Čtenářský kroužek na konci světa

Čtenářský kroužek na konci světa https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518762/bmid_knizni-klub-na-konci-sveta-65579b727d2fc.jpg 4 56 19

Jednoho slunného květnového dne přijíždí Madeleine Greyová, dívka se švédskými kořeny, do vesničky Ljusskär ve Skåne na jihu Švédska jako nová praktikantka populárního sboru Svobodné církve. Její pobyt však náhle skončí, když si jednoho večera sbalí kufr a beze stopy zmizí. Když o třicet let později obdrží její sestra Patricia anonymní dopis s Madeleininým řetízkem, rozhodne se do té malé přímořské vesničky vydat a ještě naposledy se pokusit svou sestru najít. Patricia se ubytuje v jediném zdejším hotelu Monin Bed, Breakfast & Books, do něhož mnozí z místních obyvatel chodí na kus řeči a na vyhlášené Monino domácí pečivo z chaluh. Patricia se záhy seznámí s několika ženami sdruženými ve čtenářském kroužku a během rozhovorů o literatuře, lásce a manželských neshodách se společně snaží přijít na kloub Madeleininu záhadnému zmizení. Všichni ale nejsou stejně vstřícní a Patricia poznává, že její otázky jitří staré rány. Co se s Madeleine toho osudného večera pozdního léta stalo a co je to za temné tajemství, které lidé ve vesnici tak přísně střeží?... celý text

Literatura světová Novely Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Bokcirkeln vid världens ände , 2019


více info...

Přidat komentář

sporran
20.04.2024 2 z 5

Vleklá a prvoplánová kniha. V místech, která neobsahují dějové zvraty, napětí.... bych viděla pohrát si s popisem postav, jejich života a osudů... prokousala jsem se ke konci, ale silou vůle.

Airelle
10.04.2024 4 z 5

Četla jsem jí v rámci společného čtení u @knihydobrovsky a @kniznizavislaci a moc děkuji @kate_valter za vybrání.

Kniha mě přenesla do švédského pobřeží do malého města, kde parta celoživotních přítelkyň vytvoří čtenářský kroužek. Není to ale příběh jen o knihách,ale hlavně o přátelství a lisaké síle. Na pozadí příběhu se odehrává ještě jeden příběh z minulosti, který mě bavil ještě mnohem víc, snad tím, že byl mnohem napínavější.

Postavy jsou zde vykresleny naprosto skvěle, mají svoje vrtochy, mají své problémy a nejsou dokonalé, což jim dodává na opravdovosti. Některé osudy Vás chytnou za srdce a určitě na ně nezapomenete.

Knihu Vám rozhodně doporučím, je to krásný příběh a neměl by zůstat opomíjený. Navíc já si u jejího čtení odpočinula.

Moc děkuji děvčatům za společné čtení, možnost sdílet zážitky z knihy a víc si to celé užít.

IG: @freya_zlaskykpribehum


Márinka
07.04.2024 3 z 5

Dva příběhy.
Jeden ze současnosti, literární, velmi příjemný, zábavný, plný odkazů na další literání skvosty. Ženy všech generací, každá se svými starostmi i radostmi. Srdce knihomolky plesá.
Druhý, dějově o třicet let zpátky, se mi četl velmi obtížně. Záhy se nad mou hlavou začal vznášet stín tragédie. Nevím, zda to bylo sugestivním stylem autorčina psaní, či mým "zaručeně správným" odhadem příčin a následků, ale "Madeleininy" kapitoly byly velmi zatěžující na můj nervový systém.

alnahu
22.03.2024 4 z 5

Dojemný příběh s pěknou obálkou. V kterém se vydáme s Patricií na jih Švédska.Tam žila její sestra,která záhadně zmizela beze stopy.Patricie po ní zde pátrá,ale ne všichni jsou ochotni jí pomoct .Příběh je napsán ve dvou časových liniích,v současnosti a v minule době ve 20.století,80 let.Autorka skvěle popsala atmosféru městečka.Za mě docela poutavý román.

cornetka
20.03.2024 4 z 5

Je to takové nenáročné čtení. Pro mě bylo nejzajímavějších až posledních pár stran, kdy se začalo dít něco víc a děj byl celkem napínavý.

Katka2382
23.02.2024 4 z 5

Taková celkem nenáročná milá oddechovka.

Knižní střípky
10.02.2024 3 z 5

Je tady krásně zachycená atmosféra přímořského městečka, kde se všichni znají, vidí si do talíře a pomáhají si. Byly tu zmíněné některé mé oblíbené knihy, ale zároveň to bylo jenom jakoby na pozadí, prim zde hrálo skutečně pátrání po zmizelé sestře, což jsem tak úplně nechtěla. Ale to je samozřejmě můj problém. Konec byl na mě už trochu moc, opravdu jsem chtěla spíše něco jiného... Ano, bylo to fajn, ale mé srdce si to nezískalo. RIVERSIDE DRIVE u mě stále vede.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

Ludmila91
10.02.2024 5 z 5

Nádherný pribeh

mischamys98
28.01.2024 4 z 5

Velmi milé, oddechové čtení. Moc se mi líbilo prostředí švédské vesničky a Monina hotýlku. Během čtení jsem si oblíbila všechny ženy ze čtenářského kroužku a líbilo se mi, jaké pouto mezi sebou mají. Jejich občasné vzájemné popichování mě bavilo. Knihu jsem si užila, jen jsem doufala v trochu jiný konec. :)

HH77
21.01.2024 4 z 5

Pohodové a napínavé čtení. Začátek pomalejší, ke konci se pribeh cetl rychle. V půlce knihy se již sice dalo tušit, co se v minulosti odehrálo. Ale nevadilo, kniha byla ctiva i tak.

Lavina
13.01.2024 2 z 5

Kniha měla moc pěkný příběh,ale to jsem bohužel zjistila až na konci....První dvě třetiny knihy se neuvěřitelně táhly nic nedělo,nemohla jsem se začíst...chtěla jsem to už vzdát.Nakonec jsem dočetla a závěr byl úžasný...plný dramat, překvapení i lásky. Znovu bych ale nečetla.Předchozí kniha autorky byla úplně jiná liga.

annettka1098
06.01.2024 5 z 5

V knize je střídá vyprávění ze současnosti, kdy se Patricie vydává do švédské vesničky, ubytuje se v malém rodinném hotýlku a chces se pokusit najít svou zmizelou sestru. Současně odkrýváme příběh dvacetileté Madeleine, která před 30lety beze stopy zmizela.

Moc se mi líbil popis švédské vesničky a tamních obyvatel. Autorka navíc dokázala vytvořit pro čtenáře velmi atraktivní svět, když součástí příběhu je čtenářský klub starších dam. Během čtení tak narazíte na mnoho známých i méně známých knih, což každému knižnímu fanoušky vykouzlí úsměv na tváři. Čtenářský kroužek se navíc v jednu chvíli stane téměř detektivní kanceláří, když se všechny členky snaží pomoc Patricii v nalezení její sestry.

Celý příběh je tak propletený dojemnými okamžiky, napětím a nečekanými zvraty, které vás donutí přemýšlet o lásce, ztrátě a tajemství ještě dlouho po dočtení poslední stránky.

iška
02.01.2024 3 z 5

Pohodové čtení. I to pátrání po 30 let staré události probíhá vlastně v pohodě. Všechny dámy, které zde vystupují mají svůj vlastní příběh a jednotlivé nitky se občas proplétají a občas ne. Ne vše mi přišlo dotažené, ale jak jsem již napsala - pohodové čtení.

Dela90
01.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Knížka je vyprávěna ze dvou časových úseků.
Minulosti - kde se seznamuje s Madeleine, která přijíždí pracovat do sboru Svobodné církve.
Najde si zde přátele a začne tu žít společně s ostatními. Je pověřena, aby převzala sbor v kostele. Pak je tu několik vedlejších postav, které značně zamíchají dějem.

Přítomnosti - kde je ústřední postava Patricie, která přijíždí do Ljusskäru, aby zjistila co se skutečně stalo její sestře Madeleine, která před lety záhadně zmizela.

Knížka se jmenuje Čtenářský kroužek na konci světa. Je tu hotýlek, který vlastní žena jménem Mona, kterého se nechce vzdát, ale taky ho nedokáže uživit. Společně se svými nejlepšími přítelkyněmi a svou dcerou založí Čtenářský kroužek. Líbilo se mi, že jsou v knížce zmíněny literární klasiky, o kterých se ženy baví.

Každá z postav se potýká se svým vlastním životem, se svými strastmi a minulostí, ale hotýlek je všechny spojí dohromady. Nalezne Patricia odpovědi na to, co se stalo její sestře? Zvládne konečně celou tu věc uzavřít a jít dál?

Líbilo se mi, jak se postupně děj vykresloval skrze minulosti a dával tak smysl v přítomnosti. Ke konci knížky jsem už měla neblahé tušení, co se skutečně stalo a ano, moje tušení se potvrdilo.

Bylo to pohodové čtení na pár večerů. Stránky mi doslova ubíhaly před očima a ke konci už byla kniha naprosto neodložitelná. Rozhodně budu knížku doporučovat dál, protože to byl takový normální pohodový příběh plný tajemství.

Děkuju, že jsem si knihu mohla přečíst v rámci vánočního společného čtení #bookstorming #knihydobrovsky @kate_valter #spoluprace knížku jsem četla jako e-knihu a rozhodně si ji musím pořídit i ve fyzické podobě, protože věřím, že ženská část mé rodiny si ji bude chtít přečíst též.

Didi15
29.12.2023 5 z 5

Jsem mile překvapena ,jak dobré to bylo . Nic jsem neočekávala ,ale dostala jsem milý a celkem napínavý příběh .
Určitě si přečtu ještě tu knihu před touto.

veronika4937
18.12.2023 4 z 5

Zpočátku mi dělalo problém se začíst a zorientovat se v příběhu. Měla jsem chaos v postavách, některá jména mi přišla dost podobná, a obecně knížky v er-formě jsou pro mě vždycky méně čtivé. Nicméně jakmile jsem se začetla, už jsem knížku nemohla odložit. Je to Redovka a ani podle názvu člověk žádné drama nečeká, o to víc mě překvapilo, jak bylo pátrání napínavé a bavilo mě. Není to ale detektivka, takže rozuzlení mě úplně nepřekvapilo, i tak si ale autorka udržela moji pozornost až do konce.

Co se týče čtenářského kroužku, líbily se mi pasáže, kdy dámy probíraly své oblíbené knížky (každé knihomolské srdce musí zaplesat). Často jsem hledala na Databázi knih a několik si jich i uložila do svého nekonečného seznamu knih, které si chci přečíst.

Damonka12
18.12.2023 3 z 5

Kniha je úplně skvělá na relax. Jejím hlavním tématem je přátelství, rodina a také trochu detektivní zápletka. Moc moc dobře se čte a mě na ni zaujalo hlavně švédské prostředí, kde se z větší části dej odehrává. Každá postava si sebou nese své problémy, které máme šanci z pozadí sledovat a tak pak chápeme některá rozhodnutí hrdinů. Já jsem z knihy nadšená a to i přes to, že občas mi přišla zbytečně natahovaná a že jsem se někdy ztratila ve jménech podstav. Dávám 3,5/5 .

evineckY
14.12.2023 5 z 5

Je to moc pěkný, sladko - bolný příběh.

Nechoď mi k hrobu stát a štkát,
vždyť já tam nejsem; nejdu spát,
Jsem tisíc větrů závan, hbit,
jsem sněhu démantový třpyt,
jsem pozlat slunce klasů žní,
jsem něžný deštík v jeseni.
Když v denní klid se probudíš,
jsem svěží vzmach, co stoupá výš
na křídlech ptáků kroužících.
Jsem lesk od hvězd, noc zdobících.
Nechoď mi k hrobu plakat zas,
nejsem tam; na smrt nemám čas.

_čtenářka_
11.12.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Je to sice ženský román, ale napínavý byl, jako nějaký thriller. Moc se mi líbilo zapracování knižního tématu. Když se děvčata ze čtenářského kroužku bavila o knihách, připadala jsem si, jako bych se bavila s kamarádkami. Moc vám doporučuji proniknout pod povrch této knihy a užít si úžasný příběh. Není to jen milý ženský román ;)
Celkově hodnotím 9,9/10, protože jsem měla ze začátku problém se stylem vyprávění. Po chvíli jsem si ale zvykla.

Štítky knihy

přátelství pro ženy švédská literatura tajemství Švédsko církev vesnice čtenářství zmizení lidí

Autorovy další knížky

Frida Skybäck
švédská, 1980
2022  77%Knihkupectví na Riverside Drive
2023  74%Čtenářský kroužek na konci světa
2024  %Tajemství zamčené knihovny

Kniha Čtenářský kroužek na konci světa je v

Právě čtených2x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených2x
Knihotéce99x
Chystám se číst106x
Chci si koupit15x
dalších seznamech4x