Cukr - náš zabiják

Cukr - náš zabiják https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246898/bmid_cukr-nas-zabijak-246898.jpg 4 53 9

Máme svou výživu pod kontrolou, anebo čelíme potravinářské lobby s jejími cíli, jak na nás co nejvíce vydělat? Co s námi dělají přidané cukry v potravinách? Tato neuvěřitelná kniha významného vědce vám změní život a zdraví – když budete chtít. Přečtete si šokující informace, nezkreslené tlakem lobby potravinářů, politických ekonomů a vlků z farmaceutického průmyslu. - RNDr. Petr Fořt, CSc. Těmito slovy charakterizoval tuto knihu český přední odborník ve výživě s vědeckou erudicí v klinické biochemii, imunochemii a sportovní fyziologii, autor vědeckých prací. Tato kniha je opravdu mimořádná. Proniká do nitra vzniku obezity a civilizačních nemocí, popisuje metabolické procesy v organismu, s odkazem na složení stravy civilizovaného světa v posledních 30 letech. Vyzdvihuje zejména nebezpečnost cukru v potravinách, jeho toxicitu, a ničivé účinky moderního potravinářského průmyslu. Ten záměrným složením stravy působí na metabolické a hormonální procesy v nás, reguluje naše pocity hladu a sytosti a nutí nás k další a další konzumaci, resp. nákupu, svých výrobků. Je to kniha nejjasněji vysvětlující, kde se bere celosvětová epidemie obezity, a ukazující vztahy mezi stravováním a zdravím. Aby nám pomohl zhubnout a získat nazpět naše zdraví, předkládá nám autor strategie, které může každý z nás použít k tomu, aby si dal znovu do pořádku klíčové hormony, jež regulují hlad, pocit slasti nebo stres, ale také strategie společenské pro zlepšení zdraví příští generace.... celý text

Přidat komentář

Julie1982
29.10.2023 5 z 5

Tak tahle kniha se mi dostala do ruky teprve nedávno, ale hodně mě zaujala. Zajímavé čtení.

Felsenberg
14.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha největšího současného kritika cukru a cukrové mafie. Je neuvěřitelné, na jaké všechny nemoce má cukr zásadní vliv. A fruktoza jako ten nejhorší z nejhorších. Podle mne nadlidským úkolem je sebrat dětem a dámičkám jejich limonádičky, džusíky, čokoládky, zmrzlinky, dobrůtky..., protože na cukru je stejná závislost jako na tvrdých drogách.


bigbabe
19.03.2019 4 z 5

Zajímavé si přečíst a zjistit, že nic neovlivníte.

asakz
08.12.2018 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o dopadu nadměrné konzumace cukru na zdraví. Text je podložen obrovským množstvím odborných studií stejně jako vlastními zkušenostmi autora z klinické praxe. Podrobně a srozumitelně i pro laika jsou popsány příslušné fyziologické procesy způsobující obezitu, metabolický syndrom a závislost na cukru. Kniha se zabývá i možnostmi řešení, které bohužel nejsou jednoduché, protože ve svých příčinách se jedná hlavně o problém ekonomicko-politický a i zde společenské zájmy naráží na tvrdou lobby bezohledných penězi řízených korporací. Narozdíl od nakladatele se domnívám, že za přečtení rozhodně stojí i VI. část knihy, přestože se zabývá poměry v USA - řekl bych, že i zde, jako v mnoha jiných oblastech, jsou Američané napřed, takže se můžeme poučit z jejich chyb a, pokud možno, se jim vyhnout. Děkuji za tuto knihu všem, kdo se podíleli na jejím vzniku i překladu a vydání u nás a velmi doporučuji k přečtení.

Zubla
14.08.2018 4 z 5

Knihu jsem přečetla během pár večerů. Je tak akorát odborná, aby i laik pochopil mechanismy v lidském těle a zamyslel se, zda by mohl něco změnit pro lepší zítřky. Že je cukr velmi nebezpečný a že potravinářský a farmaceutický průmysl jsou mor, už všichni víme, přesto je tu na to hezky poukázáno. Kniha je psaná asi hlavně pro americké publikum, ale není to na škodu. Byť člověk nesouhlasí se vším, vede k zdravému zamyšlení.

petaSk
18.08.2017 5 z 5

Výborná kniha. Obezitou se zaobírá ve vší komplexnosti, včetně vlivu hormonů. Není to jednohubka do vlaku, ale pro lidi zajímající se, jak funguje lidský organismus a jak ho cukr zabijí skvělá volba. Zkratkovitých knih je dost. Co máme jíst víme taky, ale proč to tak funguje a že hodně věcí fungovat nemusí, to se píše málokde. Kdo hledá jednoduché rady nedočká se jich, krom toho, co už sám ví.

petr0844
26.01.2017

Spousta zajímavých, užitečných informací. Zajímavá, vědecká publikace, která rozhodně stojí za přečtení všem, kteří se zabývají zdravou výživou. Autor však vychází převážně z údajů (o obezitě, zdravotním pojištění, vládě, výrobcích) pouze v USA, ale dalo by se říci, že to samé platí v různých obdobách v celém světě. Každopádně, škodlivost cukru je po celém světe naprosto stejná. Určitě bych doporučil tuto knihu do doporučené četby na středních školách.
Za sebe už cukr nechci v životě vidět a na můj stůl nesmí!

Dandy1
04.11.2016 4 z 5

Že cukr škodí, ví asi každý. Tato kniha je nejen o něm, ale celkově o příčinách obezity. A taky o tom, jak na ní vydělávají potravinové korporace a lékový průmysl.

červ.hruška
08.01.2016 2 z 5

Původně jsem si chtěla knihu koupit. Nakonec jsem ráda, že jsem si ji jen půjčila v knihovně. Hodně teorie a politiky, praktických rad málo.

Štítky knihy

cukr

Autorovy knížky

2015  89%Cukr - náš zabiják

Kniha Cukr - náš zabiják je v

Právě čtených7x
Přečtených74x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených11x
Knihotéce48x
Chystám se číst39x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x