Ztracený chlapec
kniha od: Dave Pelzer
KoupitKoupit eknihu
Pokračování autorovy knihy Dítě zvané "To" o malém trosečníkovi, který byl týrán matkou alkoholičkou. Dvanáctiletý chlapec je soudně předán do státní péče, která v americkém prostředí znamená pěstounskou péči. Chlapec v krátkém čase vystřídá několik rodin, má potíže se školou, octne se dočasně i v polepšovně, nakonec zakotví v rodině, kde dospěje. Kniha dokládá význam pěstounské péče a výchovy v náhradní rodině, kde opuštěné děti dostávají to nejcennější - porozumění a lásku...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12036/ztraceny-chlapec-rS2-12036.jpg 4.6223Série | Dave Pelzer 2. |
Žánr | Literatura světová, Biografie a memoáry |
Vydáno | 2011 |
Orig. název | The Lost Boy, 1997 |
více informací... |
Komentáře (43)
Kniha Ztracený chlapec

Pokračovanie knihy Dítě zvané "To" sa venuje časti Davidovho života po vyslobodení z pekla, v ktorom vyrastal. Skutočný príbeh je písaný naozaj úprimne a autor nevynecháva problémy, ktoré sám spôsobil, kým hľadal cestu životom. Tento diel mi príde viac o tom, ako sa dospievajúci chlapec vyrovnáva s jazvami na duši z detstva a s tým súvisiacimi traumami. Z niektorých pestúnskych rodín mi bolo smutno a rovnako ako aj z toho, ako ľudia okolo vnímajú deti z detských domovov, akoby nestačilo, čím všetkým si musia prejsť predtým, ako sa tam vôbec dostanú. Obdivujem jeho odvahu a silu, mnohí ľudia sa s podobnými problémami nedokázali vysporiadať za celý život.

To samé jako u předchozí knihy Dítě zvané "To". Nebudu rozhazovat hvězdy, nesluší se to, alespoň pro mě. Klobouk dolů před člověkem, který se z malého kluka stal!!!!

Po přečtení prvního dílu jsem tak trošku již čekala rozuzlení nezájmu bratrů a otce, a také vysvětlení, zda takové monstrum z matky udělala psychická porucha, či alkohol spolu s nezájmem okolí. Tento odstrašující případ je i po více jak dvaceti letech vyloženě alarmující.
Na druhou stranu - i když jsem se ještě nedobrala vysvětlení, mohu pouze spekulovat co v člověku je až tak neskutečně černé, že někdo může svému dítěti takto ubližovat. Alespoň se ten malý človíček začíná zvedat ze dna. Pomalu se učí žít a věřit lidem. V knize je krásně popsaný, jak tápající život mladého Davida na pomyslné hraně dobra a zla, tak i to, že dokáží zcela cizí lidé hledat ve společensky a citově narušené dušičce to dobré. Jak je tento úkol nelehký. A "oni" přece neztrácí naději, mají stále sílu opět uvěřit, že nic není ztracené...
V neposlední řadě je třeba říci, jakou měl David obrovskou kliku, že ho nehodili přes palubu. Díky Bohu narazil na lidi, kteří svou práci a chuť pomáhat, myslí opravdu vážně.

Stejně jako Dítě zvané "To" byla knížka velmi emotivní.. Je to vlastně pokračování osudů Davea a ukazuje, že život ani po odchodu od tyranské matky nebyl tak růžový.. ukazuje, že mnoho lidí trpí předsudky vůči dětem z pětounských rodin a srdce usedá nad tím, jak se lidé k nim dokážou chovat a pokud se děti potkají s takovýmito lidmi, je uzdravení mnohem těžší.. Dave měl štěstí na dobré lidi a celý zbytek života už nepřestal bojovat za to, aby se to už nedělo nikomu dalšímu a za to si zaslouží hluboký obdiv..

O něco míň trýznivá kniha než první díl. Je vidět, jak stále zasahuje matka i do života v pěstounské péči a Davida ovlivňuje. Popsaná náhradní rodinná péče v USA v 70. letech. Dočtu ještě poslední díl trilogie.

Další pokračování nelehkého ,ačkoli už trochu ''lepšího'' Davidova dospívání. Je velmi zarážející, jak se mohla takhle chovat vlastní matka. Kniha dobře popisuje chod pěstounských rodin a vše co je s tím spojeno.
Autor a jeho další knihy
- Člověk jménem Dave 2001
- Dítě zvané „To“ 2007