Ďáblův slovník ekonomie a financí

Ďáblův slovník ekonomie a financí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230575/bmid_dabluv-slovnik-ekonomie-a-financi-230575.jpg 4 23 8

Ďáblův slovník ekonomie a financí je kniha, kterou lze zařadit do dvou kategorií: kromě literatury faktu také do přihrádky humor. Kniha navazuje na původní Ďáblův slovník, který před více než sto lety publikoval známý cynik Ambrose Bierce a místy připomíná i známého C. Northcote Parkinsona a jeho zákony. Se suchým humorem vysvětluje základní i složitější termíny světa financí: od peněz, dluhů a daní přes akcie, fondy a banky až po manželství, lásku, luxusní zboží a sexuální pracovnice, neboť i tato témata vlastně patří do financí. Stranou nezůstávají ani témata politicko-ekonomická: byrokrati, milionářská daň, Evropská unie, obecné blaho. Cynické definice se mísí s výběrem kuriozit z reálného finančního světa a s řadou citátů. Terčem sarkasmu je ekonomie jako taková od Marxe po rakouskou školu (ačkoli k ní je slovník mnohem vlídnější). Odborníky i laiky pak zaujme vysvětlení, proč moderní ekonomie je tolik na štíru s předpovídáním téměř čehokoli. Slovníkový dodatek „Xenofobův stručný atlas světa“ rozšíří okruh vašich předsudků, pokud máte pocit, že trpíte jejich nedostatkem. Další abecedně řazený dodatek, „Panoptikum slavných osobností a jejich neslavných malérů“, vám poskytne příjemný pocit vědění, že i největší figury světových dějin se dopouštěly hloupých chyb, kterých se vy můžete díky slovníku snadno vyvarovat. Kniha v pevné vazbě je doprovázena četnými ilustracemi a je vhodná i jako dárek pro příznivce tohoto druhu humoru, dále pro pracovníky bank, pojišťoven, finanční poradce a pro centrální bankéře, kteří mají konečně šanci dozvědět se, proč měnová politika nefunguje.... celý text

Přidat komentář

Mety15
01.09.2023 5 z 5

Parádní kniha, myslím si, že je spíše vhodná jako pobavení pro lidi, kteří o ekonomii již něco vědí. Autor využívá hodně ironie a sarkasmu, což se v současném ekonomickém nastavení většiny států velmi hodí. Mohu jedině doporučit.

Legens
25.10.2022 4 z 5

Užitečná knížka pro každého. Každý totiž chceme nějaké peníze. A při pozorném pročtení zde dostaneme slušný návod jak si je udržet, resp. jak o ně nepřijít hloupým způsobem. Vybírám jednu definici:
Loterie: Dobrovolná daň placená lidmi, kteří jsou slabší v matematice.

Nicméně jednu hvězdu ubírám, a to proto, že ani z této knihy se nedovíte stěžejní informaci o zacházení s penězi, a sice jak se počítají úroky, pokud si vezmete půjčku. Jistěže si můžete vzít na pomoc internet, ale tam je vše rozpitváno do takových podrobností, že z babrání se v detailu Vám uteče to nejpodstatnější.
Takže pokud to nevíte a hodláte netrávit bezesné noci z toho, že nejste schopni splatit půjčku (kterou vyřídit zvládne hravě každé dítě), tak si přečtěte následující řádky.
Za dobu, ke které se uvážete splácet, budete splácet jistinu a úroky. Nejlépe se to vysvětluje na příkladu: Půjčíte si jeden milión na desetiprocentní úrok se splatností deset let. To znamená, že každý rok musíte splatit jistinu - desetinu z půjčené částky (v našem případě 100000,- Kč) a úrok, který představuje 10% z doposud nesplacené částky. Čili prvý rok zaplatíte 200000,- Kč (100000 jistina a 100000 deset procent z nesplacené částky - miliónu). Druhý rok zaplatíte jistinu - 100000,- Kč (opět desetina z půjčky - splácíme 10 let) a 10% ze zbytku nesplacené částky (900000,-Kč, 100000,- Kč jsme zaplatili již prvý rok) - čili 90000,- Kč. Dohromady tedy druhý rok zaplatíme 190000,- Kč. Třetí rok opět jistina 100000,- Kč a 10% z nezaplaceného zbytku jistiny - čili dohromady 180000,- Kč, čtvrtý rok 170000,- Kč, pátý rok 160000,-Kč a tak dále až nakonec desátý rok 110000,- Kč. Čili celkově zaplatíte jistinu i s úrokem 1550000,- Kč. Tuto částku nebudete ale pořád při platbách snižovat, banka Vám to rozpočte tak, abyste vše zvládli jedním trvalým příkazem a budete platit každý rok desetinu celé částky, čili 155000,- Kč, čili necelých 12920,- Kč měsíčně. (K tomu si připočítejte různé poplatky, pojištění atd. takže to bude ještě o nějakou tu stovku více).
Ale to ještě není všechno, ten největší fígl teprve přijde. Radostně splácíte půjčku a myslíte si, že za 5 let máte splacenou polovinu jistiny. Omyl!!! Banka po Vás totiž bude chtít nejprve ty úroky. Ji zajímá, aby měla co nejdříve co největší částku z těch pětsetpadesáti tisíc Kč, které máte zaplatit na úrocích. Takže ten prvý rok nemáte splacenou desetinu jistiny, ale její podstatně menší částku. Jak přesně velkou, to už nevím (asi chtějí celý úrok - čili 100000 za prvý rok za prvý rok a z jistiny odečte jen 55000 - to co zbývá do 155000 Kč, opravdu to nevím přesně), ale důležité je vědět, že to tak je. A další rok sice tu částku s úroků sníží, ale stále to bude dostatek na to, aby co nejdříve měla ty úroky v kapse. Banka Vám totiž k půjčce ještě dá tzv. fixaci úroků. To znamená, že ten desetiprocentní úrok Vám bude garantovat například po dobu pěti let. A to si pište, že se bude maximálně snažit, aby za těch pět let dostala co nejvíce z těch úroků a jistinu Vám snížila co nejméně, aby Vám při změně úrokové sazby mohla zase naměřit pro sebe co největší částku na těch úrocích. Vy si budete myslet, že jste splatili z jistiny za 5 let 500000,- Kč, čili polovinu půjčky, a najednou zjistíte, že máte splaceno podstatně méně, kolik přesně to nevím, ale dovědět se po pěti letech splácení, že mám zaplaceno místo půl miliónu jenom např. 350000,- Kč, přičemž jste bance za těch pět let včetně úroků zaplatili již 775000,- Kč, to je pro neinformovaného hodně silné kafe, ale je to tak, je třeba se na to připravit. Potom po oněch pěti letech, když Vám stanoví novou úrokovou sazbu, i kdyby to bylo třeba jen 9%, tak to bude 9% s té jen mírně snížené jistiny. A začne stejné počítání - zaplatit zbytek jistiny za 5 let s devítiprocentním úrokem - čili prvý rok pětina (přesně to nevím, ale raději si nedělám iluze, že desetina) z 650000 Kč + 9% procent z 650000 a tak dále, opět se to změní ve stále stejnou částku (už si spočítejte sami, zda bude měsíční splátka ve skutečnosti vyšší nebo nižší, důležité je, že opět bude banka chtít nejprve úroky, takže jistina Vám bude klesat pěkně pomalu a Vy budete platit a platit úroky a budete se divit, jak je to možné, že stále tolik dlužíte, když už jste tolik zaplatili...). Naštěstí bývá ale možno se domluvit, že při v termínu změny úrokové sazby je možno splatit najednou celou jistinu a splácení půjčky tím skončit, na což je vhodné se připravit a vše rozpočítat tak, abyste to tak mohli udělat.
Na detailní počty při úroku např. tři a půl miliónu na 2,4% na třicet let s fixací úroku na 10 let a podobně si to už spočítejte sami, nebo si to nechte spočítat, ale principiálně je to stejné jako jsem výše popsal.
Ještě je dobré si uvědomit, že banku nezajímají Vaše bezesné noci, ji zajímá to, zdali jste schopni úroky splácet. A to si o Vás zjistila předem podle Vašich příjmů. Tudíž když Vám bankovní úředník řekne lichotivě znějící větu, že jste perspektivní klient, tak to znamená, že jste dobře oškubatelný. (Viz heslo "klient" v této komentované knize.) A Vy sami si musíte s použitím mozku zjistit jak moc budete oškubán, zda míra oškubání je pro Vás únosná a zda Vám to za to stojí. Jedině takto Vám totiž může půjčka může opravdu pomoci a ne Vás přivést k zoufalství.

Dělám si iluze, že toto poučení v Ďáblově slovníku ekonomie a financí chybí asi proto, protože to prostě nejde popsat tak, aby se u toho člověk smál. Pravda ale asi bude jiná, to tady ale raději psát nebudu.


Metroušek
29.08.2019 4 z 5

Mám rád populární ekonomii, protože je poučná a zábavná zároveň. Jen posuďte sami: "DPH: Nejmocnější mechanismus pro vysávání peněz z lidí, který byl kdy vymyšlen." "Dávky (sociální): Výpalné placené jednou skupinou voličů jiné (hlasitější) skupině voličů na příkaz politiků." "Inflace: pohodlný způsob, jak zdanit úspory a příjmy obyvatelstva. Nepřímá dotace ve prospěch dlužníků, včetně vlády." "Sociální dávky: Permanentní předvolební akce: výkup volebních práv za peníze jiných lidí." A bude to stále poučnější a veselejší, protože rozumných vlád a opatření všude ubývá takovou měrou, že jsou dnes téměř raritou (Švýcarsko, Singapur, ???). A dokud nebudou volit jen občané, kteří platí daně, tak to jinak nebude. Nezodpovědní voliči prostě volí nezodpovědné politiky.

Wladimirski
28.07.2019 4 z 5

Ve většině případů velmi trefné a zábavné vysvětlení (či uvedení na pravou míru) nejen ekonomických pojmů, mnohdy skutečně až ďábelské :-)!

ondrula
21.11.2016 3 z 5

Chvílemi je to vtipné, mnohdy kupodivu i poučné, ovšem co autoři opravdu pokazili, je nehorázná přemnoženost těch infantilních neumělých kresbiček, kterými je kniha zaplněna (zcela zřetelně za účelem nahonění počtu stran) - třeba portréty Karla Marxe zaplňují čtyři po sobě jdoucí strany.

Fremr
14.11.2016 4 z 5

V této knize naleznete mnoho informací uvedených na pravou míru a zároveň se opravdu pobavíte. Následovník Ďáblova slovníku v oboru ekonomie a financí. Suprová záležitost, ale ilustrace by se dali určitě zvládnout lépe. Například: VZDĚLÁNÍ - 1) Hodnota, která zůstavá, když člověk nepoužívá své tituly a spálí všechny diplomy a vysvědčení, 2) Vznešený termín pro léta ztraceného mládí, 3) Státem organizované vymývání mozků. A ještě aspoň jeden: VOLBY - Speciální forma trhu. Voliči vyměnují svou politickou moc za sliby politiků zpravidla každé čtyři roky. Méně stabilní státy potřebují častější volby, aby si voliči užili více demokracie.

lucie.8
20.10.2015 5 z 5

Skvělá kniha o ekonomii, u které se rozhodně zasmějete.

Mareckin
06.08.2015 4 z 5

Vtipná a poučná kniha, jen těch obrázku tam mohlo být méně a spíše více textu!

Štítky knihy

ekonomie

Autorovy další knížky

Pavel Kohout
česká, 1967
2008  77%Investiční strategie pro třetí tisíciletí
2011  85%Dramata a frašky ekonomie
2014  82%Ďáblův slovník ekonomie a financí
2010  89%Finance po krizi
2018  84%Investice

Kniha Ďáblův slovník ekonomie a financí je v

Právě čtených2x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst22x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x