Železné jezero

Železné jezero https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510644/zelezne-jezero4lZ8tn-aTu-.jpg 4 20 9

Cork O’Connor série


Cork O’Connor série

2. díl

První díl legendární detektivní série od oceňovaného amerického autora Bývalý šerif Cork O´Connor je na dně. Kvůli nespravedlivému obvinění přišel o práci a také jeho osobní život je v troskách. Bezcílně ubíjí čas v zapadlém městečku v Minnesotě a je si jistý, že už ho nic nevytrhne z letargie. To se ale změní s nalezením mrtvoly místního soudce a zmizením chlapce z blízké indiánské rezervace. Co mají oba případy společného? Cork se pouští do pátrání a dávní duchové k němu začínají promlouvat znepokojivými hlasy…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Iron Lake , 1998


více info...

Přidat komentář

Lily101
01.04.2024 3 z 5

Kniha má poměrně pomalý děj, ale je čtivá, takže i přes pozvolný úvod Vás to zaujme.

milanříský
29.12.2023 4 z 5

Čtvrtstoletí starý detektivní román má vždycky svoje kouzlo, neboť v něm zcela chybí výdobytky moderních thrillerů a vyšetřovatelé tady z rozpixelované fotky netahají křišťálově čisté snímky, nemají DNA testy a všemožné posudky na počkání a podobné kraviny. Železné jezero, první díl série čítající momentálně v originále devatenáct svazků (kromě prvního mají všechny průměr hodnocení nad 4 hvězdy n GR) představuje Corka OConnora, chlapa s irskou a indiánskou krví, brodícího se ve vlastních problémech - přišel o šerifskou hvězdu poté, co do vraha vyprázdnil celý zásobník a manželka mu zdrhla.

Zapadlé městečko v Minnesotě poblíž indiánské rezervace, kde se příběh odehrává, sice na první pohled působí klidně, pod povrchem je však plné vydírání, zastrašování a kolotoč událostí odstartuj vražda místního soudce. Zápletka není bůhvíjak originální, Krueger tady spíš rozjíždí sérii, seznamuje s postavami a celkem slušně kombinuje detektivní story, osobní linku a indiánskou kulturu. Podobně jako Dana Stabenow, která své příběhy zasadila na Aljašku a těží z místní komunity, jejího soužití a drsného prostředí.

Železné jezero je dobrý start, druhý díl podle anotace eliminuje politikaření z jedničky, což ocením asi nejvíc, neboť momenty, kdy OConnor nahání podezřelého na sněžném skútru, nebo zápolí s nehostinnými podmínkami uprostřed noci, byly fakt dobré, stejně jako krátký exkurz do indiánské mytologie. Na čtyři hvězdy to není, ale rozhodně hodně slušná trojka a jsem rád, že u nás začala tahle série letos vycházet.


Domanovak
06.07.2023 5 z 5

Dobré čtení, zajímavé prostředí, svižný děj. Bohužel jsem přečetl hodně rychle a další díl zatím není....

capricornus
14.06.2023 5 z 5

Mám pocit, že jsem se ocitla "v dílně" Louise Penny (pak tedy, kdo byl první?). Nemyslím tím osoby, prostředí, ale ten "nádech". A pak také "Pět borovic", zima, sníh......

zuzana2495
08.06.2023 5 z 5

Železné jezero, velmi jsem si tuhle temnou detektivku užila, včetně starého válečníka, který vaří dobrou fazolovou polévku, a indiánských bájí. Předtím jsem četla vychvalovanou Ženu v ohni, a ta mi připadala nabubřelá a nezajímavá. Na jezeře jsem si skvěle spravila chuť.

ArwenAragorn
27.05.2023 3 z 5

50%

Pro mě je to průměrná detektivka osvěžená bájemi a legendami indiánských kmenů. Začátek se dost vlekl, ke konci byl zase příběh hodně napínavý.
Doporučuji, ale další díly asi vyhledávat nebudu.

mikika
22.05.2023 4 z 5

klasická chlapská detektivka o dobrým poldovi ve špatném městě. devadesátky jak vyšitý, sníh a mráz, indiánské legendy a korupcí prolezlé kasino. zajímavé prostředí a nostalgie jako blázen... Lehce připomíná Danu Stabenow a její detektivky z Aljašky, ale tam je lehce kousavá vypravěčka, která drsným příběhům kapku ulomí hrot. to tady není, tady leží deprese jak deka.

sadlo
03.05.2023

Zima, sníh, mráz, tyto přírodní živly dávají atmosféru dobré detektivky.

Jane2016
31.03.2023 4 z 5

Přiznávám, že i mně se někdy stane, že vybírám knihu podle obalu. A přesně tohle se mi stalo u Železného jezera. Ten přebal mě natolik zaujal, že jsem ani nemusela číst anotaci a po knize jsem sáhla!

Čtení je velmi podobné obalu, je temné, pochmurné a místy cítíte chlad, který se Vám dostává hluboko pod kůži. Jako čtenáři se dostáváme do příběhu, kde je nalezena mrtvola místního soudce. Společně s tímto nalezením se také ztratí mladý chlapec. Pátrání se rozjede ve vysokých otáčkách a Vy nestáčíte otáčet stránky.

Já jsem si příběh velmi užila, nikde nebyla prázdná místa a děj lehce plynul. Pokud máte rádi a vyhledáváte detektivní romány, tak bych se vůbec nebála po této knize sáhnout. A jelikož se jedná o první díl série, tak jsem neskutečně zvědavá, co nás ještě čeká! Troufnu si tvrdit, že je na co se těšit!