Dejiny Mýtov

Dejiny Mýtov https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108535/bmid_dejiny-mytov-uKN-108535.jpg 4 30 10

Ľudia sú odjakživa mýtotvorcami. Takto začína Karen Armstrong stručnú, ale pôsobivú rozpravu o mýte, o jeho povahe, o jeho vzniku a dôvodoch, prečo ho dosiaľ zúfalo potrebujeme. Sprevádza nás od paleolitu a loveckých mýtov až do obdobia Veľkej západnej transformácie posledných 500 rokov, keď veda diskreditovala mýty. Dejiny mýtu sú dejinami ľudstva, predstavujú naše príbehy a predstavy, náš záujem a pokusy o pochopenie sveta, spájajú nás s našimi predkami a ostatnými ľuďmi. Karen Armstrong uvádza významnú edíciu svetových mýtov od autorov z celého sveta a jej príznačne hlboká, zasvätená kniha je skvelým, provokujúcim úvodom do mytológie v najširšom zmysle slova – vysvetľujeme nám, prečo ohrozíme sami seba, ak nebudeme brať mýty na ľahkú váhu.... celý text

Mytologie Literatura naučná
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

A Short History of Myth , 2004


více info...

Přidat komentář

8422
22.04.2022 2 z 5

Opravdu krátká historie mýtu. Hodně stručné, je to jen takový úvod. Koho problematika zajímá, může si najít další zdroje a pokračovat ve studiu. Mě to stačilo. Knihy se čtou, aby se člověk pobavil, anebo poučil. Tahle je poučná, ale mám pocit, že to asi brzo zapomenu.

radim777
20.10.2019 2 z 5

Zklamání. Kompilační práce z Eliadeho, Campbella a Jasperse. Dost zjednodušující.. Autorka nijak neskrývá svůj odpor ke křesťanství. Nejslabší je VI. kapitola Postaxiální období (středověku - tedy asi tisíci letům - věnuje jeden odstavec!). Poslední kapitola o mýtech novověku tu předchozí kapitolu trochu vykompenzovala.


kamibe
15.06.2018 5 z 5

Velmi se mi líbila. Četly jsme si ji s kamarádkou na břehu moře a o to to bylo krásnější. Stýská se mi po večerech, kdy se lidé sesedli a vyprávěli. Aspoň trochu to nahrazujeme tím, že si s přáteli vybíráme knížky a čteme si pro své potěšení nahlas. Bylo pro mne zajímavé, že nedlouho po dočtení ke mně přišla Kniha o duši, kde Thomas Moore vysvětluje mýty velmi poutavě ve vztahu k našemu současnému životu. Tak se teď z takového čtení velmi těším a děkuji za ně.

Zmiu
01.08.2017 5 z 5

Moc zajímavá kniha. Autorka uměla vypíchnout to podstatné v tak krátkém textu. Sice mi tam chybí zmínka o romantismu a pár dalších obdobích, ale i tak klobouk dolů. Vypsala jsem si spoustu zajímavých myšlenek, což se mi u každé knihy nestává. Konec beru nicméně trochu s rezervou.

hanocri
27.04.2016 4 z 5

Vskutku krátká historie mýtu, nicméně o nic méně poutavá, která pokrývá genezi mýtu a jeho vývoj od prehistorie až po současnost. Zdaleka nejzajímavější byly pro mě kapitoly čtvrtá a pátá (Raná civilizace a Axiální věk), kde Armstrongová hovoří o tom, jak mýty starověkých civilizací byly navzájem přebírány a rovněž vykládá symboliku těch nejznámnějších.
Jestliže někdo hledá hlubší pojednání o mýtu, pak musím doporučit Mýty a další skvosty od slavného mytologisty (dá-li se tak nazvat) Josepha Campbella.

RH faktor
30.03.2016 4 z 5

Takové jakoby zamyšlení...nazvala bych to spíš úvahou o historii mýtu. 3/4 knihy výborný, potom to Karen projede jako z rychlíku, ale neva. Kniha je rozhodně užitečná, doporučuji po ní sáhnout (nejen) v případě zájmu o téma...

zipporah
14.02.2014 4 z 5

Útla kniha predstavuje taký úvod, niečo ako abstrakt. Čo vedie aj k nespokojnosti, ale zase ak človek fakt nemá čas študovať tie kopce kníh... Určite je užitočná pre výber ďalších kníh, niektoré sú citované v bibliografii. Nepáči sa mi len práca s pojmami, napríklad pojem význam a zmysel sa niekedy zamieňa (možno je to chyba prekladateľa, ktovie), takisto je zavádzajúce separovať spisovateľov od umelcov, literatúra spadá do umenia a nemôže autorka písať "umelci a spisovatelia", to už len na okraj. Inak veľmi súhlasím s tým, že dnes už pojem mýtus neučia na školách, neupozorňujú naň, a Dejiny mýtov resp. dlhší abstrakt dokazuje túto strašnú okolnosť, je to fakt hrozná chyba.

Gahanka
27.10.2013 3 z 5

Zajímavý text. Určitě se k němu v budoucnu vrátím, teď pro mě není lehké ho vstřebat. Závěr se mi líbil.

Likandro
07.01.2012 4 z 5

Jako vstup do tématu výborná. Nicméně, jako u každé knihy, je třeba nad věcmi přemýšlet a nebrat je jako dogma - to platí předně pro závěrečnou část, která je sporná, byť bych s tím rád souhlasil.

Kvothe
29.03.2011 5 z 5

Úžasně napsáná a skvělá kniha, která nabídne základní a přehledné uchopení problému mytologie v průběhu věků. Ukazuje mytické myšlení od paleolitu až po současnost a čtenář náhle začíná rozumnět mnohým každodenním otázkám. Mýtus je v knihách, na divadelních jevištích, ve filmech.....člověk je bytost, jež mytologii vždy potřebovala a to se nezměnilo. Krátká historie mýtu se čte sama - téměř jako velmi dobrá beletrie.