Dar a tajomstvo Ján Pavol II.

Dar a tajomstvo Ján Pavol II. https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296390/bmid_dar-a-tajomstvo-jan-pavol-ii-G9h-296390.JPG 4 9 9

Podtitul knihy Jána Pavla II: Päťdesiat rokov môjho kňazstva. Ilustrácie prevzaté z talianskeho originálu. Kapitoly: Živo si spomínam-Na začiatku... tajomstvo !, Prvé znaky povolania, Štúdium na Jagelovskej univerzite, Vypuknutie druhej svetovej vojny, Divadlo slova, Rozhodnutie vstúpiť do seminára, Prázdniny seminaristu, Kardinál Adam Stefan Sapieha, Čo vplývalo na moje povolanie, Rodina, Továreň Solvay, Saleziánska farnosť na Denikách, Otcovia karmelitáni, Otec Kazimierz Figlewicz, "Mariánska niť" povolania, Svätý brat Albert, Skúsenosť vojny, Obeť poľských kňazov, Dobro zakúsené v ťažkých časoch vojny, Kňaz !, Spomienka na brata v kňazskom povolaní, Veni, Creator Spiritus !, Dlažba, Moje primície, Prostred Božieho ľudu, Rím, "Učiť sa Rímu", Dušpastierske skúsenosti, Európsky obzor, Medzi emigrantami, Postava svätého Jána Máriu Vianneyho, V duchu vďačnosti, Návrat do Poľska, Vo vidieckej farnosti v Niegowici, U svätého Floriána v Krakove, Vedecká práca, Cirkev v Poľsku, ďakujem ti !, Krakovské duchovenstvo, Dar laikov, Čo znamená byť kňazom ?, Admirabile commercium !, Kňaz a Eucharistia, In persona Christi, Mysterium fidei, Kristus - Kňaz a Obeta, Byť kňazom dnes, V ústrety očakávaniam človeka, Správca milosrdenstva, Človek v kontakte s Bohom, Povolaný na svätosť, Cura animarum, Človek Božieho slova, Prehlbovanie poznania, Dialóg so súčasným myslením, Bratom v kňažstve, Pupilla oculi, Deo gratis !.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Biografie a memoáry
Vydáno: , Vydavateľstvo Nové mesto
Originální název:

Dono e mistero. Nel 50* del mio sacerdozio , 1996


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
10.08.2023 4 z 5

Sliboval jsem si od knížky, že v ní bude Svatý otec reflektovat úlohu kněžství ve své době, možná její proměny pod vlivem druhého vatikánského koncilu a setkávání se s moderním světem. Ale zmýlil jsem se. Prostor publikace využil Jan Pavel II. k tomu, aby se ohlédl za svým osobním příběh povolání ke kněžství a vykonávání kněžské služby, aby každou důležitou osobu na své cestě alespoň letmo zmínil, každého ocenil, každému poděkoval. Láskyplně, nekonfrontačně, s velkou vděčností. Takže ne polemická esej, ale vlídná rekapitulace.
Naštěstí je životní příběh polského papeže opravdu zajímavý a Karol Józef Wojtyła je natolik autentickou a podmanivou osobností, že tohle prohloubení znalostí o něm bylo samo o sobě moc fajn.

Shardlake
04.12.2022 5 z 5

Kniha je oslavou zlatého výročí kněžství Karola Wojtyly, který zde popisuje od dětství, jak našel cestu ke kněžství a kolik blízkých i vzdálených osob mu v životě k tomuto rozhodnutí pomáhali. Opět jsem se přesvědčila, že v osobě Jana Pavla II. měl svět úžasného papeže. Díky za to!