Czech 100 design icons

Czech 100 design icons https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440915/mid_czech-100-design-icons-G3N-440915.png 3 1 1

Manuál českého designu a stylu od kubismu po současnost. Výrazné osobnosti kulturní scény vybraly s jistou dávkou ironie, humoru a hrdinosti 100 ikon, které vyprávějí český příběh uplynulých sto let. Kniha doprovází stejnojmennou výstavu, která cestuje po evropských metropolích.

Přidat komentář

DádazPrahy
22.11.2020 3 z 5

Stručný přehled českého designu od 20. let 20. století až do současnosti.
Přehledná grafická úprava, každá fotografie na samostatné stránce, k tomu popisky v češtině, němčině a angličtině, kapitoly ke každému období mají jinou barvu. Dozvěděla jsem se pár zajímavostí - např. že legendární obal čokoládové tyčinky Kofila se používá už od r. 1921 (a je určitě skvělé, že tradice stále pokračuje). Při listování touto knížkou jsem si s jistým překvapením uvědomila, že věci, které jsme kdysi měli doma, jsou dnes ikonami designu své doby (např. to, že jsem si hrála s hračkami od známé návrhářky Niklové nebo že žehlička, se kterou žehlila babička, je unikátní hranatá žehlička ETA 211 od designéra Stanislava Lachmana nebo "obyčejná" konvice na čaj, je vlastně na svou dobu "revoluční" konvice z varného skla Simax).
Knížku doporučuji (pokud se o design až tak moc nezajímáte, tak aspoň k prolistování a obrazovému "retro" návratu do dob našich prarodičů, rodičů i dob svého dětství a mládí.