna nemusí. Kniha se dobře čte a faktů je tam více než spekulací. 85%

Skytha
03.06.2013

Nový přesnější výpočet počátku Mayského kalendáře provedli bratři Böhmové a stanovili jej na rok 3009 př.n .letopočtem
Spisovatel Däniken použil starý výpočet, značený jako GMT má v titulku své knihy:"Den, kdy přišli bohové" chybné datum, a sice:
11,srpen 3114 BC . Je to chyba dvojnásobná. Za prvé - podle nového přepočtu je správný letopočet rok 3009 BC, tedy před Kristem a za druhé je to chyba v číslici, neboť se u tohoto data mělo jednat o rozdíl 104 roky, tedy letopočet by měl znít na 3113
Jinak jsem se chtěl zúčastnit jeho přednášky, ale v uveřejněném rozhovoru před touto přednáško zazněla jeho slova, že se mimozemšťané vrátí. To mne od návštěvy odradilo, neboť mimozemšťané se nevrátí. Ti vyhynuli po rozpadu své planety v roce 1250 př.n.l. Po této události jich několik uteklo do vyhnanství na planetě Zemi, ale patrně už také zahynuli.
Vyplývá z toho, že Ufoni existovali Ostrava 3,6,2013 Skytha

Alix
31.01.2012 4 z 5

Dovolím si mírně nesouhlasit s anotací, protože vědci se NESHODUJÍ v názoru, kterým dnem je vlastně nulové datum mayského kalendáře. Pokud jsem pana Dänikena dobře pochopila, rozpětí "nulového data" je, podle výpočtů různých vědců, od června roku 8498 před Kristem do 11. srpna 3114 před Kristem. Další data, která pan Däniken uvádí, jsou mezi těmito dvěma daty., například 14. říjen 3373 před Kristem, nebo 16. září 3606 před Kristem. Protože se teď dělá docela humbuk s mayským kalendářem a koncem světa, zdá se mi to docela komické. V každém případě je zcela jisté, že rok "nula" mayského kalendáře, začíná přesně 4 Ahau 8 Cumhu.