Čtyřicet pravidel lásky

Čtyřicet pravidel lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203743/bmid_40-pravidel-lasky-203743.jpg 4 34 11

Ella Rubinsteinová má manžela, tři dospívající děti a přijemný domov, zkrátka vše, co by z ní mělo dělat sebevědomou a spokojenou ženu. Přesto však Ella cítí ve svém životě prázdno – prázdno, které bylo kdysi vyplněné láskou. A tak když Ella čte rukopis o básníkovi Rúmím ze třináctého století a Šamsovi z Tabrízu a jeho čtyřiceti pravidlech života a lásky, rozhodne se změnit od základů svůj život a vydá se na cestu za tajemným autorem a jeho dílem. Cesta naplněná súfistickým mysticismem zavede Ellu i čtenáře do exotického světa, kde víra a láska jsou podrobeny srdce drásajícím zkouškám.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Forty Rules of Love , 2009


více info...

Přidat komentář

jana277
04.01.2024 3 z 5

Do polovice knihy nadšenie a hladenie duše, no postupne poľavovalo. Veľa životného múdra.

ANDY28
04.11.2019 5 z 5

Věřím na znamení a tato knížka přišla jako na zavolanou a včas abych pochopila tu moudrost a hloubku lásky, být prázdný, přítomný v nepřítomnosti


and
08.09.2018 5 z 5

Krásná knížka... Nemá smysl ji tu rozpitvávat, příběh se musí přečíst a zároveň "prožít". Neuznávám náboženství a ezoteriku, které slouží k manipulaci lidí zde na Zemi, ale tento příběh zasáhne člověka vnitřně:-)

strana1-100
01.02.2018 5 z 5

Dlouho jsem považovala román v románu, tedy Azízovu část Sladké rouhání, za mnohem lepší a silnější - cesta k Bohu i súfismus jsou tady představeny čistě, krásně, intenzivně... Šams Tabrízí je vědoucí muž, který má na všechno odpověď. Je to příběh ze 13. století, kdy vztahy a způsob cesty k Bohu vypadaly jinak... A pak je tu příběh Elly, ženy ze současnosti, která je obyčejná, o súfismu nemá ani páru, na cestě k duchovnímu poznání zatím moc nepokročila... a, kruci, která je nám mnohem podobnější než vznešené postavy minulosti. A proto je ona tou kontrastní součástí knihy. A proto mi vedle Šamsových čtyřiceti pravidel a dalších moudrostí připadá tak důležitý i tenhle útržek rozhovoru:
"Copak to nechápeš? Já jsem jenom obyčejná žena a matka v domácnosti, krucinál!" vypálila Ella mezi přerývanými nádechy.
"Všichni jsme to, co jsme," zamumlal Azíz. "Ale také se neustále měníme. Život je cesta z jednoho bodu do druhého. I ty ji můžeš podniknout."

HalleyM
27.11.2017 5 z 5

Ke knize jsem přistupovala dost skepticky a vůbec jsem od ní nic nečekala. Opak se však stal pravdou a paralelní příběhy mě vtáhly takovým způsobem, že jsem nebyla schopná knihu odložit stranou. Přečteno jedním dechem a hloubka myšlenek mě ještě nějaký ten pátek nenechá jen tak spát. Pro mě jeden velký zážitek a všem vřele doporučuji. Jsem velice ráda, že jsem se ji rozhodla koupit, ráda bych se k ní později vrátila a přečetla znovu.

Kamil1976
22.09.2017

Naprosta dokonalost,uzasny pribeh,cely me pohltil ... rozhodne doporucuji a pokud ma nekdo problem s bohem,tak vezte to neni bohem,ale cirkvi,ja mel stejny problem a bylo to pro me sproste slovo a kostely jsem nemohl ani citit,ovsem po zazitcich,prozitcich ktere mi prisly do cesty jsem uplne prekopal svuj pohled,viru v boha,lasku,vyssi sily nema nic spolecneho z nejakou instituci viz cirkve,spojeni lze navazat ciste a naprimo.Ovsem to jsem malinko odbocil,kazdopadne kniha je skvela a u me se stala mou nejoblibenejsi a to nemluvim o tom,ze se ve sve podstate doslova zhmotnil pribeh Elly ... pro me Top

pegasek
26.08.2017 2 z 5

Tuto knihu jsem si koupila protože mě zaujal název této knihy.Příběh byl pěkný,ale chvilkama nudný.Děj je docela předvidatelný.Nepatří ke knihám ke kterým bych se ještě někdy vrátila

lejla22
18.08.2017 5 z 5

Tak tohle bylo něco. Super kniha. Žádná sladká romantika, ale duchovní čtení o životě a o vztazích. Zastav se - zklidni se - nikoho nesuď. Plusem je navíc to, že jednotlivé kapitoly popisují i ti, kteří se s dervišem potkali, takže zjistíme i jejich pohled na danou situaci. Vřele doporučuji.

Hasali
31.01.2017 3 z 5

Co říct.... příběh krásný, ale ... ale já prostě tu víru v Boha nedávám... celá kniha byla prostoupena láskou: k Bohu, životu, lidem.... ale toho božstva tam bylo na mě opravdu moc. Poslední třetinu knihy jsem si užila, závěr knihy krásný. Jsem ráda že jsem si knihu nakonec přečetla (a neodložila, jak jsem několikrát chtěla), a v hlavě mi už nějakou chvíli i leží, ale asi v jiném světle, než by měla... spíš, než by mou mysl otevřela, tak ji uzamkla ještě na dva další západy: ne, s Bohem opravdu ne. Tímto se všem, kteří věří omlouvám, ale já to fakt nedávám. Takže nemůžu dát plný počet *, ale za prostředí, lidi, příběh i ten konec si kniha 3* zaslouží. (A kdo nemá s vírou v Boha takový problém jako já, tak si knížku užije až po okraj :-))

martulkat
24.08.2014 5 z 5

Úžasná kniha! Ze začátku jsem k ní přistupovala taky skepticky, ale absolutně mě pohltila.

Nikolka001
10.07.2014 4 z 5

Nečekala jsem, že by mě kniha mohla takto výrazně zasáhnout. Velice čtivý příběh, možná trošku náboženský, ale rozhodně pravdivý. Tato kniha Vám otevře oči nad láskou. Dá Vám něco, co nejde popsat slovy, ale je to pochopení lásky a života.

Štítky knihy

láska islám mystika spiritualita súfismus

Autorovy další knížky

Elif Shafak
turecká, 1971
2020  86%10 minut 38 vteřin
2014  83%Čtyřicet pravidel lásky
2016  70%Rebelka z Istanbulu
2017  80%Architektov učeň
2023  77%Ostrov stratených stromov

Kniha Čtyřicet pravidel lásky je v

Právě čtených3x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce27x
Chystám se číst62x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x