Dějiny Běloruska

Dějiny Běloruska https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78331/bmid_dejiny-beloruska-2oz-78331.jpg 4 14 1

Kniha zachycuje dějiny Běloruska od 4. století př. n. l., od prvních známek slovanského osídlení na dnešním území Běloruska, až po počátek 21. století, kdy zde byl po rozpadu bývalého Sovětského svazu nastolen totalitní Lukašenkův režim. Dějiny tohoto prostoru byly vždy pojímány jako součást dějin okolních států (Ruska, Polska), podle toho, kdo v tom kterém období Bělorusko ovládal. Unikum tohoto vydání spočívá právě v zachycení vývoje jakožto vyčleněného prostoru s důrazem na vlastní specifika.... celý text

Přidat komentář

LordByron
07.04.2022 4 z 5

O Bielorusku som úprimne povedané pred prečítaním nevedel takmer nič. Iba ak z dejín Ruska, Poľska a tak. Čiže kniha mi dala veľa nového a až tak som jej nemohol oponovať. V zásade aj bola naozaj celkom objektívna a Bielorusom štátnosť beriem.
Prekvapilo ma, že,, Moskali "čiže Rusi museli mať do bieloruštiny tlmočníkov už v 16. storočí (!) a prekvapilo ma, že mnohí Bielorusi bojovali za Kosciuszkovo Poľsko v vzbure proti cárizmu. Prekvapilo ma, že nie sú pravoslávni, ale grékokatolíci.
Inak autor v celku férovo aj skritizoval cárskych Rusov (ako po zabraní Bieloruska len zvýšili dane a zaviedli odvody do vojska a aj ako vtedy Bielorusi utekali do Pruska a mnohí sprvu vítali Napoleona) a aj uznal, že v 39 Bielorusi väčšinou Stalina vítali ako osloboditeľa od Poliakov(znížil dane, prerozdelil pôdu a povolil ich jazyk - pravda časom prišlo vytriezvenie - a totalita).
Ako levičáka ma potešilo, že autor celkom uznáva aké národnostné práva im dal Lenin a ako Bielorusi v poľskej časti proti Poliakom bojovali a mnohí chceli do ZSSR.. Na druhú stranu :Stalina si neidealizujem, ale autor asi jeho zločiny dosť výrazne nadsadzuje..
Zaújmavý je samozrejme detail o dvoch tradíciach :o tradícii Sovietskej republiky Bielorusko a jej vlajky (ktorú pozmenenú prevzal Lukašenko) a tradícii kratučkej BNR z prvej svetovej a jej bielo-červeno-bielej vlajky. Každopádne viac Bielorusov sa asi stotožňuje s BSSR a s Rusmi čiže ich tak nechajme je to ich vec ..

Štítky knihy

východní Evropa Bělorusko dějiny národů a států

Autoři knihy

Hienadź Sahanovič
běloruská, 1961
Zachar Šybieka
běloruská, 1948

Kniha Dějiny Běloruska je v

Přečtených16x
Knihotéce27x
Chystám se číst10x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x