Cthulhu 2000

Cthulhu 2000 https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43664/cthulhu-43664.jpg 4 35 4

V neproniknutelné divočině označují nadpozemská světla cestu do světa, který není stvořen pro oči člověka... Když prastaré zlo číhá v moderní technice, dělí nás od hrůzy mnohdy jen stisknutí klávesy... Mrtvola jednookého obra přináší nečekané štěstí – a nevýslovný děs – tomu, kdo ji vlastní... Ve sbírce Cthulhu 2000 se několik předních autorů fantaskního a hororového žánru chopilo odkazu mistrného vypravěče H. P. Lovecrafta a vytvořili osmnáct skvělých povídek. Jejich mistr by na ně byl hrdý. Sestavil Jim Turner Povídky: – F. Paul Wilson: Pustiny (The Barrens) – Lawrence Watt-Evans: Pickmanův modem (Pickman's Modem) – Basil Copper: Šachta číslo 247 (Shaft Number 247) – Poppy Z. Brite: Jeho ústa budou chutnat po pelyňku (His Mouth Will Taste of Wormwood) – Fred Chappell: Zmije (The Adder) – Michael Shea: Tlusťoch (Fat Face) – Kim Newman: Velká ryba (The Big Fish) – Joanna Russ: "Bezmyšlenkovitě jsem to strčil do kapsy... Pane Bože, Eliote, on fotografoval skutečnost!" ("I Had Vacantly Crumpled It into My Pocket... But by Gog, Eliot, i was a photograph from life!") – Gahan Wilson: HPL (H. P. L.) – Bruce Sterling: Nemyslitelný (The Unthinkable) – T. E. D. Klein: Černý muž s rohem (Black Man with a Horn) – Esther M. Friesner: Lovyho tajuplná ichor (Love's Eldritch Ichor) – Thomas Ligotti: Poslední slavnost s harlekýnem (The Last Feast of Harlequin) – James P. Blaylock: Stín na prahu (The Shadow on the Doorstep) – Gene Wolfe: Pán země (Lord of the Land) – Ramsey Campbell: Tváře na Pine Dunes (The Faces at Pine Dunes) – Harlan Ellison: Na mramorové desce (On the Slab) – Roger Zelazny: 24 pohledů na horu Fudži od Hokusaie (24 Views of Mt. Fuji, by Hokusai)... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Cthulhu 2000: A Lovecraftian Anthology , 1995


více info...

Přidat komentář

Mira7
04.07.2022 4 z 5

Dobrá kniha povídek. Styl psaní skutečně H.P. Lovercarfta připomíná. Text některých povídek mi přišel někdy trochu těžkopádnější, možná ve snaze co nejvíce vzdát hold autorskému vzoru. Ale jinak fajn. Nejvíc mne zaujal asi Pickmanův modem. Sice hodně krátká, ale svižná povídka, "jasně formulovaná". V některých delších povídkách jsem postrádal jasnější pointu, ale celkově opravdu dobrá kniha.

Seabeast
22.02.2022 2 z 5

Tenhle lovecraftovsky inspirovaný povídkový sborník bohužel nenaplnil moje očekávání. Jim Turner hned v úvodu pěkně shrnuje vliv HPL na moderní kulturu a glosuje zajímavé poznatky. Nicméně celkem jasně nastíní, že všechny povídky se buď o komplexní mýtus jen opírají anebo z něj vychází o něco více. To je sice pravda, ale pokud ke Cthulhu 2000 přístoupíte, stejně jako já, že se vám dostane notné dávky kosmické atmosférické hrůzy, tak možná s knihou neztrácejte svůj drahocený čas. Jen s velkým sebezapřením jsem měl co dělat, abych sbírku dočetl. Nedokázal jsem se zkrátka na jednotlivé příběhy naladit a plně si je vychutnat. Snad jen úvodní "Pustiny" a lapidárně pojmenovaná povídka "HPL" mě vcelku zaujaly, zbytek bohužel prosvištěl jedním uchem dovnitř a druhým ven. Nemohl jsem se celkově ubránit pocitu, že veškeré lovecraftovo univerzum je zde převážně citováno na sílu, aby zapadlo do hororové antologie. Vlastně jich nemálo hororově nepůsobilo vůbec. To nemění nic na tom, že si své čtenáře třeba najde a přesně tahle stylizace jim sedne do noty více.


smazenaryba
04.12.2020 3 z 5

Lovecraft sem, Pickman tam, autori akoby sa predháňali v tom, kto spomenie viac známych mien z kanónu Cthulhu, kto viac napodobí štýl a spôsob, akým rozprával legendárny autor. A to je u mňa problém. Takúto poviedku, ktorá zdarilo priamo a úmyselne varíruje na Lovecraftovské témy, je z času na čas fajn si prečítať. No pokiaľ takéto variácie vypĺňajú drvivú väčšinu knihy, ikeď sú napísané dobre (a to väčšinou sú), to už fajn nieje.

Hlavne pre tento dôvod staviam výber Černá křídla Cthulhu od Joshiho (mám na mysli prvý diel série, ďalšie som zatiaľ nečítal) na vyšší stupienok, pretože ikeď po formálnej stránke je objektívne zrejme horší, texty v ňom sa s Lovecraftovskými témami pohrávajú oveľa uvoľnenejšie a často krát vôbec necitujú. Sú originálnejšie.

Tri poviedky, ktoré považujem z tohto výberu za zďaleka najlepšie (stalkerovská Šachta číslo 247, cyberpunkovo meditačná 24 pohledú na horu Fudži a typicky Ellisonovsky enigmatická Na mramorové desce) Lovecrafta necitujú vôbec, alebo len veľmi okrajovo.

Beriem to však tak, že zostaviť takýto výber bol prosto autorov úmysel a veľa čitateľov presne po tomto (viac diel verne napodobujúc to, čo robil Lovecraft) túžilo. Ja som v trochu inom tábore. Keď Lovecraft, tak originál, keď pocta, tak originálna.

eraserhead
17.08.2012 4 z 5

„Já jsem Cthulhu. Chtěl jsem zavolat, ale pokaždé se ozval jenom ten tvůj pitomý záznamník.“ Osmnáct povídek inspirovaných či přímo vycházejících z mytologie Cthulhu Howarda Phillipse Lovecrafta. Jako každá jiná antologie, i tato sdružuje povídky slabé (Šachta číslo 247, Poslední slavnost s harlekýnem - což je trochu zvláštní, protože když jsem jí četl před těmi 12-ti lety porpvé, tak se mi celkem líbila -, Stín na prahu), průměrné („Bezmyšlenkovitě jsem to strčil do kapsy... Pane Bože, Eliote, on fotografoval skutečnost!“, HPL, Nemyslitelný, Na mramorové desce, Pickmanův modem), výborné (Pustiny, Jeho ústa budou chutnat po pelyňku, Tlusťoch) až po ty vynikající (stoprocentní Černý muž s rohem, Velká ryba). Zajímavá je ryze komediální Lovyho tajná ichor (z níž pochází má úvodní citace) nebo poslední povídka 24 pohledů na horu Fudži od Hokusaie, která má neksutečné kouzlo, byť do celé antologie jako by vůbec nepatřila. Je přinejmenším podivná, což vůbec neznamená špatná, je totiž kouzelná sama o sobě, slabší už jako to, co by jste od povídky v této antologii očekávali. Ta kniha obecně nemůže být špatná, máte-li alespoň trochu ponětí o Cthulhu, ztraceném R'lyehu či stínech v Innsmouthu a velmistrovi jménem Lovecraft. Pokud ne, i přesto může být milým překvapením. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!