Co život dal a vzal

Co život dal a vzal https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31421/co-zivot-dal-a-vzal-31421.jpg 5 1118 172

Úsměvná vyprávění americké autorky Betty MacDonaldové si získala oblibu svou bezprostředností a upřímností. Pod titulem Co život dal a vzal vyšly tři její práce - Kdokoli může dělat cokoli, Morová rána, Dusím se ve vlastní šťávě - navazující na její neméně populární knížku Vejce a já. MacDonaldová čerpá náměty výhradně z vlastního života, popisuje, co ji potkalo dobrého i zlého. Znovu přivádí k životu nesčetné množství lidí, s nimiž se setkala třeba jen letmo, nebo ať už její osudy ovlivnili významněji. K nejsilnějším a nejvýraznějším částem trilogie patří díl Morová rána, kdy vypráví o svém pobytu v tuberkulózním sanatoriu. Ať už ji však potkává cokoli, nikdy se beznadějně nepropadá do sebelítosti a pesimismu, vždy hledí kupředu s nadějí a vírou, že se vše dobře skončí. A právě pro tuto schopnost přenášet na čtenáře svou nezdolnou víru v člověka, který se nevzdává a svou činorodostí, elánem a dobrou náladou za všech okolností dokáže překonat všechny překážky, sklidila Betty MacDonaldová tak nevídaný úspěch, který uplývající čas v nejmenším neoslabil. Vydavatel: Argo... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Argo
Originální název:

Anybody Can Do Anything - The Plague and I - Onions in the Stew


více info...

Přidat komentář

vy2
12.02.2024 4 z 5

Mám ráda styl, kterým Betty píše. S nadhledem a humorem popisuje velmi náročné životní situace. Kniha se skládá ze tří částí, první dvě mě dost pohltily, do třetí už jsem se musela trochu nutit. Oproti Vejce a já mi celkově kniha trochu méně odsýpala, rozhodně ale stojí za přečtení.

elexmil
26.01.2024

Stejně jako u "Vejce a já" kniha mého mládí, ale milovala jsem ji ještě více než Vejce a četla mnohokrát.


niknikita
19.01.2024 5 z 5

Jedna z mých nejmilejších knih a vychutnávám si pokaždé stejně, jako když jsem ji četla poprvé. Je to pohlazení na duši, psané s humorem a nadhledem, jak to paní autorka tak skvěle a lidsky umí.

fénix56
11.10.2023 4 z 5

Protože jsem se bavila u autorčiny knížky Vejce a já, pustila jsem se i do četby této knihy. Jde vlastně o tři úseky ze života Betty MacDonaldové.

V první části se snaží Betty nalézt vhodné zaměstnání v době hospodářské krize. No, moc se jí to nedaří, teď by se řeklo, že byla finančně negramotná. A zbytek rodiny na tom byl podobně. V druhé části se Betty léčí s tuberkulózou. Tam mně nedělalo úplně dobře prostředí sanatoria, i když jej Betty líčí s humorem sobě vlastním.

Takže asi nejvíc se mi líbila třetí část, kde se Betty stěhuje i s manželem a dcerami Ankou a Jankou (ten český překlad jmen mi trochu vadil) na ostrov poblíž Seattlu. Tato část se mi líbila nejvíc, způsobem psaní mi to připomínalo knížku Vejce a já. Do všeho se Betty vrhala po hlavě, s nadšením, jen ten konec se občas nevyvedl tak, jak by si přála (např. vánoce).

Zemlja
03.09.2023 4 z 5

Tuhle knížku četly snad všechny ženy v mojí rodině a doporučovaly mi ji. Je vtipná. Taková opravdu ženská, asi. Úplně můj hrníček to není.

adelče
29.08.2023 5 z 5

Betty MacDonaldová a Co život dal a vzal je bez nadsázky součástí mého života. Žádnou jinou knížku jsem nevzala do ruky tolikrát. Jak už tu bylo napsáno, nikdy neomrzí :-)

MilaMo
20.07.2023 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem, fascinovalo mě, že problémy, které jsou v knize popisovány, jsou i dnes aktuální a ani by mě nenapadlo (resp. Až na pár pasáží), že se děj odehrává v první polovině minulého století

Vydra57
23.05.2023 5 z 5

Vtipná, humorná ,nadčasová kniha, jejíž jednotlivé díly se neodehrávají v klidných, bohatých a bezpečných podmínkách našeho věku, ale na počátku 20. století, v období velké hospodářské krize a pod tíhou tehdy smrtelné choroby - tuberkulózy, a přesto jsem se většinu času smála nebo aspoň usmívala, protože autorčin pohled na život nepřipouští škarohlídství, naříkání , vzdání se nepříznivým okolnostem. Tím, že hledá ty pozitivní aspekty života a uchovává si smysl pro humor, posiluje trvale všechny své čtenáře.

Silwinka87
27.03.2023 5 z 5

Betty je prostě úžasná. Skvělé pokračování knihy Vejce a já. Opět jsem se pobavila a musím říct, že je až k neuvěření, jak jsou tyto knihy nadčasové :-) . Určitě všem ženám doporučuji, jako oddychové čtení. Obě knížky jsem si také koupila v audio verzi..

CarolC
26.01.2023 3 z 5

Když jsem před lety četla Vejce a já, byla jsem nadšená. Výborná kniha, u které jsem obdivovala autorku, jak dokáže život brát s nadhledem a ještě to bylo celé nadčasové. Proto jsem ani moc neváhala, jestli číst toto její pokračování skládající se hned z třech knih. Její životní nadhled se nezměnil, ale pokračování mě už tolik nebavilo a při čtení jsem se často nudila. Nejvíc mě bavilo vyprávění z léčebny, to chybět, tak to nejspíš odložím nedočtené. Je až k nevíře, jak se v dobách minulých léčilo TBC.

baji42
26.12.2022 5 z 5

Moc hezká kniha, kterou ale rozhodně více ocení ženská část čtenářů.

Lienilda
11.10.2022 4 z 5

Nadčasová kniha.

O knize Vejce a já jsem se dozvěděla tady na DK, protože bývá často v žebříčkách nebo ji lidé doporučují v diskuzích. Koupila jsem si ji v Levných knihách a když jsem ji pak půjčovala svojí mamce, zjistili jsme, že má ve svojí knihovně trojdílné pokračování Co život dal a vzal ze 74. roku. Vejce a já předtím nejspíš nečetla.

1. Kdokoli může dělat cokoli - vtipně popsané střídání zaměstnání, postavičky z kanceláří, šéfové. Je tam cítit obrovská láska k rodině, ale co mi v knize chybělo bylo více informací o prvním manželovi, jak se stavěl k jejímu odchodu, jestli jí přispíval na dcery, jestli ho dcery ještě vůbec někdy viděly. Co mě také v této knize mrzelo bylo, že Betty píše jen o tom jak chodí do práce, po práci na večeři s muži nebo večírky, ale nějaká popisovaná péče o její dcery tam úplně chyběla. Jak kdyby se o dcery starala jen její rodina.

2. Morová rána - tato část se mi líbila nejvíce, protože jsem hlavně neměla tušení, že TBC se dříve dalo léčit a hlavně jakými prostředky. Panejo, tak moc jsem soucítila s pacienty co musely vytrpět (hlavně tu hibernační zimu).

3. Dusím se ve vlastní šťávě - příjemné povídání o životě na ostrově Vashon. Jen to několikrát zmíněné "vystřikování mušlí" mi příliš sluchově nelahodilo, stejně jako burská pomazánka a kaguár (z vejce a já).

Tyto knihy hodnotím velice kladně a těším se co se dozvím z knihy "Hledání Betty MacDonald" od Paula Becker a doufám, že některé moje otázky budou zodpovězeny.

Lenndy
12.08.2022 4 z 5

Tahle knížka mě bavila o něco víc než Vejce a já.

ADE138
19.07.2022 5 z 5

Nikdy se neomrzí...

Monačte
17.05.2022 5 z 5

Chápu, proč jsou knížky Betty MacDonaldové mezi ženami tak populární. Bylo by ale velmi nefér je šoupnout jen na poličku se čtením pro staré báby. Ale popořadě (nebo spíš po třetinách): Kdokoliv může dělat cokoliv je neskutečně barvitým popisem života v Seattlu za hospodářské krize. Možná je to tím, že jsem Seattle navštívila (i když o téměř 100 let později) a po stejných chodnících jako mladá Betty jsem chodila. Ale i kdyby ne – ten život, kdy se mladá holka potlouká po prvních zaměstnáních, vesměs podřadných, ve velkoměstě, ten dobře znám. A upřímně – velká hospodářská krize a ekonomická krize v roce 2008 (kdy jsem to žila já) mají ledacos společného. Část s názvem Morová rána pak dostává zcela nový rozměr, když ji čtete po dvou letech světové pandemie covidu, jehož průběh má s tuberkulozou také pár podobností. No a nakonec Dusím se ve vlastní šťávě, který beru jako reklamní text lákající na návštěvu ostrova Vashon. Betty a její popisy přírody mě uhranuly už v knize Vejce a já a tady své umění jen potvrdila. A vlastně i jako reklamní text na to pořídit si děti, nejlépe dcery a těšit se, až budou v pubertě. Každopádně – až budu příště v Seattlu, chci na Vashon!!!

Micconda
04.03.2022 5 z 5

Kniha, která je i přes to, jak je stará, pořád platná... Lidé se nezmění :) Čtu ji občas znovu, třeba jen úryvky.

Michelleee
18.02.2022 2 z 5

Čtivé s humorem.

helena8303
11.02.2022 5 z 5

Výborná knížka prakticky založené ženy.
Jedno z důležitých poučení : Puberta dětí se musí nějak přežít. Ústupky nemají velký význam, pubescenti se prostě potřebují vymezovat a šprajcovat, jinak to nejde.
( A hlavně samo to přejde. ‘
( Teda, ve většině případů, že...)

Dimas
30.12.2021 4 z 5

Když mi bylo …náct, přečetla jsem téměř všechno, ale Vejce a já mě tehdy vůbec nezaujalo (divila jsem se lidem, kteří o ní mluvili s úžasem) a asi ve třetině jsem knížku odložila. V období bilancování jsem narazila na Co život dal a vzal a dala jsem paní McDonaldové druhou šanci. První třetina mě opět moc nezaujala, ale už mám větší trpělivost a knížku jen tak neodložím. Vyplatilo se a pak přišlo to kouzlo dobré knihy! Určitě i Vejci dám druhou šanci. Dobré věci musí prostě uzrát…

Bustedka
25.11.2021 4 z 5

aneb jak se z toho nepo... O tom, jak se žilo v USA za velké hospodářské krize, jaký byl 10ti měsíční pobyt v sanatoriu s TBC i jaké to je žít na ostrově s mužem a pubertálními dcerami.
Betty píše s humorem sobě vlastním a s nadhledem. Je to milé, úsměvné i dojemné. Na mě to bylo jen místy zdlouhavé.