Conan: A zrodí se čarodějka... a jiné povídky

Conan: A zrodí se čarodějka... a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15027/bmid_conan-a-zrodi-se-carodejka-a-jine-p-65c271bf0e457.jpg 5 73 4

Taramis, královna Khauranu je uvržena svou sestrou, čarodějkou Salome, do žaláře. Salome se za Taramis začne vydávat. Dojde k boji, když Conan – kapitán královské gardy – odmítne složit zbraně do rukou Shemity Constantina, který Salome pomáhá

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

A witch shall be born , 1928


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
12.12.2019 4 z 5

Všechny povídky jsou víceméně na jedno brdo - Jednoduchá zápletka, nahá kráska v nesnázích a Conan, který ji vysvobodí a sejme hlavního grázla. Styl vyprávění a psaní je archaický a docela podivný, stejně jako systém výstavby povídek. Nijak se zde nebuduje drama ani neprohlubují charaktery. Trochu mi to připomíná styl psaní Tolkiena, ale to je zřejmě dané tím, že před sto lety byla na denním pořádku jiná spisovatelská pravidla.

Nicméně na rozdíl od Tolkiena, který je k smrti nudný a dnes se již absolutně nedá číst, jsou Howardovy povídky nesmírně zábavné. Má na tom podíl nejen jejich brutálně rychlý spád a vypravěčský přístup, který se nezdržuje zbytečnostmi, ale jde přímo k věci, ale i mírně hororová atmosféra některých povídek, velmi obskurně a zneklidňujícím dojmem působící netvoři, padouši a magie. Ve spojení s tím, že skutečně smrtelní soupeři zde pro Conana bývají lvi, hadi, silní černoši a podobná havěť (takže žádní draci, obři, hydry, trollové, orci, nebo super-mocné firebally, teleportace, oživování a další "přehnanosti" pozdějšího fantasy žánru) a primitivní, surové, starověkké a exotickými místy opředené vyprávění, mi z toho vychází neskutečně originální, a magickou aurou obalené příběhy, které mají i dnes ohromnou sílu. I přes ty vypravěčské a dramatické nedokonalosti.

danny_21
31.01.2019 3 z 5

Kniha povídek svalnatého barbara je skrznaskrz průměrnou záležitostí, především díky opakujícímu se vzorci - 1. uvzlykaná nahotinka, kterou se Cimmeřan rozhodne ochránit, 2. různorodou magií vládnoucí protivníci - ať už lidští nebo božští, 3. opuštěné ostrovy či města, kde se dějí nekalé věci, ale neohrožený Conan si vždy poradí. Škoda, myslel jsem, že budou příběhy kvalitnější - 50 %


bertrand
21.12.2018 4 z 5

Další setkání s navazující knihou povídek. Conan již v mužném věku.
Pamatuju se, první povídky o Conanovi, ještě v řadě Poutník, jsem četl pod lavicí na ZŠ a proto dodnes nemám řádně dokončené vzdělání, nešlo se totiž od nich odtrhnout a nudný výklad vyučujících neměl proti Howardovi šanci.
Dnes už člověk vidí i ty mouchy, povídky se trochu slévají, pletence svalů neustále přelévají, ale stejně se stále jedná o vcelku strhující čtivo.
Z povídek vedou dobře promyšlené Zamboulské stíny - už proto, že tu Conan svoje protivníky nejen klasicky zmasakruje, ale i přelstí!

frantisek8863
02.09.2017 4 z 5

Povídky ze života svalnatého Cimmeřana Conana, které se parádně čtou.