Dějiny Argentiny, Uruguaye, Chile

Dějiny Argentiny, Uruguaye, Chile https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31590/bmid_dejiny-argentiny-uruguaye-chile-63c55716c6215.png 5 19 8

Monografické zpracování dějin států, jejichž společná koloniální minulost zakládá i v současnosti reálné možnosti politické a hospodářské integrace. Obsáhlá kniha seznamuje s moderními dějinami tří významných jihoamerických států. V úvodu se autor věnuje období osidlování těchto území bílými kolonisty, dále se však soustředí především na 19. a 20. století. Celá kapitola je věnována národním literaturám.... celý text

Přidat komentář

Igor1311
24.09.2022 4 z 5

veľmi slušne napísaná kniha, pre mna osobne najzaujimavejšia bola argentína, jednoznačne. Najvačšia časť sa venuje 19. a 20. storočiu, čo je pochopiteľne, kedže sa vtedy národy formovali, no absentovali mi staršie dejiny. Inak však klobuk dolu.

rudoleska
25.02.2022 4 z 5

Vynikajici, velmi ctive a misty i znacne vtipne zpracovani. Jen k posledni kapitole o vztazich k Cesku a Ceskoslovensku bych mel radu vyhrad (zejmena tam, kde si autor plete Cechy se Slovaky).


ondra2
09.11.2021 5 z 5

Pěkně, stručně napsaná, dobře se čte a není zahlcená přemírou zbytečných podrobností. Částečně je to dáno i tím, že výklad dějin začíná z celkem logických důvodů až od počátku 16. století.

Lavastan
09.11.2020 5 z 5

Dobře napsaná kniha, čte se svižně a je plná zajímavých informací k těmto třem latinskoamerických zemím.

jadran
28.06.2016 5 z 5

Dobře napsaná, rozdělená i v míře podrobností odpovídající kniha. Nejvíce mně zaujalo maximálně objektivní hodnocení událostí v Chile, které na faktech ukazuje skutečnou pravdu o tom, proč se stal Allende prezidentem, co tomu předcházelo a proč bylo pro Chile štěstím, že s ním Pinochet skoncoval. Autor objektivně poukazuje na věci, které dnešní levicový a neomarxistický mainstream zatajuje a vytěsňuje z obecného podvědomí, jako například vznik levicových milicí, amnestie pro levicové teroristy typu Brigadi Rossi, revoluční násilí (zatímco se převážně levicoví a levičáčtí "historici" nemohou shodnou, jestli Pinochetovy síly povraždily 2 nebo 3 tisíce odpůrců, kolik lidských obětí přinesla "lidová" vláda dr. Allendeho není vyčísleno dodnes) nebo třeba prostý fakt, že Allende byl demokraticky zvolen až parlamentem protože v prvním kole získal cca třetinu hlasů (nejméně ze svých všech předchozích kandidatur) a teprve potom. co slavnostně slíbil, že bude dodržovat ústavu a platné zákony. Následovalo totéž, co v případě podobných marxistických zločinců už známe, mj. od nás. A paradoxně vojenský převrat byl spíše ukázkou skutečnosti, že Chile bylo a je (i o tom je páně Chalupova historie států Conosur) politicky mnohem dál, než jakákoliv země Latinské Ameriky (snad s výjimkou Kostariky) a včetně Mexika. Je pozoruhodné, že právě takto podaná historie Chile ve vazbě na sousedící Argentinu člověka vede u zamyšlení, kolik těch obětí by asi přinesla Allendova "lidovláda" a kam by se Chile dostala: Nakonec - stačí porovnat nejvyspělejší jihoamerickou zemi a druhdy nejvyspělejší středoamerickou zemi (napovím, že to je či spíše byla Kuba) a soudnému člověku je jasno. A co se týká těch levičáků, stačí si připomenout, jak socialistická španělská vláda chtěla Pinocheta postavit před soud za vraždu dvou mladých španělských občanů - slovy Jiřího Chalupy, jedněch z těch, kteří se po nástupu Allendeho k moci do Chile přijeli "zúčastnit" velkého svátku revoluce a jejich poskakování kolem Fidela Castra, komunistického caudilla. Tedy člověka, který má na čele svých kumpánů (např. Che Guevara) na svědomí o dva řády více zavražděných lidí, půldruhého miliónu lidí v exilu a přivedení země do bídy, chudoby a zaostalosti, která je srovnatelná dneska tak maximálně s Haiti.....stejně tak je třeba obdivovat Chalupovu perfektní demontáž mýtu Perón a především Evity, i třeba faktografické (byť nepřímé) porovnání působení nejrůznějších argentinských junt a právě ony ojedinělé v Chile. Mimochodem, poslední argentinská junta má na svědomí 20x až 30x více obětí (při o něco více než dvojnásobném počtu obyvatelstva oproti Chile) než měl na svědomí Pinochet.

pipetion
19.08.2014 5 z 5

Knihu jsem četla před mnoha leta a dodnes s překvapením zjišťuji, že si mnohé pamatuji. Velmi přínosné čtení ... Jiří Chalupa historické události vypráví velmi fundovaně a se špetkou humoru, což není zrovna u tohoto typu literatury obvyklé, ale velmi příjemné.

moonchild
04.06.2014 5 z 5

Kniha se mi velice líbila.Zaujalo mě jak je napsána a rozdělená.Doporučuji všem co se zajímají o historii těchto tří zemí jižní Ameriky.

Belatris
26.07.2013 3 z 5

Knihu mám doma, prolistovala jsem ji a několik kapitol pročetla, ale udolalo mě množství faktů pro člověka nezasvěceného zdrcující. Pokud ale píšete nějakou práci a chcete si ověřit nějaké informace o zmíněných zemích, určitě se dá doporučit.