Řekni pravdu

Řekni pravdu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104951/bmid_rekni-pravdu-V3O-104951.jpg 4 15 3

D.C. Quartet série

< 4. díl

Skvělý, vzrušující a napínavý příběh vyprávěný drsným jazykem, thriller jednoho z nejoceňovanějších autorů současné americké literatury, patří svými kořeny k tzv. drsné škole. (www.pitaval.cz)

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Shame the Devil , 2000


více info...

Přidat komentář

karel.kral
26.12.2022 1 z 5

Nedočetl jsem. První kapitola s akcí byla skvělá, ale pak jsem se úplně ztratil v množství postav a dějů, zdánlivě nesouvisejících. Asi ve třetině knihy jsem to vzdal.

ThomasRuhe
24.01.2020 4 z 5

Pelecanos psát umí, to už vím, a jeho knihy mě baví. Tady začal výborným popisem loupežného přepadení. Pak se děj zklidní, aby později nabral dech na závěr. Ve střední části kde se zdánlivě nic neděje, nechává Pelecanos vyniknout charaktery postav a dialogy mezi nimi. No a poté se už jde do finále, které je řízené pomstou všech zůčastněných.
Ručička kvality je na 80%.


trudoš
31.05.2016 5 z 5

George P. Pelecanos opět nezklamal. Srazil mě na kolena už úvodní kapitolou, ve které se jednoduché přepadení zvrtne v sérii brutálních vražd. Po nějakém čase se oba vrahové vracejí na místo činu s cílem další loupeže. Netuší, že lidé, kteří před třemi lety ztratili své blízké, na jejich zločin nezapomněli.
Zde musím přiznat určité zvolnění ve vyprávění. Pomaličku se formují charaktery jednotlivých hrdinů, což ale zdaleka neznamená, že by zábava skončila. Naopak. Všechny kličky nenápadně směřují k nelítostnému finále, které si sice přejete od první stránky, ale zároveň trnete, jak moc posraným navrch se vyvrbí.
Pro autora je příznačné městské ghetto, ve kterém se moc nedá oddělit zrno od plev. V tomhle ohledu je machr a i když třeba nestrhne do detailu propracovanou zápletkou, pořád dokáže uchvátit syrovostí lidských osudů. Žádný patos ale nekompromisní realita, aniž by se výsledek stal nudnou parafrází skutečnosti. Takový Pelecanos prostě je. Bezkonkurenčně nejlepší v tomhle odvětví.

Autorovy další knížky

George P. Pelecanos
americká, 1957
2002  81%Řekni pravdu
2005  88%Odvrácená tvář města
2001  83%Kufr plnej drog a prachů
2006  85%Drsné město
2001  86%Sladké navždy