Dcerka

Dcerka https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484269/bmid_dcerka-o-poznani-cesty-prave-k-spas-VTw-484269.png 3 56 10

O poznání cesty pravé k spasení. Krátký spisek určený Husovým posluchačkám a následovnicím je laskavým napomenutím a připomenutím křesťanských ctností. Znění tohoto textu vychází z díla Dcerka tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Kalich v Praze v roce 1995. Pro potřeby vydání Městské knihovny v Praze byl text redakčně zpracován. V MKP 2. elektronické vydání. Verze 1.0 z 18. 12. 2020... celý text

Přidat komentář

hrdlickova_61
17.03.2023 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem si našla čas a přečetla si během let leccos nejen o J. Husovi, ale i od něj. Dcerku a dopisy mám z toho všeho nejradši. Myslím, že žádná doprovodná literatura tohle nemůže nahradit. I kdyby se Jan Hus při psaní přetvařoval (na tohle to ale rozhodně nevypadá!), už sama krása jazyka mi byla velkým potěšením. A rady pro mě, dcerku, také, protože tak jsem se u toho cítila, jako milovaná dcerka poslouchající někoho moudrého a zkušeného:

"... Člověk má se varovati svědomí příliš širokého i svědomí příliš úzkého. Neb svědomí široké často má zlé za dobré, hřích za nehřích... A slove široké mínění, že jakož velký pytel slove široký, že velké věci v se béře, neb dům široký neb vrata široká, jimiž bez zavazení velký kůň, velbloud neb vůz projede, též to svědomí béře v sebe veliké hříchy. Také se má člověk varovati svědomí příliš úzkého, neb to vede člověka k zoufalství, neb dí člověku, že jest příliš zlý, že se hříchů právě nekaje neb nezpovídal, že nic dobře nečiní, a tak že dobré položí člověku za zlé.... Běda těm, jež říkají zlému dobré a dobrému zlé...

A tak zřiď své žádosti, myšlení a skutky, abys nic ohavného se nedopustila. Postav se sama před sebou, jakobys jiného postavila, a vidíš-li co nehodného, žel sebe, jakobys jiného želela a ještě více... To slyš, dcerko, a važ důstojenství duše své, a chovej ji čistě... To slyš, dcerko, a viz, a přichyl ucho své: slyš uchem, viz rozumem, přichyl pilností, abys rozuměla, pamatovala a naplnila. Neb co by bylo platno toto, co jest psáno, bude-li od tebe čteno, rozuměno, a nebylo-li by naplněno?"

sabina5156
07.01.2023 3 z 5

Na recitaci trochu jazykolam. Velmi aktuální, až téměř familiární na tehdejší dobu. Spíše nežli k víře samotné obrací se k morální autoritě nad námi, což může pro jedince znamenat cokoli. Jan Hus měl samozřejmě na mysli boha, nicméně je také důležité mít na paměti jiný jeho výrok: ,,Církev není prostřednictvím k bohu" A Bůh dle jeho soudu je stále pouze tím, koho si věřící jedinec jako boha představuje. Traktát každopádně není správným označením tohoto díla.


vendy246
09.04.2021 4 z 5

Husovo desatero z roku 1412. Útlé, hluboce duchovní, 600 let staré poselství.
Slyš, dcerko, a viz, a přichyl ucho své, abys
- poznala sebe, vědouc ke komu jsi podobná stvořena
- poznala své svědomí
- poznala nynějšího života bídu
- poznala zdejšího příbytku pokušení
- poznala tři nepřátele - tělo, svět a ďábla
- se kála
- důstojenství duše vážila
- k budoucímu soudu pilně hleděla
- život věčný vážila
- Pána Boha nade všechny věci nejvíce milovala
Nelehké, ač v r.1946 Františkem Žilkou upravené, čtení pro zamyšlení a povznesení ducha.

JulianaH.
06.03.2019 5 z 5

Přidávám se k těm, komu se traktátek našeho Mistra četl lehce. Jsem ateista, ale byl to krásný zážitek.
Z odborného historického hlediska ho rozebírám v recenzi, proto jen dodám: „Dcerku" lze číst jako soubor rad do vlastního duchovního života stejně jako vhled do spirituality jedné z nejvýznamnějších osobností evropských dějin. Pro mě byla tím druhým. Svědectví o osobnosti Jana Husa si velmi cením a po šesti staletích mi stále připadá živé.

los
19.09.2018 3 z 5

přestože jsem nekřtěňátko, považuji tento traktát (s ohledem na dobu vzniku) za vynikající a věřím, že i dnešnímu čtenáři - zvláště ženám - má co říci

memphisz
17.06.2016 3 z 5

Slyš, dcerko, a viz, a přichyl ucho své, že nemáš hřešit ani na těle, ani na duši a ani v představách. Miluj Boha, a miluj ho ze všech nejvíce. Kaj se a zamýšlej se, zda jsi ve všem, jak to chce Bůh. Žij v útlumu, neboť čím více rozkoše nyní, tím více mučení v království nebeském. - Tak by se dal shrnout obsah této středověké protestantské knížečky.

"Též v jiných stavech, které záletů, tanců, žertů, pomluv, her, vystřihování roucha a jiných zlých obyčejů za hřích nemají, a tak svědomí sobě z nich nečiní!"

"Dcerko vyprázdni rozum od marných myšlení a vůli od marných žádostí, a tak pozdvihni rozumu i žádosti, a vejdi v radost Pána svého."

"A tak i chudobu i pokušení, i nemoc i smrt, když Bůh připustí, má mile člověk vše trpěti; nebo přijde jemu ku prospěchu konečně."

Netopyr07
09.02.2016 4 z 5

Naprosto souhlasím s DaSmoulinkou! Jsem ráda, že vydavatel zachoval "původní" jazyk a nesnažil se převést dílo do "moderní češtiny". Osobně vnímám text jako dílo přelomu 14.-15. stol. a těší mě, že si mohu vytvořit představu tehdejšího smýšlení. Když to trochu zlehčím, mrkněte na Cimrmanovo České nebe - tam své myšlenky Jan Hus vlastně také prezentuje :-D

DaSmoulinka
01.07.2015

Pravděpodobně se můj komentář nebude shodovat s ostatními. Četlo se to krásně, rychle, a poutavě. Jsem si jistá, že je to tím, že jsem věřící a proto mi nedělalo sebemenší problém pochopit : co tím autor chtěl říci. Je to o tom zvyknout si na styl kazatelské mluvy a potom objevíte kolik pokladu se tam skrývá. Že jsem tam našla opravdu hodně povzbuzení. =o)

ELMA
09.05.2015 3 z 5

Slyš dcerko a viz a přichyl ucho své... věta která mi v paměti zůstala dodnes. V rámci povinné literatury při studiu se dá přečíst za víkend, ale pokud můžete, vyberte si jiný titul

mishulda
30.10.2013 2 z 5

Dnešní čtenář tuhle knihu asi nedocení. Čte se opravdu velmi velmi těžce, jak po jazykové tak obsahové stránce.