Dcery čarodějného vrchu

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Jak velký je rozdíl mezi soumrakem a svítáním? Jak tenká je hranice mezi skutkem milosrdným a silou nečistou? A jak ostrá je čára mezi tímto a jiným světem? Bess Southerns, přezdívaná také matka Demdike, to odjakživa uměla se zvířaty, dovedla je slovem snadno uklidnit a také dobře znala sílu léčivých bylin. Patří zkrátka mezi obdařené. Uživit sebe a dceru se třemi dětmi není lehké, nouze klepe na dveře co chvíli, a za pomoc druhým, za uzdravení nemocného člověka či zchromlé kravky člověk vždycky kus chleba domů přinese. A obdařenost se dědí, koluje potomstvu v krvi, a je na každém z nich, k jakým úmyslům chtějí své schopnosti užívat, zda k dobrodiní či odplatě, a zda je vůbec užívat chtějí… Román spisovatelky Mary Sharrattové je inspirován čarodějnickými procesy v anglickém Lancashire v roce 1612, které vyvrcholily devíti popravami. Celým příběhem se nese otázka, zda některá obvinění z čarodějnictví mohla být oprávněná. Sharrattová v příběhu dovedně snoubí historická fakta s moderní psychologií a barvitým líčením běžného života chudých lidí, jejichž jediná naděje na lepší budoucnost spočívá v jejich „obdařenosti“, tedy ve schopnostech, jež jedni považují za svaté a druzí za nečisté. Děj se postupně přesouvá z přírody, statků a vesnic do sídel vrchnosti, do žaláře i na popraviště, spěje k nevyhnutelnému závěru, ale přesto dál vyjadřuje naději v podobě nezdolných ženských charakterů, v podobě matek a dcer, jež dokážou milovat, soucítit i odpouštět....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412646/big_dcery-carodejneho-vrchu-j7P-412646.jpg 4.2110
Žánr:

Komentáře (40)

Kniha Dcery čarodějného vrchu

richard7959
03.12.2022

Mary Sharratt je opravdu úžasná spisovatelka. Celý román se četl jedním dechem, nenudil ani na vteřinu. Mluva, reálie, popisy té doby, to všechno měla skvěle nastudované. Opravdu jedinečné dílo.

lapagerie
15.11.2022

Byla jsem trochu zklamaná. Líbil se mi děj kolem staré Bess, i začátek vyprávění Alizon. Ale pak začalo být předvídatelné, co se stane a to mě nudilo. Ono je to i pochopitelné, když se autorka odráží od skutečných událostí, ale i tak mi to přišlo takové nedotažené.

Asi jsem namlsaná Iluminací, která mě naprosto pohltila. Dcery čarodejného vrchu se jí nevyrovnají.

tereza2190
09.04.2022

Mně se to moc líbilo! Byla to kniha, kterou jsem hltala týden během mého covidu a donutila jsem se k ní, i když mi bylo pěkně zle!

Vzpomněla jsem si na Žítkovské bohyně a koukám, že nejsem sama. Líbil se mi autorčin styl vyprávění v ich formě, ani jsem nakonec neměla problém s tím, že v jisté části knihy už nevidíme události z pohledu Demdike, ale její vnučky Alison. Zkrátka v jedné kapitole "cvak" a vy se musíte přeorientovat na jinou postavu :)

Atmosféra knihy je opravdu úžasná, prožívala jsem ji intenzivně. I mi docela sedl styl jazyka, i když musím vytknout fakt, že se autorka snažila o takovou stravitelnou formu archaického jazyka a občas tam střelila slovo, které se tam vůbec nehodilo, protože bylo jak vystřižené z dnešní doby :) Taky mě bavily popisy chaloupek a přírody. Moje představivost si je krásně zpracovala.

Příběh mě velmi zaujal, líbily se mi detaily z jejich života, propracovná psychologie. Nahlédnutí do nitra. V knize bylo i krásné mystično a nakonec vlastně i kus magie, i když v takové střízlivé a pozemské formě. (Teda, až na komunikace se "spřízněnými" :))

Velké plus je, že je kniha založená na skutečných historických událostech, o kterých se můžeme dočíst v závěru knihy. To reálno dodá celé knize takový temnější a serióznější nádech.

Ráda se ke knize někdy vrátím.

Chci si přečíst další knihy od této autorky.

vlkcz
26.10.2021

Jak už bylo zmíněno, člověku se musí vybavit Žítkovské bohyně. Zde zasazeno do Anglie na přelomu 16. a 17. století. Ve srovnání s bohyněmi mi to přišlo poetičtější, ale co vímám jako obrovské plus knihy, je důraz na, dalo by se říct, "etické" zázemí čarování a zažehnávání.
Výborná kniha.

Vendulis
25.09.2021

Kniha mě celkem zklamala. Čekala jsem asi trošku jiný příběh. Tak nějak víc čarodějnický? :D
Místy jsem se musela nutit do čtení, postavy si mě taky moc nezískaly.
Ale líbil se mi vykreslený každodenní život postav. Bída, strádání, předsudky a pověrčivost, lidská krátkozrakost a strach. Díky tomu všemu byl jejich život opravdu těžký.

kaczka79
19.08.2021

Knihu můžu doporučit. Krásná kniha nejen obálkou, ale i obsahem. Nečekejte " Kladivo na čarodějnice" , nebo podobné knihy, dějová linka je víc propracovaná, sám příběh vás rychle vtáhne. Kniha mi trochu připomíná Žitkovské bohyně - sbírání bylin, dar zažehnávání, chaloupky na samotě.....

Chytuš
22.07.2021

Tahle knížka mi učarovala hned od prvních řádků. Životní příběh Bess a její vnučky Alizon mě do sebe vtáhl a nechtěl pustit. Kdo čeká, že celá kniha bude jen o čarodějnických procesech, odehrávajících se v Anglii počátkem 17. století, bude zřejmě zklamán, i když je každému už od přečtení anotace jasné, kam příběh nevyhnutelně směřuje... Přesto je líčení obyčejného života Bess i Alizon tak napínavé a skvěle vykreslené, že se cítíte, jakoby jste v Pendelském lese byli celou dobu s nimi. Autorka vyšla ze skutečných dobových zápisů, které velmi zdařile beletristicky zpracovala. Za mě velké překvapení - do knížky se mi právě podle anotace moc nechtělo, ale nakonec jsou Dcery čarodějného vrchu jedním z největších knižních překvapení roku.

ZUZANA-123
19.07.2021

Poutavĕ napsaný příbĕh z přelomu 16.a 17.století kdy hlásit se k anglikánské církvi bylo považovàno za jedinné a spràvné.